Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 25 марта 2015 г.

Особливості пенсійного забезпечення багатодітних матерів



Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування” передбачено, що жінки, які народили пятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.
4 квітня 2013 року Верховною Радою України прийнято Закон № 170-VII “Про внесення зміни до статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей”, який набрав чинності з 1 січня 2014 року.
Відповідно до п. 8 статті 1 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” в редакції, чинній на сьогодні, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам України матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому також враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.
Згідно зі статтею 5 Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із Законом, у таких розмірах прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність:
від 35 до 40 відсотків – особам, зазначеним у пунктах 1 і 8 статті 1 цього Закону, а саме:
5 дітей – 35%; 6 дітей – 36%; 7 дітей – 37%; 8 дітей – 38%; 9 дітей – 39%; 10 та більше дітей – 40%.
У разі, коли особа одночасно має право на надбавки, зазначені в кількох пунктах статті 1 цього Закону, призначається та надбавка, яка є більшою у максимальному розмірі.
Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення за встановленням пенсії, але не раніше дати набрання чинності положеннями Закону, що встановлює право на таку пенсію. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами. Якщо заява про встановлення пенсії за особливі заслуги надсилається поштою і при цьому подаються всі необхідні документи, то днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається дата, вказана на поштовому штемпелі місця відправлення заяви. У разі, коли до заяви додані не всі необхідні документи, орган, що здійснює підготовку документів для встановлення пенсії за особливі заслуги, повідомляє заявнику, які документи повинні бути подані додатково. Якщо вони будуть подані не пізніше 3 місяців з дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому або відправлення заяви про встановлення такої пенсії.

      
Управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні                                                                                               

Комментариев нет:

Отправить комментарий