Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

четверг, 14 августа 2014 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ Міндоходів у Херсонській області



Херсонці поповнили казну 565 млн. гривень податків
Таку суму місцевий бюджет отримав від херсонських платників податків, зборів й інших платежів з початку цього року. Як і в попередні періоди, головним джерелом наповнення місцевого бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб. За січень-липень цього року до бюджету надійшло 264,2 млн грн цього податку, що майже на 8 млн грн або на 3% більше, ніж у такому ж періоді торік.
Окрім того, за цей же період до місцевої казни надійшло 42,5 млн грн єдиного податку. Це на 3 млн грн або на 8% більше показника минулого року.
Таких позитивних результатів вдалося досягти завдяки дієвій співпраці податківців і платників податків, підвищення рівня добровільної сплати, податкової культури та суттєвого спрощення умов для ведення бізнесу.

З 1 серпня підвищено мінімальні ціни на алкогольні напої
З цієї дати мінімальна оптово-відпускна ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби складатиме 133 грн (за 1 літр 100%-го спирту), а роздрібна - 199,50 гривень. Тобто, на горілку мінімальна роздрібна ціна становитиме 39,90 грн за 0,5 л (до цього часу – 34,90 грн).
Також, з 1 серпня зростуть на 14,3% ціни на інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями. Зокрема, мінімальна оптово-відпускна ціна зросте до 144,97 грн, а роздрібна - до 217,45 грн (за 1 літр 100%-го спирту).
Зазначене підвищення цін на алкогольні напої передбачено постановою Кабінету Міністрів України “Про розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої” від 11.06. 2014 № 177.
Варто зазначити, що у випадку торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни до суб’єктів господарювання застосовується штраф в розмірі 100% вартості отриманої партії товару, але не менше 5 тис. гривень. Відповідальність за ці та інші порушення передбачено Законом України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” від 19.12.1995 №481/95-BP. А от за обіг фальсифікованої алкогольної продукції передбачена кримінальна відповідальність.

Херсонський бізнесмен намагався спростувати відомий вислів про невідворотність сплати податків
Один із херсонських бізнесменів намагався ухилитися від сплати податків на суму понад 1,5 млн гривень. Цей факт виявили ревізори податкової інспекції Херсона при перевірці підприємця “К”, який займався оптовою торгівлею.
Так, при перевірці правильності формування складу витрат податківці встановили 46 тис. гривень “віртуальних” витрат. Цю суму підприємець не зміг підтвердити жодним первинним документом. Внаслідок безпідставного віднесення цієї суми до витрат підприємець занизив власний чистий дохід та ухилився від сплати майже 7 тис. грн податку на доходи. Відповідно внаслідок “інвентаризації” витрат ревізори виявили і заниження сум єдиного внеску ні багато ні мало на 43,6 тис. гривень.
Далі більше. Підприємець працював на загальній системі оподаткування. Обсяг його виручки за 2013 рік перевищував 8 млн гривень. Проте виконувати норми Податкового кодексу України, які зобов'язували у разі перевищення обсягу отриманої виручки 300-тисячного порогу зареєструватися платником податку на додану вартість, “К” не поспішав. Таке зволікання спричинило втрати бюджету від несплаченого податку на додану вартість у розмірі 1,4 млн гривень.
Загалом, за результатами перевірки підприємцю “К” доведеться сплатити  до бюджету понад 1,8 млн грн донарахованих податків та штрафів. Таким чином, спростувати відомий вислів Б. Франкліна: "У житті неминучі дві речі - смерть і податки", - горе-бізнесмену не вдалося.

