Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 24 июля 2015 г.

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування



Добровільна участь у системі
загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Діючим Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (далі-Закон) передбачено добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування осіб, які працюють за кордоном, навчаються у вищому навчальному закладі, є іноземцями або особами без громадянства і проживають або працюють на території України.
Під добровільною участю у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування розуміється сплата єдиного внеску до фіскальних органів протягом певного терміну, який особа бажає зарахувати у свій страховий стаж. Ці відносини набувають чинності з моменту укладення відповідного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування між фіскальними органами України та фізичною особою.
До категорії осіб, які можуть брати добровільну участь в добровільній сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, відносяться особи, які досягли 16-ти річного віку та не належать до платників єдиного внеску відповідно до частини першої статті 4 цього Закону, у тому числі:            
- іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні;
- громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною радою України.
Особа, яка укладає договір, сама для себе обирає строк добровільної участі і суму єдиного внеску. Частиною другою статті 10 Закону передбачено, що строк добровільної участі особи в загальнообов’язковому  державному  пенсійному страхуванні співпадає з терміном дії договору, який згідно з цією нормою повинен бути не менше одного року.
Сума внесків, що сплачується за договором, не може бути меншою мінімального страхового внеску на той час, за який здійснюється розрахунок єдиного внеску.
Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір єдиного внеску, встановлених законом на день отримання заробітної плати ( доходу).
Частиною 5 статті 10 Закону визначено, що договором може бути передбачена одноразова сплата застрахованою особою єдиного внеску за попередні періоди.
Одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди може бути здійснена за окремим договором, укладеним у порядку, передбаченому ст. 10 цього Закону.
Особи, які бажають взяти добровільну участь у системі  загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та укласти відповідний договір, звертаються до фіскальних органів за місцем проживанням, тобто до Державної податкової інспекції.
Привабливість добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування полягає в тому, що особи, які  не мають необхідного страхового стажу, проте мають фінансову можливість забезпечити собі повний страховий  стаж, і відповідно, збільшити в майбутньому розмір пенсії, можуть здійснити це на законодавчому рівні.

Начальник відділу платежів до пенсійної системи
управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні
Ніна Миколаївна Якубовська

Комментариев нет:

Отправить комментарий