Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 27 января 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



                        
Херсонські пенсіонери минулого року сплатили до міської
казни 181 тис. грн ПДФО
Ще в квітні минулого року Законом України „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні” до складу об’єкта оподаткування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) було включено пенсії, що перевищують 10 тис. гривень. Ставку податку становила 15% від суми перевищення граничної норми пенсії, що не підлягає оподаткуванню (10 тис. грн). 
Таким чином, за неповний 2014 рік херсонські пенсіонери, у яких розмір пенсії більше 10 тис. грн, сплатили до міської казни майже 181 тис. гривень ПДФО.
Нагадаємо, що з Нового року доходи громадян оподатковуються за новими правилами. Відтепер, оподаткуванню підлягають пенсії, розмір яких перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто пенсії більше 3654 гривень.

Особливості національного оподаткування 2015
Однією з новації в оподаткуванні українців в 2015 році стало запровадження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою  5 %.
Так, відтепер платниками акцизного податку стали особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари. До таких товарів належать пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники, нафтопродукти, скраплений газ, а також речовини, що використовуються як компоненти моторних палив.
Варто зазначити, що акцизний податок справляється з роздрібного продажу зазначених товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.
Сплачуватиметься цей податок до місцевого бюджету. Суми податку перераховуються до бюджету суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, подання податкової декларації за місячний податковий період.

Власники депозитів поповнили міську казну на 5 млн гривень
З 1 серпня 2014 року набули чинності норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів», які кардинально змінили підходи до оподаткування пасивних доходів громадян.
Зокрема, було введено єдину ставку оподаткування пасивних доходів громадян у розмірі 15%. Тобто, відсотки, нараховані на депозити херсонських вкладників, підлягали оподаткуванню за новою ставкою. Податковими агентами виступили банки.
Як наслідок, від херсонських власників депозитів бюджету отримав майже 5,5 млн грн у вигляді податку на доходи фізичних осіб.
До слова, з 1 січня 2015 року пасивні доходи у вигляді відсотків з депозитів оподатковуються за ставкою 20%.

Херсонцям донарахували 125 млн грн податків та штрафів
Протягом 2014 року аудитори ДПІ у м. Херсоні провели 542 документальних перевірки підприємств міста. За наслідками цих перевірок порушникам податкового законодавства ревізори донарахували майже 125 млн грн податків та штрафів.
Також, податківці зменшили заявлені до відшкодування суми ПДВ на 846 тис. грн та задекларовані збитки підприємств на понад 20,4 млн гривень.
Як наслідок, херсонські порушники податкового законодавства вже сплатили до бюджету понад 16 млн грн донарахованих податків, штрафів та пені, що, до слова, на 3,9 млн грн більше ніж торік.

Скільки податків має сплачувати до бюджету херсонський малий бізнес?
Як правило, переважна більшість представників малого бізнесу у Херсоні є платниками єдиного податку. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з нового року передбачено всього чотири групи платників єдиного податку, замість діючих раніше шести груп. При цьому одна із груп (четверта) відведена під фіксований сільськогосподарський податок.
Ставки єдиного податку для першої та другої групи залишились без змін. Зокрема, фіксована ставка єдиного податку для платників першої групи  встановлюється в межах до 10% від розміру мінімальної зарплати, тобто до 121,80 грн за календарний місяць. Відповідно, ставка єдиного податку для другої групи встановлюється в межах до 20% розміру мінімальної зарплати, тобто дo 243,60 грн за календарний місяць.
Відсоткові ставки для єдинників третьої групи, в яку з 2015 року об’єднано платників третьої–шостої груп „старої спрощеної системи”,  становлять: 2% доходу – за умови окремої сплати ПДВ або 4% доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Зазначимо, що раніше для відповідної категорії платників єдиного податку ставки могли сягати 7% від доходу.

Херсонські власники катерів додали до бюджету 35 тис гривень
Минулого року херсонські власники суден сплатили до бюджету майже 35 тис. грн збору за першу реєстрацію транспортних засобів. Зокрема, 25 тис. грн збору перерахували суб’єкти господарювання, на баланс яких було зараховано нові судна.
Ще майже 10 тис. грн збору надійшло від херсонців, які придбали  маломірні судна.
Нагадаємо, що збір за першу реєстрацію транспортних засобів для суден сплачувався виходячи із потужності двигуна судна, або довжини його корпусу. З 2015 року такий збір скасовано.

Херсонцям відшкодували з бюджету 59 млн грн ПДВ
Минулого року херсонський бізнес отримав на рахунки понад 59 млн грн у вигляді відшкодованого податку на додану вартість (ПДВ). В середньому, міським суб’єктам господарювання держава щомісяця відшкодовувала майже 5 млн грн ПДВ. Таку бюджетну компенсацію на свої рахунки отримали два десятка херсонських підприємств.
Нагадаємо, Державна казначейська служба України щомісячно на своєму офіційному сайті публікує повний перелік суб'єктів господарювання, які отримали бюджетне відшкодування та зазначає суму такого відшкодувань.
Крім того, з 1 січня 2015 року законодавці зменшили кількість критеріїв для автоматичного відшкодування ПДВ.

Коли херсонський бізнес остаточно перейде на касові апарати?
Відповідно до останніх змін, внесених до Податкового кодексу України, практично кожний платник єдиного податку має перейти на застосування касового апарату.
Не застосовуватимуть РРО лише платники єдиного податку другої і третьої  груп (підприємці), які здійснюють діяльність на ринках, продають товари дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також всі платники єдиного податку першої групи.
Всі інші єдинники мають застосовувати РРО. При цьому, вимоги стосовно застосування касових апаратів набирають чинності: для платників єдиного податку третьої групи – з 01.07.2015; для платників єдиного податку другої групи – з 01.01.2016.

За нелегального працівника – штраф 36540 гривень
Відтепер підприємства та підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:
- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий час, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ – у 30 кратному розмірі мінімальної зарплати (36540 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
- порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, більш як за один місяць, виплата її не в повному обсязі – у 3-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення (3654 грн);
- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на разі це 12 180 грн);
- порушення інших вимог трудового законодавства – у розмірі мінімальної заробітної плати (1218 грн).
Зазначені штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.
Крім того, відпер працівник не може бути допущений до роботи, зокрема, без повідомлення органу ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Податковий компроміс вже в дії
З 17 січня поточного року набув чинності Закон України від «Про податковий компроміс». Відтепер бізнес має законний механізм податкового компромісу з державою, який дозволяє платникам уникнути фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за заниження податкових зобов’язань з податків на прибуток та ПДВ за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року.
Відповідно зазначеного Закону, загальна тривалість процедури досягнення податкового компромісу – до 70 календарних днів з наступного дня після подання уточнюючого розрахунку. При цьому, загальний термін, протягом якого платник може прийняти рішення про застосування процедури податкового компромісу, тобто подати уточнюючий розрахунок або заяву, складає 90 календарних днів з дня набрання чинності цього закону.
При застосуванні процедури податкового компромісу платник має сплатити 5% від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань. При цьому інші 95% такої суми вважаються погашеними, а штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області


Комментариев нет:

Отправить комментарий