Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 24 декабря 2014 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



                        
У Херсоні більше чверті сплаченого до бюджету ПДВ повертається платникам назад
Цього року херсонський бізнес сплатив до бюджету 198 млн гривень. При цьому, майже 53 млн грн повернулись бізнесменам на рахунки у вигляді бюджетного відшкодуванння сум ПДВ. Таким чином, майже 27% мобілізованих сум ПДВ у подальшому відшкодовуються платникам.
Нагадаємо, що Державна казначейська служба України щомісячно на своєму офіційному сайті публікує повний перелік суб'єктів господарювання, які отримали бюджетне відшкодування та зазначає суму відшкодувань. Тож перелік херсонських бізнесменів, яким було відшкодовано ПДВ, можна знайти на сайті Державної казначейської служби.

Кожен третій херсонець цього року звертався до податкової
З початку року до Центру обслуговування платників (ЦОП) ДПІ у м. Херсоні звернулись понад 92 тис. громадян. Враховуючи чисельність населення нашого міста, яка за даними Державної служби статистки становить 335 тис. громадян, то практично кожен 3-й херсонець цього року звертався до податкової інспекції.
Зазначимо, що протягом січня-листопада відвідувачі ЦОП отримали понад 29 тис. адміністративних послуг та 55 тис. інформаційних і консультаційних послуг.
Сьогодні діяльність ЦОП – перш за все, створення комфортних умов для платників податків з метою забезпечення ними повної і своєчасної сплати до бюджету податків і зборів. Тобто, у Центрі створені умови для адміністрування податків не гірше європейських, а ставлення до платників податків від фахівців  податкової – виключно доброзичливе та партнерське” – коментує очільник ДПІ у м. Херсоні Сергій Олефіренко.

Міські природні надра додали до бюджету майже 2,5 млн гривень
Цього року херсонські бізнесмени сплатили до бюджетів усіх рівнів майже 2,5 млн грн за користування надрами. Відповідно до норм Бюджетного кодексу, дані суми розподілені між державним та місцевим бюджетом порівну – до кожного спрямовано понад 1,2 млн гривень.
Слід зазначити, що ресурсні платежі є як джерелом поповнення бюджетів усіх рівнів, так і важливим важелем для стимулювання раціонального використання і охорони природних об'єктів. Наразі, право на використання природних ресурсів мають 93 херсонських суб’єкта господарювання, серед них 79 підприємств та 14 приватних підприємців.

Які штрафи загрожують міським бізнесменам - платникам єдиного податку?
Відповідно до норм Податкового кодексу України, платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
При цьому, за порушення законів з питань оподаткування органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності, як фінансова, адміністративна, та кримінальна. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафів та/або пені.
Нагадаємо, що за несплату (несвоєчасну сплату) авансових внесків єдиного податку до платників єдиного податку першої та другої групи застосовується штраф у розмірі 50% ставки єдиного податку.
При цьому, до відповідних категорій платників єдиного податку у Херсоні переважно відносяться бізнесмени, які здійснюють роздрібний продаж товарів на ринках або надають побутові послуги населенню, а також суб'єкти ресторанного бізнесу.

Право на безкоштовну податкову консультацію має кожен херсонець
За зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів.
Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію. За вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі.
При цьому, контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.
Такі норми передбачені ст. 52 Податкового кодексу України.
До слова, цього року у ЦОП при ДПІ у м. Херсоні платникам надано 55 тис. інформаційних і консультаційних послуг. Крім того, спеціально для міських бізнесменів проведено 23 безкоштовних семінари, на яких податківці роз’яснювали новації та чинні норми податкового законодавства.

Херсонських бізнесменів податкова перевіряє дистанційно
Відповідно до норм Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні та фактичні перевірки.
При цьому камеральна перевірка проводиться посадовими особами  контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення такого органу або направлення на її проведення. Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. Згода платника податків на перевірку та його присутність під час її проведення не обов’язкова.
Зазначимо, що цього року до ДПІ у м. Херсоні надійшло майже 415 тис. звітів від платників податків. Вся звітність підлягає перевірці податківцями в рамках камеральної перевірки.

На підтримку армії херсонці перерахували 14 млн грн військового збору
Протягом серпня-листопада цього року херсонці сплатили до державної скарбниці 14,1 млн грн військового збору. Зокрема, у листопаді херсонці підтримали армію на 3,8 млн гривень.
Нагадаємо, що військовий збір запроваджено у серпні цього року для фінансування витрат, пов’язаних із захистом суверенітету України.
Відповідно до внесених змін у Податковий кодекс, військовий збір справляється із доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, а також із виграшів у грошові лотереї. Ставка збору становить 1,5% від об’єкту оподаткування.

