Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 23 октября 2012 г.

Рішення виконкому - Про забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти

КОМСОМОЛЬСЬКА РАЙОННА У М. ХЕРСОНІ РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

від 12 жовтня 2012 р.                                              № ________

Про забезпечення ефективного
контролю за охопленням дітей
шкільного віку навчанням в
загальноосвітніх навчальних
закладах району та здобуття
ними загальної середньої освіти



Керуючись Законом України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, Законом України „Про освіту”, спеціалістами служби у справах дітей постійно ведеться профілактична робота забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти.

З метою запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності, бродяжництву, жебрацтву та правопорушень серед дітей, служба у справах дітей намагається забезпечити постійне та своєчасне виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах (133), службою у справах дітей спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей, адміністраціями загальноосвітніх шкіл проводяться профілактичні рейди „Діти вулиці”, „Вокзал”, „Канікули”, „Сім’я”, „День знань”, „Останній дзвоник” (42), в ході яких перевіряються комп’ютерні клуби щодо перебування в них дітей під час навчального процесу, місця скупчення неповнолітніх.

Питання забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти розглядалося на засіданні координаційної ради служби у справах дітей 30.03.2011 року.

Відповідно до ст. 53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту», листа Міністерства соціальної політики України від 20.08.2012 року № 473/0/15-12/57 «Про організацію проведення у 2012 році Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», з 1 вересня розпочато проведення профілактичного заходу «Урок». В ході проведення заходу було отримано інформацію із загальноосвітніх навчальних закладів району про 6 дітей, які в 2012-2013 навчальному році не приступили до навчання без поважних причин. Із загальної кількості виявлених дітей двоє дітей повернуто до навчання, а одну дитину влаштовано до інтернатного закладу. Ініційовано притягнення трьох батьків за неналежне виконання батьківських обов'язків до адміністративної відповідальності. Вживаються заходи щодо усунення умов та обставин, в наслідок яких діти можуть бути неохоплені навчанням.

Спеціалістами служби у справах дітей спільно з працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей в жовтні 2011 року проводяться лекції по навчальним закладам району, направлені на пропаганду здорового способу життя серед підростаючого покоління, запобігання вживання алкоголю, тютюну, їх руйнівний вплив на молодий організм, обговорюються проблеми моральної поведінки сучасного підлітка, правопорушення та відповідальність за їх вчинення.

На підставі вищевикладеного, виконком районної у місті ради

ВИРІШИВ :

1. Інформацію про роботу служби у справах дітей щодо забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти прийняти до відома.

2. Роботу служби у справах дітей признати задовільною.

3. Службі у справах дітей (Зубенко В.Е.):

3.1. Активізувати роботу щодо забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти.

Протягом 2011-2012 навчального року

3.2. Посилити роботу щодо своєчасного виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах Постійно

3.3. Продовжити проведення рейдів-перевірок стосовно заборони продажу дітям тютюнових виробів та алкогольних напоїв у закладах торгівлі.

Протягом року

3.4. Про хід виконання даного рішення інформувати виконком у жовтні 2012 року.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами

виконкому Рижкову В.О.


Голова районної ради Л.Я. Третяк
Керуючий справами виконкому В.О. Рижкова



Довідка
про забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей
шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти


Керуючись Законом України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, Законом України „Про освіту”, спеціалістами служби у справах дітей постійно ведеться профілактична робота забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти.

Переважна більшість дітей, схильних до пропусків занять – це діти, які втратили інтерес до навчання, не відчувають бажання щось знати. Для школяра основною є навчальна праця, до якої він згідно із Законом України „Про освіту” повинен сумлінно ставитись, бо інакше він не виконує його вимог. Наявність пропусків навчальних занять без поважних причин приводить до виникненню у дитини вільного часу, нічим змістовно не наповненого, який кожен з них заповнює так, як може дозволити власна увага і бажання, що може привести скоєння такими дітьми правопорушень.

Одним із ефективних засобів попередження негативних тенденцій в учнівському середовищі є робота з батьками. Адже саме вони найбільше зацікавлені бачити своїх дітей соціально захищеними і служби у справах дітей зробити батьків партнерами у цій справі. Виходячи з цього, одним з найприорітетніших напрямків роботи служби у справах дітей є робота з сім’ями, де дітям ще з народження приділяють недостатньо уваги, закривають очі на їх погану поведінку, безвідповідальне ставлення до оточуючого світу та людей, сприяють набуттю ними поганих звичок. Сукупність всіх цих якостей надалі може стати образом життя, що неухильно приведе таку людину на злочинний шлях. З метою запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності, бродяжництву, жебрацтву та правопорушень серед дітей, служба у справах дітей намагається забезпечити постійне та своєчасне виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах (133).

Службою у справах дітей спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей, адміністраціями загальноосвітніх шкіл проводяться профілактичні рейди „Діти вулиці”, „Вокзал”, „Канікули”, „Сім’я”, „День знань”, „Останній дзвоник” (42), в ході яких перевіряються комп’ютерні клуби щодо перебування в них дітей під час навчального процесу, місця скупчення неповнолітніх.

З метою забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти, службою у справах дітей 03.09.2012 року проведено нараду для представників загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації та професійно-технічних закладів.

Відповідно до ст. 53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту», листа Міністерства соціальної політики України від 20.08.2012 року № 473/0/15-12/57 «Про організацію проведення у 2012 році Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», з метою надання дітям з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, адресної допомоги в підготовці до нового навчального року та осінньо-зимового сезону; виявлення дітей шкільного віку, не охоплених навчанням на початок учбового періоду, усунення причин та умов даного явища; соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності і безпритульності, з 1 вересня розпочато проведення профілактичного заходу «Урок». В ході проведення заходу було отримано інформацію із загальноосвітніх навчальних закладів району про 6 дітей, які в 2012-2013 навчальному році не приступили до навчання без поважних причин. Із загальної кількості виявлених дітей двоє дітей повернуто до навчання, а одну дитину влаштовано до інтернатного закладу. Ініційовано притягнення трьох батьків за неналежне виконання батьківських обов'язків до адміністративної відповідальності. З метою контролю за відвідуванням учнями загальноосвітніх навчальних закладів та недопущення у подальшому випадків пропусків занять без поважних причин вживаються заходи щодо усунення умов та обставин, в наслідок яких діти можуть бути неохоплені навчанням.

З метою запобігання негативним проявам серед неповнолітніх, в тому числі, пияцтву, наркоманії дитячої безпритульності, попередження правопорушень, злочинності спеціалістами служби у справах дітей спільно з працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей в жовтні 2012 року проводяться лекції по навчальним закладам району, направлені на пропаганду здорового способу життя серед підростаючого покоління, запобігання вживання алкоголю, тютюну, їх руйнівний вплив на молодий організм, обговорюються проблеми моральної поведінки сучасного підлітка, правопорушення та відповідальність за їх вчинення.

Не менш важливою формою роботи, яка надає конкретну допомогу навчальним закладам у запобіганні серед дітей порушень дисципліни, є участь спеціалістів служби у справах дітей у засіданнях рад профілактики (22), із запрошенням батьків та дітей, які стоять на внутрішньошкільному обліку, або в „групі ризику”. Засідання проходять за участю заступників директорів шкіл з виховної роботи, класних керівників, представників правоохоронних органів. З кожною дитиною проводиться індивідуально-профілактична робота, батьків попереджають про притягнення їх до адміністративної та кримінальної відповідальності за ухилення від виховання своїх дітей

Наведена інформація свідчить про те, що незважаючи проведену роботу, залишається низка пов’язаних з цим питанням проблем, які потребують постійної уваги, системного опрацювання та негайного їх вирішення, як службою у справах дітей, так і закладами освіти, правоохоронними органами. Тільки при спільній, узгодженій та цілеспрямованій роботі на вказаному напрямку можливо отримати позитивний результат.


Завідувач служби у справах дітей В. Зубенко

Комментариев нет:

Отправить комментарий