Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 16 марта 2015 г.

Ще раз про зарахування стажу, отриманого до 2004 року



Ще раз про зарахування стажу, отриманого до 2004 року

Відповідно до частини четвертої статті 24 Закону України Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування, періоди трудової діяльності та інші періоди, які зараховували в стаж роботи для призначення пенсії до набрання чинності цього закону, зараховують у страховий стаж у порядку і на умовах, передбачених у законодавстві, що було чинним до 2004 року.
Рахуємо за трудовою книжкою
            Відповідно до статті 62 Закону України Про пенсійне забезпечення та Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637, основним документом, який підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка.
            Якщо трудової книжки немає, а також у разі, коли в ній немає належних записів або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймають довідки, виписки з наказів, особові рахунки й відомості на видачу зарплати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, що містять відомості про періоди роботи.
            Коли втрачено документи про наявний стаж роботи й неможливо їх отримати внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних, з інших причин трудовий стаж установлюють на підставі показань не менш як двох свідків, які знали б заявника по спільній роботі на одному підприємстві, в установі, організації (зокрема в колгоспі) або в одній системі й мали документи про свою роботу за час, щодо якого вони підтверджують роботу заявника.
Пільгове обчислення стажу
            Окрім того, у Законі України Про пенсійне забезпечення передбачено пільгове обчислення стажу роботи:
-           під час військової служби в складі діючої армії в період бойових дій;
-          під час тримання під вартою чи відбування покарання в місцях позбавлення волі та заслання, а також перебування на примусовому лікуванні громадянам, яких необґрунтовано притягнуто до кримінальної відповідальності та необґрунтовано репресовано і згодом реабілітовано;
-           у роки Великої Вітчизняної війни та в інші періоди ведення бойових дій;
-          під час перебування у фашистських концтаборах, гетто та інших місцях примусового тримання в період війни осіб (в тому числі дітей), насильно вивезених із тимчасово окупованої території в період Великої Вітчизняної війни.
            Роботу в лепрозорних та протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патологоанатомічних та реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у психіатричних закладах охорони здоров’я зараховують у стаж роботи в подвійному розмірі (за даними трудової книжки, а в разі потреби – довідки установи).
            З початку 2004 року страховий стаж обчислюють лише в одинарному розмірі й залежно від сплати внесків у Пенсійний фонд, за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Проте за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, зайнятість на яких давала й дає право на пенсію на пільгових умовах, у страховий стаж додатково зараховують по одному року.
Навчання
            Іноді виникають питання щодо зарахування в страховий стаж часу навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах. Згідно з пунктом “д” статті 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, у стаж роботи зараховують навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі (на підставі дипломів, атестатів, відповідних довідок тощо).
            Стаття 11 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначає коло осіб, що є застрахованими, а стаття 14 – коло страхувальників (роботодавців та інших осіб, що сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або є платниками згідно із цим законом). Так от, студентів, слухачів навчальних закладів у цій статті не передбачено. Отже, на період навчання вони не є застрахованими особами, а тому й періоди навчання після 01.01.2004 р. не зараховують у страховий стаж.
            Хоча варто зазначити, що особи, які навчаються у вказаних закладах, мають право укласти договір добровільного страхування, і період, за який буде сплачено внески, буде зараховано в їхній страховий стаж.

Начальник відділу пенсійного забезпечення
управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні
Людмила Веніамінівна Матковська  

Комментариев нет:

Отправить комментарий