Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 16 апреля 2014 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ Міндоходів у Херсонській області



                        
В Херсоні пройшла Всеукраїнська акція „День відкритого
декларування 2014”
Сьогодні, 8 квітня ДПІ у м. Херсоні долучилася до проведення Всеукраїнської акції „День відкритого декларування 2014”. В рамках акції херсонці мали можливість у присутності ЗМІ отримати індивідуальні консультації з питань заповнення декларації про майновий стан та доходи, поспілкуватися безпосередньо з керівництвом ДПІ, отримати спеціальні тематичні брошури та журнали “Вісник Міністерства доходів і зборів України”.
Про масштабність акції говорить те, що вона сьогодні проведена у всіх податкових інспекціях України без винятку.
Відкрив захід заступник начальника ГУ Міндоходів у Херсонській області Валерій Шмурянов. Він розповів про необхідність декларування доходів громадянами та про хід „Деклараційної кампанії 2014” на Херсонщині.
Надалі виступив начальник ДПІ у м. Херсоні Сергій Олефіренко: „Декларування доходів є ознакою цивілізованості суспільства, а кампанія декларування доходів для громадян – це спосіб проявити свою громадянську свідомість, виконати свій конституційний обов’язок перед державою та суспільством, використати право повернення частини сплачених податків. На початок квітня цього року понад 1270 мешканців Херсону вже задекларували отримані доходи на суму майже 84 млн. гривень.
Свою громадянську свідомість проявили, навіть, 3 іноземних громадянина – вони задекларували понад 375 тис. грн. доходу, отриманого в Україні. З цих статків вони сплатили 63 тис. грн. податку. Минулого року таких громадян було 2, а сума їх доходу та податку відповідно складали      238 тис. грн. та 15 тис. гривень. Також, уже 6 жителів Херсону задекларували доходи понад 1 млн. гривень”.
Всі херсонці, які сьогодні вирішили подати декларацію, зробили це відкрито та перед телевізійними камерами. Ігор Башинський, який теж сьогодні декларував доходи, висловив свою думку щодо проведеної акції: „В цей нелегкий час, коли держава, армія потребують підтримки, декларування доходів набуває особливого значення. Я це розумію, так як і сам колишній військовослужбовець. Я далеко не перший рік декларую свої доходи і справно сплачую податок на доходи”.
Фахівці ДПІ надали професійну консультацію декларантам, а молоді волонтери – студенти спеціальності „Оподаткування” ХНТУ допомогли в інформуванні городян з питань оподаткування за допомогою спеціальних тематичних брошур від Міндоходів України.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Херсонці сплатили 3,7 млн грн збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ
Саме така сума коштів надійшла до Державного бюджету від херсонських платників цього року. В середньому мешканці міста щомісяця сплачують більше    1,2 млн грн Збору.
Нагадаємо, що платниками Збору є суб'єкти господарювання та їх відокремлені підрозділи, які провадять діяльність з постачання природного газу споживачам на підставі укладених з ними договорів.
Збір справляється у розмірі 2 відсотків на обсяги природного газу, що постачаються для таких категорій споживачів:
а) підприємства комунальної теплоенергетики, теплові електростанції, електроцентралі та котельні суб'єктів господарювання, зокрема блочні (модульні) котельні (в обсязі, що використовується для надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання, за умови ведення такими суб'єктами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води);
б) бюджетні установи;
в) промислові та інші суб'єкти господарювання та їх відокремлені підрозділи, що використовують природний газ.
На обсяги природного газу, що постачається для населення, Збір справляється у розмірі 4 відсотків.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області
Вже шостий херсонець здекларував мільйон
Днями до ДПІ у м. Херсоні черговий херсонець подав майнову декларацію із показником 1 млн гривень. Мешканець міста на цю суму в минулому році продав нерухомість, і подавши податкову декларацію, – виконав свій громадянський обов’язок. Податок на доходи фізичних осіб у розмірі 10 тис. грн (1%) він сплатив у повному обсязі.
Нагадаємо, що з початку року це вже шостий херсонський мільйонер, що задекларував свої доходи. Загалом, херсонці подали 1271 декларацію на загальну суму 83,4 млн гривень.
Із них 437 херсонців до сплати в бюджет задекларували 1,2 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. Інші 834 декларації подані для отримання податкової знижки. Загалом цим херсонцям повернуть 930 тис. грн сплаченого податку на доходи фізичних осіб.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Лише за три місяці майже тисяча херсонців
стали платниками податків
Однією з найпоширеніших адміністративних послуг, що надаються Центром обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні є видача реєстраційних номерів облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер). Протягом січня-березня цього року херсонцям видано 2944 таких карток.
В тому числі 951 херсонцю облікову картку видано вперше. Переважно це неповнолітні – цьогорічні випускники шкіл, які готуючись до вступної кампанії виявили бажання завчасно отримати облікову картку.
Відтак, майже тисяча неповнолітніх херсонців офіційно набули статусу платника податків і мають право, за згодою батьків, розпочинати підприємницьку діяльність.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

