Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 16 декабря 2011 г.

Рішення виконкому - Про захист прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою


Комсомольська районна у м. Херсоні рада
Виконавчий комітет
РІШЕння
9 грудня 2011 року                                                                                        № ________

          Про захист  прав  та інтересів дітей-сиріт
         та дітей, позбавлених батьківського
         піклування,  які знаходяться під опікою

Заслухавши інформацію завідувача сектору з питань опіки та піклування       Ромадіної О.М., виконком районної у місті ради встановив:
             Найбільш поширена форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є опіка. Опіка – одна з правових форм захисту особистих та майнових прав та інтересів дітей, а також забезпечення їх утримання, виховання, освіти.  Реалізація опікунських обов'язків супроводжується певними проблемами побутового, соціально-економічного та психологічно-педагогічного характеру.
            Сектором  з'ясовано, що найкількісна група опікунів - це близькі родичі дитини (зазвичай бабуся), за віком пенсіонери та люди передпенсійного віку.  Більша частина дітей, що знаходиться під опікою - це соціальні сироти, сироти при живих батьках. Ці фактори обумовлюють основні проблеми в опікунських родинах: відсутність коштів в родинах, організація вільного часу дітей, вступ до професійних навчальних закладів, конфліктні відносини поміж опікуном та дитиною (у зв'язку з чим опікун не може впоратися з дитиною), схильність дітей до асоціальних форм поведінки та інше. З метою організації дозвілля та залучення дітей до духовних цінностей виконком на протязі багатьох років проводить екскурсії та організує  свята для дітей, що знаходяться під опікою. В 2011 році виконкомом організовані та проведені дві екскурсії: "Зелені хутора Таврії" (Голопристанський район) та с.Зміївка (Бериславський район). Існує районна програма "Діти-сироти  та діти, позбавлені батьківського піклування", мета якої підтримання опікунських родин, але кошти на її реалізацію з бюджету  не надходять.  
           Сектор веде облік дітей-сиріт та дітей, що позбавленні батьківського піклування, контролює діяльність опікунів. Станом на 01.11.2011 року  на обліку перебуває 155 дітей, що знаходяться під опікою, з них за межами міста проживають 33 дитини, та на території Комсомольського району 41 дитина за походженням з інших районів та міст. Протягом поточного року влаштовано під опіку 17 дітей.   Під контролем сектору знаходиться житло дітей вказаної категорії, що проживають за межами міста. В двох випадках призначено опіку над таким житлом. Опікуни над житлом не отримують ніяких коштів на його утримання, але сплачують комунальні послуги та відповідають за його зберігання, як правило це люді з близького оточення дітей або родичі. Залишається проблемним зберігання житла дітей, опіку над яким неможливо призначити, оскільки там проживають родичі дітей, які не бажають або не можуть виконувати обов'язки по збереженню житла. Служба тримає на контролі такі ситуації та щорічно відвідує житло. Проводиться робота щодо вирішення питання  постановки на квартирний облік дітей, які не мають житла.  
Діти вказаної категорії мають відповідні пільги та отримують щомісячну  державну допомогу. Про використання вказаних коштів  опікуни щорічно  складають відповідні звіти. Усі родини постійно перевіряються  спеціалістами сектору, про що складаються відповідні акти. Протягом 10 місяців 2011 року проведено 177 перевірок.  Вказана категорія дітей має пільги щодо оплати за комунальні послуги. Ці пільги не є державними, вони визначаються за рахунок місцевого бюджету та мають суттєве значення для підтримки опікунських родин. Такими пільгами користується  163 дитини. Також шість опікунських родин, які не мають природного газу, користуються пільгами на придбання вугілля.
З метою профілактики та раннього виявлення захворювань діти, що знаходяться під опікою, двічі на рік проходять поглиблений медичний огляд, про що складаються відповідні висновки. При необхідності діти направляються на санаторно-курортне лікування. Протягом 2011 року таке лікування пройшли 24 дитини.
            Налагоджена співпраця з квартальними комітетами, ЖЕКАМИ, ОСББП, міліцією, лікарнею,  школами, дошкільними закладами, що дає можливість в повному обсязі захищати права та інтереси дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
         Протягом поточного року з метою перевірки умов виховання та навчання  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проведено 19 перевірок  учбових закладів. Аналогічні перевірки планується провести в 2012 році.
         Вилучення дітей з біологічних родин при позбавленні батьків батьківських прав є дуже болючим для дитини. Тому актуальним є налагодження шляхів спілкування дитини з батьками, контроль за цим процесом. Іншим шляхом вирішення питання щодо створення повноцінної родини для дитини є її усиновлення. Постійно проводиться робота серед опікунів щодо можливості усиновлення підопічних, оскільки усиновлення є більш досконалою формою влаштування дітей. Згідно чинного законодавства діти, що знаходяться під опікою, можуть бути усиновлені тільки за згодою опікунів.  На обліку перебуває 13 дітей, які знаходяться під опікою сторонніх осіб. Протягом 2011 року внаслідок проведеної роботи трьох дітей було усиновлено їх же опікунами.  
З метою захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, що позбавлені батьківського піклування, керуючись Законом України „Про охорону дитинства ”,    Сімейним кодексом України, виконком  районної у місті ради
В И Р І Ш И В :
1. Інформацію завідувача сектору з питань опіки та піклування, Ромадіної О.М., прийняти до відома.
2.   Завідувачу сектору  з питань опіки та піклування, Ромадіній О.М.:
            2.1. Продовжити роботу по захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  які знаходяться під опікою
                                                                                  Термін – 2012 рік.
2.2. Провести роботу щодо вивчення та ретельного аналізу потреб дітей.  
                                                                                   Термін – травень, 2012 рік.  
       2.3. Провести перевірки умов навчання та виховання дітей, що знаходяться під опікою, в учбових закладах району.
                                                                                  Термін – квітень 2012 року.
2.4. Провести роботу щодо профілактики відмов опікунів від обов'язків та вивчити можливість повернення дітей до біологічних родин або усиновлення.
                                                                                   Термін – вересень 2012
2.5.Треба поширити роз'яснювальну роботу в школах та з опікунами дітей щодо можливості отримання повноцінної якісної освіти.
             Термін – постійно, 2012 рік
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами виконкому Рижкову В.О.

гр. Савицька Людмила Олексіївна просить призначити її опікуном малолітнього онуки Савицького Станіслава Андрійовича, 08.05.1996 року народження. Мати дитини Савицька С. В. знаходиться у розшуку;


Голова районної
у місті ради                                                               Л.Я. Третяк


Керуючий справами виконкому                             В.О. Рижкова

Комментариев нет:

Отправить комментарий