Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 1 апреля 2014 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ Міндоходів у Херсонській області



                        
Херсонці отримали подарунків на 11 мільйонів гривень
В рамках кампанії „Декларування 2013” херсонці вже задекларували отриманих подарунків на 10,9 млн гривень. Згідно із податковим законодавством вони мають сплатити до бюджету більше 360 тис. грн податку на доходи фізичних осіб. На сьогодні вже сплачено майже 100 тис. гривень податку.
 Нагадаємо, що кошти, майно, майнові та немайнові права, подаровані платнику податків від особи, яка не є членом сім’ї першого ступеня споріднення, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості отриманого подарунку.
Якщо ж подарунок отримано від нерезидента, ставка податку становить 15% (17%) від вартості такого дарунку.
Особи, які у 2013 році отримали дарунок, зобов’язані до 1 травня              2014 року подати декларацію до органу доходів і зборів за своїм місцем реєстрації та сплатити податок до 1 серпня 2014 року.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Херсонці вже заплатили 106 млн грн податку із заробітної плати

З початку року херсонці сплатили до міського бюджету 106,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Це на 4,3 млн грн більше, ніж торік. Середньомісячні надходження цього податку становлять 35,4 млн гривень.

Зазначимо, що сьогодні податок на доходи фізичних осіб є найвагомішим податком у складі місцевого бюджету. Він займає близько 72 відсотків від загальних надходжень до місцевої скарбниці. Тож сьогодні значна увага приділяється додатковим джерелам зі сплати цього податку, зокрема, за рахунок денітізації ринку праці, боротьби із виплатою заробітної плати в «конвертах».

 Вагоме значення у забезпечені стабільності надходжень даного податку має також запровадження законодавчих ініціатив Міндоходів в інтересах бізнесу та громадськості.

 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

47 тисяч херсонців сплачують єдиний соціальний внесок

Роботодавці, які використовують працю найманих осіб, повинні (як і раніше) звітувати щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного місяця за основним місцем своєї реєстрації.

Нараховані суми єдиного внеску страхувальники сплачують не пізніше 20 числа наступного місяця.

Наразі, загалом на початок березня у Херсоні зареєстровано понад 47 тис. платників єдиного соціального внеску, із них 14 тис. - юридичні особи, 33 тис. - підприємці. Фонд оплати праці по Херсону за даними поданих за січень 2014 року звітів з ЄСВ складає майже 238 млн гривень.

За лютий 2014 року до ДПІ у м. Херсоні надано майже 6000 звітів з єдиного внеску, 75% із них надійшли в електронному вигляді.

За січень-лютий 2014 року надійшло понад 193 млн грн єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування.

Шановні підприємці, дуже важливо своєчасно сплачувати податки, піклуючись про день завтрашній, адже, саме від вас залежить добробут тих, про кого ми дбаємо! Стабільне надходження єдиного соціального внеску дозволяє своєчасно виплачувати пенсії, надає гарантії соціальних виплат: у разі безробіття, нещасних випадків, тимчасової втрати працездатності.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