У Херсоні активно розвивається малий бізнес
Станом на початок квітня на обліку в ДПІ у м. Херсоні перебуває більше 12 тис. підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Зазначимо, ще три місяці тому у Херсоні нараховувалось лише 10 тис. таких підприємців. Наразі найбільш популярними є друга та третя групи платників єдиного податку. Їх обрали 46% та 24% зареєстрованих спрощенців відповідно.
За січень-березень підприємці-«єдинники» збагатили місцевий бюджет майже на 18,9 млн грн, що у порівнянні із відповідним періодом минулого року на 1,6 млн грн більше!
Популярність єдиного податку серед малого бізнесу є результатом створення сприятливих умов для ведення бізнесу. За останні роки правила для спрощенців зазнали значних змін, додалося багато нових можливостей.
Зокрема, тепер суб'єкти господарювання можуть подавати заяву на реєстрацію платником єдиного податку в електронному вигляді та скористатися перевагами електронної перевірки, протягом року змінювати групу і ставку податку, звітний період для другої групи - розширився з місяця до року. Більше того, як і минулого року, цьогоріч діє мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Громадянин, який одночасно з пенсією отримує заробітну плату,

має право на ПСП

Громадянин, який одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на податкову соціальну пільгу.
При цьому заробітна плата платника податку, нарахована протягом звітного податкового місяця, не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП. У 2014 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1710 грн.
Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).
Платник податку на доходи фізичних осіб подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.
Водночас, згідно з пп.169.2.3 п.169.2 ст.169 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до:
- доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;
- заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії;
- доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Лісовий збір у 2014 році
ДПІ у м. Херсоні нагадує, що з 2014 року розміри ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів збільшені вдвічі, а порядок обчислення та сплати збору в 2014 році залишився незмінним. Розрахунок лісового збору складається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.2012 №1404, та подається до територіального органу Міндоходів за місцем розташування лісової ділянки.
Граничні терміни подання звітності збору за спеціальне використання лісових ресурсів в 2014 році:
- за I квартал 2014 - 12 травня;
- за півріччя 2014 - 11 серпня;
- за три квартали 2014 - 10 листопада;
- за 2014 - 9 лютого 2015 року.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

На ліки та вироби медичного призначення – 7% ПДВ
3 1 квітня 2014 року набула чинності норма Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» щодо оподаткування податком на додану вартість ліків та виробів медичного призначення.
Зокрема, оподаткування за ставкою 7 відсотків здійснюється по операціях з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також з постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Тобто податок на додану вартість нараховується на всьому ланцюгу постачання.
З пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України виключено підпункт 197.1.27, який передбачав звільнення від оподаткування таких операцій.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Підписуйте податкові документи правильно!
ДПІ у м. Херсоні нагадує, що при поданні податкової звітності до органів Міндоходів підприємствами, звітність яких повинна оприлюднюватися, та бюджетними установами, податкова декларація повинна бути підписана керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації.
Для всіх інших підприємств, у разі коли штатним розкладом не передбачено посаду головного бухгалтера, а ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації здійснюється безпосередньо керівником, то така податкова декларація може бути підписана лише керівником.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Відтепер херсонців до податкової інспекції
запрошуватимуть „по-новому”
Згідно пп. 20.1.1 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право запрошувати платників податків або їх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків, зборів і дотримання вимог законодавства.
Письмові повідомлення про запрошення платників податків до органу доходів і зборів направляються не пізніше, ніж за 10 календарних днів до дня запрошення рекомендованими листами, в яких вказуються підстави запрошення, дата і час, на які запрошується платник податків (його представник).
Форма такого повідомлення затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 06.02.2014 р. № 120.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Пільгові перевезення пасажирів покриваються
за рахунок сум дотації з бюджету
Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами, компенсацію відповідно до ст.29 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2344-III «Про автомобільний транспорт» зі змінами та доповненнями.
Фізична особа – підприємець, яка здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, надає такі послуги безпосередньо населенню і за умови дотримання критеріїв, визначених пп.2 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України, має право обрати другу групу платників єдиного податку незалежно від того, що пільгові перевезення пасажирів покриваються за рахунок сум дотації з бюджету.
 Відповідно до пп.2 п.291.4 ст.291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями Згідно зі ст.37 Закону України від 05 квітня 2001 року №2344-III «Про автомобільний транспорт» зі змінами та доповненнями (далі – Закон) пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

