Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 21 января 2015 г.

Розпорядження голови районної у місті ради - Про скликання XLII (позачергової) сесії районної у місті ради VI скликання




Прес-служба ДПІ у м. ХерсоніГУ ДФС у Херсонській області


                        
Кожен працюючий херсонець у середньому підтримав армію на 230 грн
Протягом 2014 року херсонці сплатили до бюджету більше 19 млн грн військового збору. При цьому, якщо врахувати, що середньооблікова кількість штатних працівників у Херсоні в 2014 році була на рівні 83750 чоловік, то фактично кожен працюючий херсонець віддав із річної заробітної плати на підтримку армії 230 гривень.
Нагадаємо, що відповідно до Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 2015 року військовим збором обкладаються всі  доходи українців, визначені ст. 163 Податкового кодексу України.
До таких доходів, зокрема, належать доходи, отримані від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна, від прийняття спадщини, призів, подарунків, а також заробітна плата і й інші виплати за цивільно-правовими договорами тощо.

Херсонські бізнесмени навчалися сплачувати податки за новими правилами
Днями фахівці податкової інспекції Херсона за участі Обласного та Міського центрів зайнятості провели перший у цьому році безкоштовний семінар для міських суб'єктів господарювання. Захід набув неабиякого резонансу, адже темою семінару були податкові новації, які набрали чинності з 1 січня 2015 року.
До законодавства внесено досить багато змін і подекуди вони кардинально змінили порядок адміністрування податків. Топ-темою учасників семінару, а їх було понад 400, стало питання сплати акцизного податку, адже багато платників познайомились із ним вперше. Цей податок сплачують суб'єкти господарювання, які здійснюють операції з підакцизними товарами (алкогольні напої, пиво, тютюн тощо). Ставка податку складає 5% і залежить від вартості (з ПДВ) реалізованих підакцизних товарів.
Хвилювали платників і зміни в адмініструванні ПДВ. Податківці докладно розповіли про систему електронного адміністрування ПДВ. Так, з 1 лютого реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні незалежно від розміру ПДВ в одній такій накладній. Для тестування такої системи у бізнесменів є 5 місяців. Протягом цього часу до платників податків не застосовуватимуть штрафи за порушення термінів реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі.
Йшла мова й про те, що відтепер Кодекс законів про працю України не зобов’язує підприємців реєструвати у державній службі зайнятості трудові договори, укладені з працівниками. А відтак, з 1 січня 2015 року центри зайнятості більше не реєструють такі договори. Натомість про укладення трудових договорів між працівниками та підприємцями слід повідомляти органи фіскальної служби. Акцентували увагу присутніх на те, що трудові договори, зареєстровані до 1 січня 2015 року, будуть зніматися з реєстрації у раніше встановленому.
Також херсонці дізнались про нюанси оподаткування нерухомості за новими правилами, зміни у системі спрощеного оподаткування малого та середнього бізнесу, особливості справляння податку на доходи, військового збору, податку на прибуток підприємств, земельного податку, єдиного внеску, надання звітності в електронному вигляді, проведення розрахункових операцій тощо.
Наступний семінар на податкову тематику відбудеться 27 січня о 10 годині в актовій залі Дніпровської районної у м. Херсоні ради. Запрошуємо всіх бажаючих отримати всю актуальну інформацію про податкове законодавства у вуст податківців Херсона.