ДПІ у м. Херсоні не перевірятиме засоби масової інформації

у другому кварталі

На період проведення передвиборної кампанії з виборів Президента України всі графіки перевірок засобів масової інформації в Україні відмінено. Таке рішення було прийняте Міндоходів минулого тижня із урахування рекомендацій Верховної Ради України задля забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період 2014 року. Таким чином журналісти матимуть всі умови для об’єктивного та неупередженого висвітлення виборчої кампанії.
Нагадаємо, що з початку року аудитори ДПІ у м. Херсоні провели та узгодили результати 63 документальних перевірок підприємств. За результатами таких перевірок херсонці сплатили понад 800 тис. грн донарахованих сум податків та штрафних санкцій.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
                                                                                                                           ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Херсонський бізнес за використання води сплатив майже півмільйона гривень
Протягом січня-березня цього року херсонські суб'єкти господарювання перерахували до бюджетів усіх рівнів 488 тис. грн збору за спеціальне використання води. В середньому херсонці сплачуть 163 тис. грн збору щомісяця. Половина цієї суми наповнює міський бюджет.
Нагадаємо, що згідно з нормами Податкового кодексу України, збір за використання водних ресурсів сплачують суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують поверхневі і підземні води, а також воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
Не сплачується збір за воду, яка використовується виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, для протипожежних потреб, для потреб зовнішнього впорядкування територій населених пунктів і тому подібне.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Підприємці, яких мобілізовано, в зв’язку з ситуацією в Україні, звільняються від сплати єдиного податку
ДПІ у м. Херсоні повідомляє, що підприємці першої та другої груп, яких мобілізовано до Збройних сил України, звільняються від сплати єдиного податку.
Відповідно до Указу Президента України від 17.03.2014 № 303/2014 «Про часткову мобілізацію», у зв’язку з різким ускладненням внутрішньополітичної обстановки, втручанням Російської Федерації у внутрішні справи України, зростанням соціальної напруги в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі та відповідно до Конституції України на території України оголошено часткову мобілізацію. Мобілізація проводиться протягом 45 діб.
Платники єдиного податку першої та другої групи, які не використовують працю  найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки.
Тобто, таким чином зазначена категорія херсонських платників єдиного податку на законних підставах може скористатись правом на тимчасову відпустку та при цьому використати можливість не сплачувати єдиний податок на період відпустки. 
Враховуючи  вищезазначене та з метою  врегулювання питань  щодо нарахувань авансових внесків для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої і другої груп, що не здійснювали  господарську діяльність на період мобілізації та не одержували дохід, контролюючі органи матимуть підстави вважати податковий борг платника єдиного податку, що виник внаслідок непереборної сили (форс-мажорних обставин) безнадійним податковим боргом, що підлягатиме списанню, але  при цьому вищезазначена категорія платників повинна буде надати підтверджуючий документ з військового комісаріату, у якому буде  зазначено період перебування на зборах.
Про це повідомлено у тексті листа Міністерства доходів і зборів України від 24.03.2014 року № 6701/7/99-99-17-02-02-17 "Про окремі питання оподаткування платників єдиного податку"
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

ДПІ у м. Херсоні прийматиме бізнесменів з Криму
В умовах дестабілізації ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Міндоходів України запроваджує новий механізм, який дозволить місцевим суб’єктам господарювання сплачувати податки відповідно до законодавства України. Для цього представникам бізнесу потрібно лише перереєструвати свій бізнес на територію будь-якої області України, в тому числі і Херсонщини.
Для зміни свого місцезнаходження або місця проживання юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які зареєстровані на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя, повинні звернутися до державного реєстратора реєстраційної служби України в областях та місті Києві.
У свою чергу органи доходів і зборів після отримання відомостей з Єдиного державного реєстру щодо внесених змін беруть на облік таких платників.
Ті ж платники податків, які здійснюють перереєстрацію, однак не включаються до Єдиного державного реєстру, повинні подати відповідну заяву до органів доходів і зборів обраного регіону, на підставі якої і буде здійснено їх облік.
Всі суб’єкти господарювання, які вже перебували в стані переходу з податкових інспекцій Автономної Республіці Крим або міста Севастополя до податкових інспекцій в областях або міста Києва, вважаються взятими на облік.
Підприємство або підприємець, яке сплачує податки на території області або міста Києва, а єдиний  внесок на території Автономної Республіки Крим або міста Севастополя, може подати заяву про взяття її на облік як страхувальника до відповідної податкової інспекції в області або міста Києві. 
В усіх чотирьох випадках після взяття на облік платники сплачують податки, збори, єдиний внесок, подають податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконують інші обов'язки платників в областях та місті Києві.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Перелік сучасної касової техніки доповнено ще на 10 моделей

Міністерством доходів і зборів України наказом від 03.03.2014р. № 169 затверджено новий реєстр реєстраторів розрахункових операцій.
До оновленого реєстру включено додатково ще 10 моделей РРО. Всього користувачам техніки запропонована 101 модель реєстраторів розрахункових операцій, які відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно – звітної інформації до контролюючих органів в електронній формі.
Електронна форма звітування не лише спрощує процедури подання звітності, а й заощаджує платникам час та кошти, оскільки вже не потрібно накопичувати велику кількість первинних документів на паперовій стрічці. Також такий формат звітування дозволяє максимально зменшити кількість перевірок у сфері готівкових розрахунків.
Нагадуємо, що звітувати до контролюючих органів в електронному вигляді користувачі касової техніки почали з 2013 року. Наразі на обліку в ДПІ у м. Херсоні знаходиться 1097 платників, які у своїй діяльності використовують 2125 касових апаратів. Всі 100% херсонських платників звітують в електронному вигляді.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Щодо оподаткування сімейних профспілкових путівок

