Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 20 октября 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



Херсонська нерухомість додала до казни міста 2,4 млн гривень
Цього року херсонські власники нерухомості, яка відповідно до Податкового кодексу України та рішення міської ради підлягає оподаткуванню, перерахували до бюджету 2,4 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Із зазначеної суми 2,1 млн грн додали до бюджету квадратні метри 94 підприємств та 334 тис. грн - мешканців  міста. Наразі на обліку в ДПІ у м. Херсоні перебуває 249 таких херсонців – платників податку на нерухомість.
Нагадаємо, що у 2015 році херсонці сплачували податок на нерухомість за 2014 рік. Підприємства, власники нерухомості, сплачують податок за поточний 2015 рік авансовими платежами щокварталу.

Херсонські фірми активно цікавляться публічною інформацією
Цього року до ДПІ у м. Херсоні надійшло 93 запита на публічну інформацію. Зокрема, лише протягом вересня податківці отримали 12 запитів на публічну інформацію.
Для порівняння, у січні-вересні минулого року правом доступу на публічну інформацію скористались 59 херсонців, в т.ч. у вересні минулого року – 5 херсонців.
У переважній більшості дописувачі запитують інформацію про контрагентів та сплати орендної плати за земельні ділянки. Відповіді на всі запити надані у встановлений законодавством строк.

Додана вартість товарів та послуг принесла до бюджету 191 млн грн
Така сума податку на додану вартість надійшла до Державного бюджету України протягом трьох кварталів цього року. Це, до речі, майже на 30 млн грн більше, ніж у відповідний період минулого року.
Зазначимо, що найбільше податку (97%) сплатили міські підприємства. Приватні підприємці цього року віддали до бюджету 5,1 млн грн ПДВ.
Нагадаємо, що ПДВ – це загальнодержавний непрямий податок, який включається до ціни товарів, робіт і послуг та сплачується відповідно до норм розділу V Податкового кодексу України.

Єдиний податок з доходів підприємця у іноземній валюті
Дохід платника єдиного податку, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (стаття 292 Податкового кодексу України).
При цьому датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
Отже, доходом підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий в іноземній валюті та перерахований у гривнях за офіційним курсом Національного банком України на дату надходження коштів на рахунок.
До слова, впродовж цього року херсонські спрощенці сплатили до бюджету майже 65 млн грн єдиного податку.

Нарахування та утримання ЄСВ у працівників, що працюють на неповну ставку
Найманим працівникам, які працюють за основним місцем роботи на неповну тарифну ставку та отримують заробітну плату за відпрацьований час, яка не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, підприємство має нарахувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) виходячи із законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати на місяць (з 1 січня 2015 року – 1218 гривень, а з 1 вересня – 1378 гривень).
При цьому, утримання єдиного внеску із заробітної плати (доходу) найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої заробітної плати (доходу).
Такі вимоги передбачені нормами Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.
Додатково додамо, що у вересні цього року єдиний внесок, нарахований херсонськими роботодавцями на суми заробітної плати; винагороди за договорами ЦПХ та на допомогу по тимчасовій непрацездатності склав майже 107 млн гривень.

Згода платника на проведення камеральної перевірки не потрібна
Відповідно до норм Податкового Кодексу України, камеральну перевірку проводять посадові особи контролюючого органу без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу або направлення на її проведення.
Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком. Згода платника податку на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов’язкова.
Порядок проведення камеральних перевірок регулюється розділом ІІ Податкового кодексу України.

Місцеві податки та збори принесли у херсонську казну 125 млн гривень
Податкова реформа 2015 року внесла чимало суттєвих змін у кількість та якість місцевих податків та зборів. Зокрема, відповідно до норм  Податкового кодексу України, з 1 січня 2015 року до місцевих податків та зборів належать єдиний податок, податок на майно, туристичний збір та збір за місця для паркування транспортних засобів.
Так, перелічені податки та збори цього року принесли до бюджету Херсона майже 125,3 млн гривень. Зокрема, до міської казни надійшло понад 64,6 млн гривень єдиного податку та  майже 59,5 млн гривень майнового податку. Місцеві збори додали до скарбниці трохи більше 1 млн гривень.

Податковий календар: останній день подання звітності
Відповідно до норм податкового законодавства України, 20 жовтня останній день подання:
- декларації з ПДВ за вересень 2015 року платниками, в яких податковий період дорівнює календарному місяцю;
- декларації акцизного податку за вересень 2015 року;
- податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за вересень 2015 року платниками, які обрали місячний період звітування, та за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі у вересні 2015 року;
- податкової декларації зі збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності за вересень 2015 року;
- звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів за вересень 2015 року.