У Херсоні активізувались шахраї
У нашому місті знову, після нетривалого затишшя, орудують телефонні шахраї. Тепер зловмисники телефонують підприємцям та керівникам підприємств (номери телефонів +380930418056, +380939844622), представляються начальником податкової інспекції Херсона та під різними приводами просять надати у борг різні суми готівкових коштів. “Підстави” таких “прохань” різні. Серед інших окремо виділяють особисту відсутність у місті та неможливість у зв'язку із цим оперативно віднайти необхідну суму для “достойної” зустрічі перевіряючих - представників ДФС.
Аферисти знахабніли до того, що можуть підбирати необхідний тембр голосу, а задля передачі коштів зустріч із обдуреними громадянами призначають поблизу адміністративного приміщення ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області.
Такі дії є провокацією з боку невідомих осіб, які задля легкої “наживи” намагаються виманити певні кошти, дискредитуючи податківців міста.
Наголошуємо на тому, що шахрайство в Україні переслідується за Законом. Зокрема, стаття 190 Кримінального кодексу України за шахрайство передбачає покарання у вигляді обмеженням волі на строк від 3 до 8 років.
Тож, шановні херсонці та представники бізнес-середовища, будьте обачними, не дайте ввести себе в оману та не довіряйте аферистам! Офіційно заявляємо: посадові особи ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області гроші не збирають, вказівок здійснювати такі неправомірні дії іншим особам не надають. Якщо у вас вимагали гроші або ви вже стали свідком чи жертвою  злочинців - негайно звертайтеся до міліції особисто або за телефоном 102.

За право торгівлі алкоголем і тютюном у 2014 році херсонці сплатили
10 млн гривень
Протягом 2014 року херсонські бізнесмени перерахували до місцевого бюджету понад 10,3 млн грн за ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Зокрема, надходження від плати за ліценції на оптову торгівлю склали 2,5 млн гривень. Представники бізнесу, які реалізують алкоголь та цигарки у роздріб сплатили до бюджету за відповідні ліцензії 7,8 млн гривень.
Загалом в Україні станом на 1 січня 2015 року нараховується 303 суб’єкти господарювання з діючими ліцензіями, 3 із яких – із Херсона. Такі дані наведено у Переліку суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями.
У Переліку суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами в Україні, станом на 1 січня 2015 року нараховується 29 суб’єктів господарювання з діючими ліцензіями, 1 із яких із Херсона.
Ознайомитись із переліками можна на сайті ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/59687.html

Рахунки для сплати нових податків херсонцями почнуть діяти з 26 січня
Державною казначейською службою відкрито рахунки для сплати херсонськими платниками оновлених податків, а саме: рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплаченого фізичними та юридичними особами, які є власниками об'єктів нежитлової нерухомості, транспортного податку з фізичних та юридичних осіб, єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%.
Звертаємо увагу, що рахунки зі сплати зазначених податків починають діяти з 26 січня 2015 року.
Перелік рахунків з обліку надходжень до державного та місцевого бюджетів розміщено на субсайті ГУ ДФС у Херсонській області. За додатковою інформацією звертатись до ЦОП ДПІ у м. Херсоні (вул. І. Кулика, 143а) або за тел. 32-74-76.

Херсонці  минулого року сплатили 218 млн грн ПДВ
Протягом 2014 року херсонці сплатили до державного бюджету 218 млн грн ПДВ. Зазначимо, що 210 млн грн сплатили підприємства міста. Інші 8 млн грн надійшли від підприємців.
При цьому, міським платникам ПДВ було відшкодовано майже 59 млн грн ПДВ. Таким чином, фактично, херсонці збагатили державний бюджет на 159 млн гривень.
Нагадаємо, що 2015 рік зустрів херсонських платників ПДВ рядом новацій в оподаткуванні. Зокрема, відтепер всі податкові накладні, не залежно від суми операцій реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних. Звітують платники ПДВ виключно в електронній формі, а з 1 лютого в тестовому режимі запрацює система електронного адміністрування ПДВ.

В Херсоні на податковому облік перебувають 43 тис. суб’єктів господарювання
Станом на 1 січня 2015 року на обліку в ДПІ у м. Херсоні перебуває майже 43 тис. суб’єктів господарювання. Зокрема, в податковій інспекції зареєстровано майже 27 тис. фізичних осіб-підприємців, та близько 16 тис. юридичних осіб.
При цьому більше 10 тис. підприємців – зареєстровані як платники єдиного податку.
Зазначимо, що протягом минулого року на податковий облік взято 1779 суб’єктів господарювання, переважна більшість із яких (1148) підприємці.
Крім того, до державного реєстру фізичних осіб – платників податків включено 7920 громадян, що до речі, на 3078 осіб більше, ніж у 2013 році.