Згідно з норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Разом з тим, відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо.
Тобто, вартість профспілкової путівки, яка надається платнику податків на оздоровлення члена сім’ї віком після 18 років, оподатковується податком на доходи фізичних осіб, як додаткове благо на загальних підставах. Зазначимо, що сімейна профспілкова путівка надана платнику податків, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім’ї після 18 років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім’ї.  
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Якщо не вистачає страхового стажу для призначення пенсії – страховий внесок можна доплатити

Порядок нарахування пенсій громадянам України визначений Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
Відповідно до Закону розмір пенсії за віком, по інвалідності та втраті годувальника залежить від наявності в особи страхового стажу. Особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.
Страховий стаж - період, протягом якого особа щомісяця сплачувала страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
Відповідно до пункту 3 статті 24 вищезазначеного Закону, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, сплачувала страхові внески, і сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.
Особам, які раніше не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та не сплачували страхові внески, відповідно до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачена можливість одноразової сплати єдиного внеску (далі – ЄСВ) за такі попередні періоди за договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму ЄСВ, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування ЄСВ. Така одноразова сплата особою ЄСВ за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним з територіальним органом Міндоходів. Договір повинен бути укладений на термін не менше одного року.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Відшкодувати витрати на відрядження можна за електронним проїзним квитком

Наказом Міністерства фінансів України №667 затверджено зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон.
Вказаний наказ регламентує порядок відшкодування витрат у разі використання електронного проїзного/перевізного документа на поїзд. Зокрема встановлено, що у разі використання такого документа підставою для відшкодування витрат на його придбання є роздрукований на паперовому носії посадочний або перевізний документ.
У разі повернення електронного проїзного/перевізного документа на поїзд до звіту додаватиметься роздрукований на паперовому носії документ на повернення.
Інформацію щодо представленого електронного проїзного документа можна перевірити на офіційному веб-сайті Державної адміністрації залізничного транспорту України.
Зазначеним наказом зменшено норму відшкодування добових витрат для працівників підприємств та працівників дипломатичної служби України, які перебувають за кордоном тривалий строк і отримують зарплату в іноземній валюті. Така норма добових становить 40% від сум добових, визначених у додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. №98 для відповідної держави  (в попередній редакції розмір добових становив 50% від вказаних в додатку 1).
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Нова норма звіту 1 ДФ буде діяти з 1 квітня

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 21.01.2014 року затверджено нову форму податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ) та порядок її заповнення і подання.
В порівнянні з попередньою формою внесено незначні зміни, а саме:
- у тексті форми змінено "органи державної податкової служби" на "контролюючі органи";
- виключено графи про податковий борг на 01.01.2011 року;
Довідник ознак доходів доповнено новими ознаками, які діють з 01.01.2013 року, а  саме: 179 - доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва;  180 доходи від продажу брухту дорогоцінних металів; 181 доходи від операцій з конвертації цінних паперів; 182 доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів); 183 - інвестиційні доходи.
Наказ набирає чинності з 1 квітня 2014 року, тобто нова форма розрахунку 1 ДФ перший раз буде подаватися за I квартал 2014 року.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Штрафні санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску

Cтаттею 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено штрафні санкції, які застосовує до платника єдиного внеску орган доходів і зборів. Зокрема, за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення та строків сплати єдиного внеску передбачено адміністративну відповідальність.

З 1 жовтня 2013 року кошти за єдиним внеском, сплачені на рахунки органів Пенсійного фонду України, переакредитовувалися на рахунки територіальних органів Міндоходів України.

Тобто якщо єдиний внесок сплачено до 20 числа включно, то штрафні санкції не застосовуються, а якщо після 20 числа, то штрафні санкції застосовуються на загальних підставах.

 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Спеціальний режим оподаткування ПДВ

Згідно з норм Податкового кодексу платники ПДВ можуть обрати спеціальний режим оподаткування. Спеціальний режим може обрати сільськогосподарське підприємство (резидент), яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства. Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75 відсотків вартості товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п.209.6 ст.209 ПК України).

Спеціальним режимом оподаткування передбачено, що сума ПДВ, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку - для інших виробничих цілей. Зазначені суми ПДВ акумулюються сільськогосподарськими підприємствами на спеціальних рахунках, відкритих в установах банків у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Наразі, в ДПІ у м. Херсоні обліковується 53 суб’єктів господарювання, що використовують спеціальний режим оподаткування ПДВ.

 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області



Комментариев нет:

Отправить комментарий