Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 18 апреля 2014 г.

. Інформація про здійснення діяльності прокуратурою Комсомольського ра-йону м. Херсона спрямовану на неухильне додержання та правильне засто-сування законодавства України щодо сприяння захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, зміцненню законності та правопо-рядку в районі, поновлення прав громадян та інтересів держави, що в свою чергу відповідає принципам функціонування демократичної держави



                                                            Інформація
 про боротьбу із злочинністю, правопорушеннями та щодо стану законності на території Комсомольського району м. Херсона за 2013 рік.

     Протягом 2013 року прокуратурою Комсомольського району                           м. Херсона здійснювалась діяльність, спрямована на неухильне додержання та правильне застосування законодавства України щодо сприяння захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, зміцненню законності та правопорядку в районі, поновлення прав громадян та інтересів держави, що в свою чергу відповідає принципам функціонування демократичної держави. 
     Так, упродовж зазначеного періоду на території району зменшилась кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень на 16,3% (з 1636 до 1370), що свідчить про посилення роботи правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування по проведенню профілактичної роботи з населенням району.
     Зменшення рівня злочинності на території району відбулося в значній мірі через скорочення кількості зареєстрованих тяжких кримінальних правопорушень з 539 до 422 (-21,7 %) та особливо тяжких злочинів з 81 до 31 (-62,7%).
     Зокрема, зменшення рівня злочинності відбулося за рахунок злочинів проти власності – вчинених крадіжок з 803 до 461 (-42,6%), у тому числі з квартир з 75 до 43 (-42,7,%), розбійних нападів з 23 до 15 (-34,8%) 
     Значно зменшилась кількість вчинених тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи – тяжких тілесних ушкоджень з 38 до 13 (-65,8%), у тому числі що спричинили смерть потерпілого з 29 до 3 (-89,7%),  умисних вбивств з 4 до 3 (-25%).
     Протягом 2013 року Комсомольським РВ ХМУ УМВС України в області розкрито 696 кримінальних правопорушень проти 821 за аналогічний період 2012 року, що свідчить про значне зменшення розкриття злочинів (-15,2%).  На кінець року залишаються нерозкритими 437 кримінальних правопорушень.
     Крім того, за 2013 рік  у сфері правозахисної діяльності з метою реального усунення порушень законів внесено 132 подання, скасовано 41 незаконних нормативно-правових актів, за допущені порушення закону за документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 45 посадових осіб, з яких – 38 органів державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі – 7 органів державного контролю, відшкодовано за актами реагування 1874,10 тис. грн., у тому числі 24 тис. грн. до бюджету.
     Прокуратурою району приділялась значна увага дотриманню законодавства про оплату праці. Зокрема, за актами прокурорського реагування на користь працівників підприємств-боржників відшкодовано заборгованість з виплати заробітної плати у сумі 1579,1 тис. грн., розглянуто із вжиттям заходів прокурорського реагування 11 документів реагування.   
    Прокурором Комсомольського  району м.Херсона в інтересах інвалідів та громадян похилого віку до суду подано 38 позовів про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати на загальну суму 108 тис. грн. Позови задоволено, заборгованість відшкодовано в повному обсязі.
    У сфері економічних відносин упродовж 2013 року прокуратурою Комсомольського  району м.Херсона за наслідками перевірок вимог закону щодо здійснення державних закупівель, бюджетного законодавства і комунальної власності внесено 9 документів реагування, які розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення виявлених порушень, скасовано 1 незаконний нормативно-правовий акт, за порушення вимог закону до дисциплінарної  відповідальності притягнуто 1 посадову особу органів місцевого самоврядування. В інтересах держави у сфері державних закупівель прокурором району заявлено позов на суму 127 тис. грн.
    Також не залишилось поза увагою прокурора району здійснення представницьких функцій. Зокрема, упродовж минулого року прокурором задоволено 60 позовів на суму 203  тис. грн., з яких: в інтересах держави – 15 на загальну суму 79 тис. грн., в інтересах громадян – 38 на суму 108 тис. грн.
     Протягом 2013 року за позовами прокурора виконано судових рішень на загальну суму 376 тис. грн., з яких: в інтересах громадян – 108 тис. грн., держави – 268 тис. грн.
     Значна увага прокуратурою району приділялась правозахисній діяльності у сфері охорони дитинства.
     Всього протягом минулого року за наслідками проведених перевірок щодо захисту прав і свобод дітей прокуратурою Комсомольського району м.Херсона внесено 28 подань, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 13 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі 1 посадову особу органів державного контролю, за актами прокурорського реагування відшкодовано 270 тис. грн., з яких 9 тис. грн. до бюджету, поновлено права 150 дітей.
     Не залишилось поза увагою прокуратури району питання у сфері земельних правовідносин.
    Так, упродовж  2013 року прокуратурою району проведено перевірки з питань додержання вимог земельного законодавства на території району при використанні земельних ресурсів, вилученні земель, наданні їх у власність та користування, продажу, зміни цільового призначення, за їх результатами на усунення виявлених порушень прокуратурою району внесено 3 подання, які розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 особи, в тому числі 1 посадову особу органів державного контролю, скасовано 2 неправомірних рішення, чим попереджено незаконну передачу 1,7 га земельних ділянок у власність та користування фізичним і юридичним особам.
    Окрім того, прокуратурою району до суду пред’явлено  1 позов у сфері земельних відносин про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки вартістю 94,0 тис. грн., та відшкодування шкоди. Позов задоволено.
     Прокуратурою району постійно здійснюється нагляд у сфері дотримання вимог законодавства про адміністративні правопорушення.
     Зокрема, упродовж 2013 року прокурорськими перевірками охоплено Комсомольський РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області, ВДВС Комсомольського РУЮ в м.Херсоні, Комсомольський районний суд в м.Херсоні та адміністративні комісії при виконавчих комітетах Комишанської селищної  і Комсомольської районної у м.Херсоні ради.
      За результатами перевірок у вказаній сфері внесено 55 подань, 3 апеляційні скарги на незаконні рішення суду, скасовано 39 незаконних актів, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 20 посадових осіб, за актами реагування відшкодовано 13 тис. грн.
     Забезпечуючи виконання конституційної функції щодо підтримання державного обвинувачення в судах, прокуратура району спрямовує свою діяльність на додержання конституційних прав громадян під час судового розгляду кримінальних справ, невідворотність покарання за вчинення злочинів, поновлення порушених прав та законних інтересів і держави.
     Так, за 2013 рік забезпечено участь у судовому розгляді 338 кримінальних проваджень, з них у підготовчому судовому засіданні – 117, з ухваленням вироків – 206, 7 – провадженнях про застосування примусових заходів медичного характеру, 2 – у розгляді судом клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.
     Державні обвинувачі не залишаються сторонніми спостерігачами, займають послідовну та принципову позицію у реагуванні на призначення судами покарань, які не відповідають тяжкості скоєних злочинів.
     Прокуратурою району вжито організаційних і практичних заходів, спрямованих на удосконалення роботи з розгляду звернень громадян.
     У 2013 році до прокуратури району надійшло 880 звернень громадян та юридичних осіб, з яких 536 вирішено по суті.
     У більшості громадяни зверталися з оскарження дій та рішень правоохоронних органів,  з питань конституційних прав і свобод громадян: соціального захисту пільгової категорії громадян, захисту прав неповнолітніх, додержання законодавства про  працю.
      У зв’язку із заборгованістю з виплати заробітної плати на ПАТ «Херсонський завод карданних валів» прокуратурою району в інтересах працівників (інваліди, пенсіонери) заявлено 12 заяв про видачу судових наказів про стягнення на їх користь нарахованої, але не виплаченої заробітної плати на загальну суму 69 тис. грн. Заяви задоволено, заборгованість сплачено в повному обсязі.
Прокуратурою району в інтересах пенсіонера, інваліда ІІ групи здійснено вступ у розгляд судом цивільної справи про розірвання договору довічного утримання з метою недопущення незаконного заволодіння квартирою заявника. Лише за участі прокурора судом винесено рішення про розірвання договору довічного утримання, квартиру повернуто власнику.
       Працівниками прокуратури Комсомольського району м.Херсона на виконання  вимог Закону України «Про звернення громадян» проводиться особистий прийом громадян, на якому у минулому році прийнято 141 письмове звернення, особисто прокурором – 28. Ним же здійснено  5 виїзних прийомів громадян за місцем їх проживання.
       Робота з розгляду звернень громадян є одним із важливих напрямків діяльності прокуратури Комсомольського району м.Херсона.
       Торік за результатами  перевірок додержання вимог Закону України «Про звернення громадян» внесено 3 документи прокурорського реагування, за якими до відповідальності  притягнуто 4  посадові особи.
       Зазначена інформація надається до відома та розгляду по суті.  



Прокурор
Комсомольського
району м. Херсона                                                                           Г.Маренчук
                                                                                      




Комментариев нет:

Отправить комментарий