Що змінилось у „житті” херсонських спрощенців з нового року?
З 2015 року суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:
1) перша група - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. гривень;
2) друга група - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
- обсяг доходу не перевищує 1,5 млн. гривень;
3) третя група - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 млн. гривень;
4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.
Платники єдиного податку третьої - шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи відповідно до норм глави 1 розділу XIV цього Кодексу.

З ювелірки сплачується 10% пенсійного збору
Фізичних осіб та суб'єктів господарювання, які подають ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю включено до платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
Об’єктом оподаткування для них є вартість основного дорогоцінного металу (золото, срібло, платина, паладій), у перерахунку на вагу чистого металу, що міститься у сплаві, з якого виготовлено ювелірний чи побутовий виріб. Вартість визначається за офіційним курсом Національного банку України на банківські метали на час подання платником збору ювелірних та побутових виробів на клеймування до казенного підприємства пробірного контролю.
Розмір такого збору для них становить 10% від об'єкта оподаткування.
Його  сплачують на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства.
Державна фіскальна служба здійснюватиме контроль за сплатою (утриманням) збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні казенними підприємствами пробірного контролю клеймування державним пробірним клеймом ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, поданих фізичними особами та суб'єктами господарювання, у безготівковій та/або готівковій формі.

Стартувала кампанія декларування доходів громадян
З 1 січня в Україні розпочалась „Деклараційна кампанія 2014”. Громадяни зобов'язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), якщо протягом 2014 року, отримували:
- доходи з яких при нарахуванні або виплаті податок не утримувався;
- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції громан, тощо);
- нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума у 2014 році перевищувала 1710 грн;
- доходи від двох і більше податкових агентів і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих такими податковими агентами за 2014 рік перевищила 146160 грн;
- спадок (подарунки) від осіб, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення;
- доходи від продажу інвестиційних активів, якщо їх вартість у 2014 році перевищує 1710 грн.;
- іноземні доходи.

Минулого року херсонці сплатили 1,3 млрд. грн соціальних внесків
Минулого року міські страхувальники перерахували до бюджету більше 1,3 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ). При цьому, лише в грудні херсонці сплатили майже 137 млн грн ЄСВ, що на 7 млн грн більше, ніж у грудні попереднього року.
Зазначимо, що майже 86% надходжень ЄСВ складають суми, що нараховані роботодавцями на заробітну плату працівникам. Майже 12% надходжень ЄСВ нараховані на грошове забезпечення військовослужбовців. Інші 2% єдиного внеску сплачені переважно підприємцями міста.
Нагадаємо, що відповідно до новацій законодавства щодо реформування ЄСВ та легалізації фонду оплати праці, з 2015 року до частини бази нарахування єдиного внеску, що перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховано дохід, ставка єдиного внеску, для відповідної категорії платника, застосовується із такими зменшувальними коефіцієнтами: з 1 січня 2015 року по 31 грудня 2015 року включно - у розмірі 0,65; з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року включно - у розмірі 0,52; з 1 січня 2017 року – у розмірі 0, 4.

Податкова соціальна пільга у 2015 році
Згідно зі статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" станом на 01.01.2015 року мінімальна заробітна плата встановлена у розмірі 1218 гривень.
На основі значень мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму та відповідно до норм Податкового кодексу України податкова соціальна пільга у 2015 році може бути застосована до заробітної плати, гранична сума якої становить 1710 гривень.
При цьому, звичайна соціальна пільга визначена відповідно до ст. 191.1.1 Податкового кодексу України (100%) становитиме 609 гривень.
Підвищена соціальна пільга визначена відповідно до ст. 191.1.3 Податкового кодексу України (150%) становить 913,5 гривень,
Підвищена соціальна пільга визначена відповідно до ст. 191.1.4 Податкового кодексу України (200%) – 1218 гривень.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області




Комментариев нет:

Отправить комментарий