Шикарні автівки збагатили херсонську громаду на 2,9 млн гривень
Впродовж цього року власники зареєстрованих в обласному центрі елітних легкових автомобілів із об’ємом двигуна понад 3000 куб. см та строком використання до 5 років сплатили до місцевої казни 2,9 млн гривень транспортного податку.
Загалом у Херсоні 124 власника елітних авто в категорії „фізичні особи”. Ще 26 розкішних автомобілів перебувають у власності 24 міських підприємств, які сплачують відповідний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.
До слова, шляхом укладання договорів купівлі-продажу або в інший законний спосіб, протягом року авто може змінити кілька власників. В такому випадку, річна сума транспортного податку (25 тис. гривень) сплачується пропорційно власниками такого автомобіля, в залежності від того, хто і скільки нею володів.

Херсонські бізнесмени, сплатіть єдиний внесок за “себе” не пізніше 19 жовтня!
Підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. Зазначена категорія платників самостійно обчислює для себе суму єдиного внеску, яка не може бути менше мінімального страхового внеску на місяць
Такі підприємці - спрощенці можуть сплачувати ЄВ у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми ЄВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Звертаємо увагу таких бізнесменів на те, що у разі якщо останній день строків сплати ЄВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.
Таким чином, граничний термін сплати ЄВ за себе підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.


Херсонський військовий збір склав 41 млн гривень
Цього року містяни сплатили до державної казни більше 41 млн грн військового збору. Зокрема минулого місяця херсонці підтримали захисників нашої вітчизни на 5,5 млн гривень.
Військовий збір був введений в дію ще з серпня минулого року. Тож за період його функціонування (за останні 13 місяців) херсонці загалом профінансували військові витрати на суму понад 60 млн гривень.
Нагадаємо, що відповідно до норм Податкового кодексу України, доходи херсонців, визначені цим Кодексом, підлягають оподаткуванню військовим збором по ставці 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.


У вартості яких товарів ми сплачуємо акцизний податок?
Відповідно до ст. 215 Податкового кодексу України від до підакцизних товарів належать:
- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
- нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне;
- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
- електрична енергія.
Акцизний податок є непрямим податком, який включається у вартість товару. Саме тому фактично витрати по його сплаті несе безпосередньо споживач вказаних товарів.

На особистий прийом до посадових осіб ДПІ у м. Херсоні
Цього року посадовими особами ДПІ у м. Херсоні проведено 22 особистих прийоми. Херсонці звертались переважно з питаннями щодо надання податкових роз’яснень, виконання судових рішень, реєстрації платником ПДВ, закриття ФОП тощо.
Зазначимо, що прийом громадян проводиться керівництвом відповідно до розподілу функціональних обов'язків, а у разі відсутності керівника – уповноваженими ним посадовими особами, керівниками та посадовими особами структурних підрозділів, до компетенції яких належать відповідні питання.
Інформація про графік особистого прийому громадян в ДПІ у м. Херсоні  розміщена субсайті Територіальних органів ДФС у Херсонській області та у ЦОП ДПІ у м. Херсоні.

Що відноситься до стаціонарних джерел забруднення атмосфери в цілях оподаткування екологічним податком?
До стаціонарних джерел забруднення відносяться підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти. Також до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, міні електростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.

Про електронні сервіси для користувачів "Єдиного вікна подання електронної звітності"
Єдине вікно подання електронної звітності включає широкий перелік сервісних запитів для платників податків. Зокрема, через Єдине вікно можна подати реєстраційну заяву платника ПДВ; заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ; запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних, як покупцю так і продавцю; заяву про видачу довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів; запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків; запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ тощо.
Електронні сервіси ДФС значно полегшують життя платників податків. А Єдине вікно подання електронної звітності – це сервіс, який надає можливість в режимі реального часу отримати значний перелік послуг від ДФС не відходячи від власного комп’ютера.

Прибутки херсонських підприємств зросли
Протягом трьох кварталів цього року херсонські бізнесмени сплатили до бюджетів усіх рівнів 77,8 млн грн податку на прибуток. Слід зазначити, що в рамках реформування бюджетної системи та фінансової децентралізації, майже 9 млн грн із цих коштів поповнили зведений бюджет області. Раніше податок на прибуток практично в повному обсязі надходив  лише до Державного бюджету України.
Нагадаємо, що платник податку на прибуток підприємств, який сплачує авансові внески з цього податку та за підсумками трьох кварталів 2015 року не отримає прибуток або отримає збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за три квартали 2015 року, а також не сплачувати авансові внески з грудня 2015 року та січня – травня 2016 року.

Податкові ревізори звітують
Протягом січня-вересня 2015 року аудитори ДПІ у м. Херсоні провели 236 документальних перевірок херсонських підприємств. За їх результатами порушникам податкового законодавства донараховано 16,1 млн грн грошових зобов’язань, а також зменшено на 32 тис. грн суму ПДВ, заявлену до відшкодування, та на 147 тис. грн від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та податкового кредиту з ПДВ.
Як наслідок, протягом січня-вересня цього року до бюджету вже надійшло 10,3 млн грн донарахованих порушникам податкового законодавства податків, зборів і штрафних санкцій.
Нагадаємо, що з метою руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань, виявлення та протидії діяльності підприємств по ухиленню від оподаткування до плану–графіку документальних податкових перевірок включаються виключно ризикові платники податків.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий