Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 8 августа 2014 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ Міндоходів у Херсонській області



                        
105,8 млн гривень ЄСВ сплатили херсонці у липні
Своєчасне виконання державою своїх зобов'язань перед громадянами  залежить від ритмічного перерахування усіх нарахованих податків та платежів. А от виплати пенсій та соціальних гарантій напряму залежать від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) страхувальниками. Усвідомлюючи це, загалом з початку року херсонські платники ЄСВ перерахували на рахунки Держказначейства понад 735 млн гривень цього внеску.
До слова, на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України функціонує сервіс «Реєстр страхувальників». Завдяки йому платники ЄСВ можуть отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва.
Слід також зазначити, що із впровадження нових електронних сервісів зростає і кількість платників ЄСВ, які звітують через Інтернет. Наразі в електронному вигляді звітують 75 % херсонських страхувальників.

Авансові платежі підприємцям слід сплатити не пізніше 14 серпня
Нормами ст. 177 Податкового кодексу України передбачене здійснення підприємцями, які працюють на загальній системі оподаткування, розрахунку та сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб. Такі платежі розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100% річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік, та сплачуються до бюджету – по 25% щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).
Водночас, у разі зменшення запланованого рівня доходу за попередній календарний квартал поточного року більш ніж на 20% порівняно з розрахунковою очікуваною сумою доходу на такий квартал, підприємець має право зменшити суму авансового платежу, що підлягає сплаті у встановлений строк, пропорційно до зменшення суми зазначеного доходу.
Для цього підприємець до настання строку сплати такого авансового платежу подає до територіального органу Міндоходів заяву у довільній формі. Така заява повинна містити розрахунок зменшення суми авансового платежу та пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.

Півтори сотні херсонських підприємств підвищили зарплату своїм працівникам
З початку цього року завдяки роз’яснювальній роботі  фахівців податкової інспекції Херсона та 174 співбесід з роботодавцями рівень виплати заробітної плати своїм працівникам підвищили 154 підприємства. В результаті цього місцева казна поповнилася 1,7 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. У липні було проведено 53 таких співбесіди. Їх наслідком є підвищення заробітної плати працівникам 53 підприємств та додаткове надходження до місцевої казни майже 60 тис. гривень податку на доходи.
Переконувати роботодавці виплачувати своїм найманцям більшу зарплатню вдається також під час спільних заходів податкової інспекції та органів місцевого самоврядування. Зокрема, при виконкомах міської та районних рад Херсона утворені робочі групи, які опікуються питаннями дотримання законодавства про зайнятість херсонців та легалізації оплати праці. Завдяки роботі таких груп за 7 місяців 2014 року бюджет отримав додаткових 288 тис. гривень податку на доходи.
Вкотре нагадуємо, що місцевий бюджет складається із різних “кирпичиків” у вигляді податків, зборів тощо. Водночас основним джерелом його наповнення - є податок на доходи фізичних осіб. Тому кожен херсонець повинен усвідомити, що саме від його особистого внеску залежить благоустрій нашого міста, якісне медичне обслуговування тощо.

З наступного року запрацює система електронного
 адміністрування ПДВ
Електронна система адміністрування ПДВ почне діяти з 1 січня 2015 року та стане системним рішенням для ліквідації «податкових ям» та махінацій з цим податком.
Ця система складатиметься з трьох основних елементів: Єдиного електронного реєстру податкових накладних, банку та з бази даних митниці в частині інформації про імпорт та експорт товарів.
Так, для всіх платників ПДВ в автоматичному режимі відкриють електронні рахунки в банку, який буде створений та підконтрольний Національному банку України. Усі податкові накладні реєструватимуться в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді, а для цього платник повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтверджену зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та сплатою ПДВ при імпорті товарів.
Система електронного адміністрування повинна відмовити постачальнику в реєстрації податкової накладної із сумою ПДВ у Єдиному реєстрі податкових накладних, якщо платник податків попередньо не «зарезервував» суму ПДВ під таке постачання. Таким чином, за допомогою електронного адміністрування буде забезпечено відповідність сум нарахованого та сплаченого ПДВ, оскільки суми ПДВ від доданої вартості гарантуватимуться грошовими коштами. При цьому обігові кошти платників ПДВ відволікатимуться мінімально.