Уряд пропонує реформувати податкову систему України
Днями Кабінет Міністрів України презентував комплексний план змін у податковій системі. Так, відповідно до запропонованої податкової реформи, в Україні буде скорочено кількість податків з 22 до 9. Зокрема скасовуються  ряд місцевих зборів, а також збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ, рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів та збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.
Крім того, зміни торкнуться механізмів функціонування акцизного податку, екологічного податку, податку на нерухоме майно та єдиного податку. З метою децентралізації фінансових ресурсів, деякі із загальнодержавних податків будуть закріплені за місцевими бюджетами.
В аграрному секторі, що найбільше цікавить херсонського платника податків, розробники Концепції пропонують перевести на загальну систему оподаткування підприємства, у яких обсяг виручки перевищує 20 млн грн та більше 3 тис. гектарів землі. Інші підприємства залишаються на діючій пільговій системі оподаткування.
З метою зниження навантаження на фонд оплати праці у Концепції представлені кілька моделей реформування податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Розроблену Концепцію реформування податкової системи винесено на обговорення громадськості та бізнесу, яке триватиме місяць. Після цього остаточний проект Закону про економічне зростання буде винесено на розгляд Верховної Ради України.

У період літніх відпусток податківці надають
послуги у звичному режимі
Серпень – гаряча пора літніх відпусток! Більшість херсонців відпочиває на узбережжі Чорного та Азовського морів. Однак, у цей час особливо активний малий та середній бізнес. Саме тому, для фахівців Центру обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні літо – це гаряча пора у прямому та переносному значеннях. А численні липневі зміни податкового та бюджетного законодавства лише збільшили попит платників податків на отримання від податківців різноманітних послуг.
Так, в середньому щомісяця херсонський ЦОП відвідують близько 22 тис. громадян. При цьому, особливо активними херсонці були у лютому, квітні та липні.
Цього року фахівцями ЦОП ДПІ у м. Херсоні було надано майже 18 тис. різноманітних послуг, зокрема близько 4 тис. адміністративних та майже 14 тис. інформаційних послуг.
Як приклад, податківці видали більше 2 тис. карток платників податків, майже 100 довідок про відсутність заборгованостей зі сплати податків, майже 400 книг обліку розрахункових операцій тощо.

Ради з кадрових питань ДФС розпочала прийом
документів на керівні посади
1 серпня 2014 року проведено перше установче засiдання Ради з кадрових питань Державної фicкальної служби України (далi - Рада), яка утворена наказом ДФС від 30.07.2014 № 21.
Рада з кадрових питань ставить собі на меті забезпечити прозору процедуру відбору кандидатів на вищі керівні посади, а також сприяти залученню найкращих професійних кадрів до роботи у ДФС України. Тобто, принципово змінено підхід до відбору кандидатів на вищі керівні посади. На першому етапі роботи комісії передбачено провести відбір кандидатів на посади начальників Головних управлінь в областях, місті Києві та митниць ДФС. Від потенційних кандидатів на вищі керівні посади чекають їхніх особистих поглядів щодо перспектив розвитку ДФС України та побудови відкритого діалогу між бізнесом і владою.
Наразі Радою оголошено про початок прийому документів від кандидатів, які мають намір зайняти керівні посади начальників Головних управлінь ДФС та митниць в областях та м. Києві. Приймання документів та інформації про кандидатів буде здійснюватися до 18 серпня 2014 року включно.
З формами документів для кандидатів на керівні посади у територіальних органах ДФС та зразками їх заповнення можна ознайомитися на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Міністерство» (підрозділ «Робота з персоналом» вкладка «Рада з кадрових питань ДФС України»).
У паперовому вигляді інформацію та документи можна подати з 9 год. 30 хв. до 17 год. 30 хв. (крім суботи та неділі) за адресою: м. Київ, пров. Киянівський,2, кім. 106.
В електронному вигляді інформацію та документи можна подати за адресою: rada@minrd.gov.ua.