Херсонські ломбарди та страхові компанії не мають права на застосування спрощеної системи оподаткування
Право на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності не поширюється, зокрема на страхових (перестрахових) брокерів, банки, кредитні спілки, ломбарди, страхові компанії, лізингові компанії, інші фінансові установи, визначені законодавством.
Водночас, юридичні особи, що за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але здійснюють лізингові (орендні) операції та надають в оренду рухоме та нерухоме майно, мають право бути платниками єдиного податку, якщо ними виконуються інші вимоги застосування спрощеної системи оподаткування.
Таке роз'яснення надала  ДФС України у листі №11686/7/99-99-15-03-01-17 від 25.11.2014. До речі, з цим та іншими роз’ясненнями можна детально ознайомитись на веб-порталі ДФС у електронному ресурсі „ЗІР”.

У Херсоні найбільше податкової знижки отримали батьки студентів
Протягом січня – листопада до Центру обслуговування платників (ЦОП) ДПІ у м. Херсоні звернулися понад 1330 херсонців, які бажали використати своє право на отримання податкової знижки. За результатами проведеного перерахунку вони вже отримали з бюджету понад 1,3 млн гривень.
Найбільшим попитом у херсонців користувалося повернення коштів, сплачених за навчання, а саме - 950 декларантам повернули 63% від зазначеної суми. Друге місце традиційно належить сумі коштів, яку повернуто херсонцям, за сплачені ними проценти по банківським іпотечним угодам на придбання житла — 103 херсонця отримали до своїх гаманців 21% від загальної суми поверненого податку. Також, 15% від загальної суми повернень отримали 273 громадянина, які у 2013 році страхували життя своє чи родичів. Найменше декларацій подали херсонці, які витрачали кошти на штучне запліднення – 4, їх повернуто біля 1% від загальної суми.
Нагадаємо, право на податкову знижку в 2014 році мають громадяни, які в 2013 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та: сплачували за навчання закладам освіти, проценти за іпотечним житловим кредитом, страхували себе або членів своєї сім’ї, оплачували допоміжні репродуктивні технології, всиновлювали дітей або переобладнували транспортні засоби.
Цим правом можна скористатися до кінця 2014 року. Для отримання податкової знижки херсонцям необхідно звернутися до ЦОП, подати декларацію про майновий стан і доходи та документально підтвердити понесені витрати, що включаються до податкової знижки.

Новорічна мішура до податкових витрат не включається
Невдовзі українці святкуватимуть Новорічні та різдвяні свята. Бізнесмени прагнуть якомога красивіше оформити свої робочі приміщення, офіси, територію тощо. У зв'язку з цим нагадуємо, що для підприємств, основною діяльністю яких не є організація прийомів, презентацій і свят за замовленням та за рахунок інших осіб, кошти, сплачені за різноманітні прикраси для святкового оформлення офісних приміщень не є витратами, пов’язаними з веденням господарської діяльності. А відтак кошти, витрачені на такі цілі, не включають до складу податкових витрат. Про це свідчать норми Податкового кодексу України. 
Водночас придбати різноманітні прикраси можливо за рахунок інших джерел, в тому числі за рахунок чистого прибутку підприємства.
Податок на додану вартість, сплачений платниками при придбанні новорічних прикрас (мішури, ялинки, гірлянд тощо) для святкового оформлення офісу, робочих приміщень, території, до складу податкового кредиту не включається.

Як спрощенцю уникнути подвійного оподаткування?
Загальновідомо, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів, що отримані в результаті господарської діяльності таких платників та оподатковані єдиним податком (п.297.1 ст.297 Податкового кодексу України). Однак, як перевірити такий статус контрагента знають не всі.
Тож нагадаємо, аби забезпечити юридичних і фізичних осіб необхідною інформацією, Державна фіскальна служба України щоденно оприлюднює на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб і підприємців та власному офіційному веб-порталі відомості з реєстру платників єдиного податку. Ці дані є безкоштовними та знаходяться у вільному доступі. Вписавши до пошукового поля необхідні реквізити, можна отримати такі дані з реєстру платників єдиного податку: податковий номер (для юридичної особи); найменування для підприємства або прізвище, ім’я, по батькові для громадянина; дату обрання спрощеної системи оподаткування; ставку та групу єдиного податку; види господарської діяльності першої та другої груп; дату виключення з реєстру платників єдиного податку.
Тож аби уникнути порушень податкового законодавства представникам бізнесу, які мають господарські відносини з підприємцями – єдиноподатниками, достатньо на дату виплати доходів таким підприємцям перевірити наявність відомостей про них в реєстрі платників єдиного податку, який розміщено на веб-порталі Державної фіскальної служби України.
 Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області
                                                                                         


Комментариев нет:

Отправить комментарий