 

Неправомірне застосування податкової соціальної пільги
Оскільки податкова соціальна пільга (далі - ПСП) застосовується на підставі поданої платником заяви, то й відповідальність за неправомірне застосування пільги несе платник.
Якщо з вини платника відбувається неправомірне застосування ПСП, такий платник втрачає право на її отримання за всіма місяцями отримання доходу, починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем поновлення права на пільгу.
Відновлення права на пільгу можливе при поданні платником заяв про відмову від пільги всім роботодавцям, яким раніше подавалися заяви про застосування ПСП. В заяві потрібно зазначити місяць, коли відбулося таке порушення. На цій підставі роботодавець нараховує і утримує відповідну суму податку і штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а якщо сума виплати недостатня, - за рахунок наступних виплат.
У разі якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку. При цьому право на застосування ПСП відновиться з податкового місяця, що настає за місяцем, у якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Звітуємо за І квартал 2014 року підприємницької діяльності
Фізичні особи – підприємці, відповідно до п.177.5 ст.177 Податкового кодексу України, зобов’язані подати декларацію про майновий стан та доходи до податкової служби за перший квартал 2014 року, якщо з 01 січня 2014 року зареєструвались підприємцем на загальній системі оподаткування, або здійснили перехід на загальну систему оподаткування зі спрощеної  системи.
Звертаємо увагу, що декларація про майновий стан та доходи за результатами підприємницької діяльності І – кварталу, подається до 9 травня поточного року.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Обов’язкове страхування для осіб, які проходять строкову військову
службу в армії
Відповідно до Закону „Про пенсійне забезпечення” військова служба та перебування в партизанських загонах і з’єднаннях, служба в органах безпеки та органах внутрішніх справ незалежно від місця проходження служби зараховується до трудового стажу.
Згідно з .п. 8. ст. 11 Закону „Про пенсійне страхування” особи, які проходять строкову військову службу  у Збройних силах України, Службі безпеки України, інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях, а також в органах Міністерства внутрішніх справ України, є застрахованими особами. Страхувальниками для них є військові частини.
Тобто строкова військова служба зараховується до страхового стажу незалежно від часу її проходження. При цьому періоди військової служби до 01.01.2004 року підтверджуються військовим квитком чи довідкою військкомату, а після цієї дати – даними персоніфікованого обліку.
А от період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю (але не більше 10 років) зараховується до стажу, якщо такі періоди мали місце до 01.01.2004 року, оскільки право на це було надано лише ст. 56 Закону „Про пенсійне забезпечення”.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області

Документи, що підтверджують країну походження товару

Країна походження товару визначається з метою оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, заборон та обмежень щодо переміщення через митний кордон України, а також забезпечення обліку цих товарів у статистиці зовнішньої торгівлі
Країна походження товару заявляється органу доходів і зборів шляхом подання оригіналів документів про його походження. Такими документами, зокрема, є:
1) сертифікат про походження товару;
2) засвідчена декларація про походження товару;
3) декларація про походження товару;
4) сертифікат про регіональне найменування товару.
Якщо в документах про походження товару є розбіжності у відомостях про країну походження товару, або органом доходів і зборів встановлено інші дані, ніж ті, що зазначені у документах, декларант або уповноважена ним особа має право надати органу доходів і зборів для підтвердження даних про заявлену країну походження товару додаткові відомості.
Додатковими відомостями є такі, що містяться в товарних накладних, пакувальних листах, відвантажувальних специфікаціях, сертифікатах відповідності, якості тощо, митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, висновках-експертизах відповідних органів, інших матеріалах, що можуть бути використані для підтвердження країни походження товару.
Перелік документів, що підтверджують країну походження товару, визначено у ст. 43 Митного кодексу України від 13.03.2012 року №4495-VI зі змінами та доповненнями.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ Міндоходів у Херсонській області


Комментариев нет:

Отправить комментарий