Як оподатковуються відпускні?
Відповідно до норм Податкового кодексу та Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”, оподаткування сум відпусток податком на доходи фізичних осіб та єдиним соціальним внеском практично нічим не відрізняються від загальних правил оподаткування заробітної плати.
Нарахована сума відпускних враховується при визначенні граничного розміру доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. База оподаткування для податку на доходи фізичних осіб зменшується на суму єдиного соціального внеску та на суму податкової соціальної пільги, якщо на неї є право. Розмір податку як для відпускних, так й для заробітної плати однаковий.
Сума єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в частині утримання за ставкою 3,6% визначається в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яка дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Відпускні входять до складу додаткової заробітної плати, тож суми фактично нарахованих відпускних можуть бути віднесені до витрат платника податку на прибуток на підставі статті 142 Податкового кодексу України.
Звертаємо увагу, що лише легальна праця дає право працівнику на отримання соціального захисту та оплачуваної відпустки. Тож, для набуття права на відпустку працівник має перебувати в трудових відносинах з підприємством або укласти трудовий договір з фізичною особою. 

Херсонський малий бізнес нарощує темпи сплати єдиного податку
Протягом січня-липня цього року херсонські спрощенці поповнили міську казну 42,5 млн. грн єдиного податку, що на 3,2 млн грн більше, ніж торік. Зокрема, 29,1 млн грн податку сплатили підприємці, 13,4 млн грн - надійшли від херсонських підприємств.
Наразі на обліку перебуває понад 12 тис. суб’єктів малого підприємництва. Найбільше бізнесменам до вподоби друга група платників єдиного податку. Її обрали 5549 підприємців, на третій групі – 2893 платники.
Нагадаємо, відповідно до норм Податкового кодексу херсонські спрощенці ІІІ-VІ груп мають сплатити єдиний податок за ІІ квартал не пізніше 19 серпня цього року. Спрощенці ж І-ІІ груп сплачують авансовий внесок за серпень не пізніше 20 серпня цього року.
Єдиний податок із сум доходів, які задекларовані фізичними особами – підприємцям, що оподатковується за ставкою 15%, за ІІ квартал сплачується до    20 серпня.
Тож просимо підприємців і їх бухгалтерів бути уважними та не залишати сплату податку на останній день.

Операції з продажу та імпорту медичних виробів, що здійснювалися 1 липня 2014 року оподатковуються ПДВ за ставкою 20%
Таке роз‘яснення надане листом Міністерства доходів і зборів України від 14.07.2014 „Щодо оподаткування операцій із постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів”.
Новий перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України, які підлягають обкладенню податком на додану вартість за ставкою 7%, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 01.07.2014 № 216 (далі –Постанова № 216), і набрала вона чинності 02.07.2014.
Таким чином, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів з 2 липня 2014 року оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 7% згідно з переліком, затвердженим Постановою № 216.
А операції, що здійснювалися 1 липня 2014 року з постачання на митній території України медичних виробів, а також операцій з їх ввезення на митну територію України, оподатковуються податком на додану вартість за ставкою 20%.

Херсонців цікавить податкова інформація про їх бізнес-партнерів
Цього року до ДПІ у м. Херсоні надійшло 57 запитів на публічну інформацію, 7 із яких у липні. У переважній більшості, херсонці зверталися з проханням надати інформацію про контрагентів, копії декларацій та звітів, роз’яснення податкового законодавства тощо.
Фахівці ДПІ у м. Херсоні на всі запити оперативно надали відповіді.
Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» кожний громадянин має право одержати публічну інформацію від органів доходів і зборів, шляхом подання індивідуального або колективного запиту.
Запит на публічну інформацію може подаватися в усній, письмовій або іншій формі на вибір запитувача, направлятися поштою, факсом, телефоном, електронною поштою.
Відповідь на запит надається органом влади не пізніше п'яти робочих днів від дня отримання запиту. У випадках, коли для підготовки інформації необхідно більше часу, строк розгляду запиту може бути продовжений до 20 робочих днів. Інформація на запит надається безкоштовно.
                        Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області


Комментариев нет:

Отправить комментарий