Податкову міліцію реорганізують
На офіційному веб-порталі Міндоходів оприлюднено проект Закону України «Про основи запобігання та боротьби з економічними правопорушеннями і здійснення фінансового контролю».
Даний законопроект розроблено з метою визначення правових основ фінансового контролю, запобігання та боротьби з економічними правопорушеннями, функціонування системи державних органів, метою якої є організація та ведення системної боротьби з правопорушеннями у сфері економіки для забезпечення економічної безпеки України та захисту її фінансового потенціалу, а також визначення системи органів, що здійснюють фінансовий контроль, їх функцій і завдань.
Відповідно до проекту закону пропонується на базі підрозділів податкової міліції та боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ДФСУ України, Державної фінансової інспекції України, підрозділів Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України, які протидіють злочинам у сфері економіки, створити спеціальний державний орган — центральний орган виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, запобігання та боротьби з економічними правопорушеннями.
Створення зазначеного центрального органу виконавчої влади дозволить:
- забезпечити виконання на належному рівні завдань, покладених на органи, які здійснюють контроль за додержанням законодавства, оперативно-розшукову та кримінальну процесуальну функції у фінансовій сфері;
- упорядкувати норми чинних законів та нормативно-правових актів України, які визначають функції, права, обов'язки, відповідальність, порядок проведення перевірок підприємств, установ та організацій правоохоронними органами;
- створити сприятливі умови для розвитку підприємницької діяльності з дотриманням суб'єктами господарювання законодавства у сфері фінансової діяльності та для реалізації антикорупційної програми.
З текстами відповідних законопроектів можна ознайомитись за посиланням: http://minrd.gov.ua/baneryi/gromadske-obgovorennya-stvorennya
Пропозиції та зауваження до ініціативи щодо створеня СФР і тексту законопроектів просимо надсилати на електронну адресу: v.khomenko14@gmail.com.
                                                                                                    
Послуги охорони здоров’я як об’єкт оподаткування ПДВ
Охорона здоров’я народу України є пріоритетним напрямом діяльності суспільства і держави. Саме тому для підприємств, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері охорони здоров’я, Податковим кодексом України (ПКУ) передбачено ряд пільг з оподаткування. Зокрема, ПКУ встановлено, що операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабiлiтацiйними установами для iнвалiдiв та дiтей-iнвалiдiв, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства звільняються від оподаткування ПДВ.
З початку 2014 року така пільга дозволила херсонцям заощадити на лікуванні понад 1,2 млн гривень.
Разом з тим, не на всіх медпослугах громадяни можуть заощаджувати. Зокрема, при наданні косметологічної допомоги, масажу для зміцнення здоров’я, проведенні медичного огляду для видачі дозволу права на носіння зброї, відповідних документів на виїзд за кордон, посвідчення водія тощо, на вартість послуг нараховують ПДВ.
Херсонські сільгоспвиробники заощадили майже 7 млн грн  ПДВ

Податковим кодексом передбачена спеціальна податкова пільга з ПДВ для сільгоспвиробників - спеціальний режим оподаткування ПДВ. Такий спецрежим може обрати вітчизняне сільськогосподарське підприємство, яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.

Відповідно до ст. 209 Податкового кодексу сума ПДВ, нарахована сільгосппідприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету й повністю залишається в розпорядженні такого підприємства. Використати її можна для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей. Зазначені суми ПДВ акумулюються сільгосппідприємствами на спеціальних рахунках, відкритих в установах банків у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Наразі, в ДПІ у м. Херсоні обліковується 59 суб’єктів господарювання, що використовують спеціальний режим оподаткування ПДВ. Цього року, вони вже заощадили майже 7 млн грн ПДВ.


До Податкового кодексу внесено зміни!
Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України». Закон вже підписаний Президентом України.
Відповідно до Закону:
- скасовано пільгове обкладення податком на прибуток підприємств прибутку суб'єктів готельної діяльності та підприємств галузі електроенергетики, які виробляють електричну енергію винятково з відновлювальних джерел енергії;
- обмежено пільгове обкладення податком на прибуток підприємств інститутів спільного інвестування;
- скасовано оподаткування за зниженою ставкою (10%) прибутку, отриманого від операцій із цінними паперами та деривативами;
- скасовано звільнення від обкладення ПДВ операцій із постачання лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості;
- скасовано обкладення за нульовою ставкою ПДВ послуг із перевезення пасажирів швидкісними потягами Інтерсіті +;
- продовжено до 31 грудня 2014 року включно режим звільнення від обкладення ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур;
- віднесено до алкогольних напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування та містять етиловий спирт 8,5% і більше, і встановлено для них ставку акцизного податку на рівні горілки — 70,53 грн за 1 літр 100% спирту, із маркуванням таких напоїв марками акцизного податку;
- запроваджено оподаткування альтернативних палив;
- збільшено ставки плати за користування надрами для природного газу, який реалізується не для потреб населення;
- тимчасово, до 1 січня 2015 року, запроваджено новий загальнодержавний збір — військовий збір.
Також, із метою забезпечення збалансованості й фінансової стабільності бюджетів соціальних фондів внесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо надання права уряду встановлювати пропорції розподілу єдиного соціального внеску між фондами соціального страхування та закріплено законодавчо норму щодо затвердження Кабінетом Міністрів України бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Місцевий бюджет заробив на парковці 740 тисяч
Впродовж семи місяців цього року до місцевої казни Херсона надійшло 740 тис. грн збору за місця для паркування транспортних засобів, що на 139 тис. грн більше надходжень аналогічного періоду минулого року.
Нагадаємо, що платниками збору є підприємства, їх філії та підприємці, які згідно з рішенням міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.
Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, затверджений рішенням Херсонської міської ради від 28.12.2010 № 19 (із змінами та доповненнями). Згідно із рішенням таких ділянок у Херсоні майже 170, їх загальна площа - понад 22 тис. кв. метрів. Загалом вони мають майже 1800 місць для паркування авто. Ставка збору складає 0,03% мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового року, за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної під паркування.
Також рішенням Херсонської міської ради комунальне підприємство «Сервіс – Центр» визначено особою, уповноваженою на організацію та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів.

Виплати з Фонду соцстрахування  “єдинники” не оподатковують
Сума допомоги, яка виплачується з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності підприємцю – платнику єдиного податку, у зв'язку з тимчасовою втратою ним працездатності, не підлягає оподаткуванню ПДФО.
Особи, які забезпечують себе роботою самостійно є страхувальниками. Вони мають право на допомогу у зв'язку з втратою доходу внаслідок тимчасової втрати працездатності та соціальні послуги за умови укладення договору страхування на добровільних засадах у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та сплати страхових внесків.
Згідно з Податковим кодексом України (ПКУ), до складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм. Такі виплати з фонду соцстраху не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб та  згідно з пп. 165.1.1 ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Верховна рада ввела 1,5% військовий збір
Такі зміни до Податкового кодексу Верховна Рада України ухвалила вчора. Вони передбачені Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” та наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.
Військовий збір введено тимчасово, до 1 січня 2015 року. Його сплачуватимуть як громадяни України, так і іноземці, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні. Об'єктом оподаткування збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Також збір стягуватиметься із виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.
Розрахунок суми військового збору, яку необхідно утримати із доходу громадянина та перерахувати до бюджету, проводитиме роботодавець. Тобто, аналогічно, як і податку на доходи з фізичних осіб.
За нескладними підрахунками зрозуміло, що із 1000 грн доходу необхідно буде сплатити 15 гривень.
Детально про адміністрування зазначеного збору фахівці ДПІ у м. Херсоні розповідатимуть на семінарі, який відбудеться 14 серпня 2014 року о 14 годині в актовому залі Дніпровського райвиконкому.
                        Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області


Комментариев нет:

Отправить комментарий