Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 27 октября 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області




„Наговорили” на мільйон гривень
Впродовж цього року херсонські бізнесмени сплатили до бюджету понад 1 млн грн рентної плати за використання радіочастотного ресурсу України.
Це, до речі, на 300 тис. грн більше, ніж у січні-вересні минулого року.
Зазначимо, що на обліку в ДПІ у м. Херсоні перебуває більше півсотні суб’єктів господарювання, які зобов’язані сплачувати цей збір. Ці платники податків мають бізнес в різних сферах економіки – охорона об’єктів, доставка та перевезення вантажів і пасажирів, цифрові комунікації тощо.

Херсонці віддали до казни 1 млрд грн податків
Протягом 9 місяців цього року загальна сума податків і зборів, сплачених херсонцями до бюджетів усіх рівнів, склала 1 млрд гривень. Із цієї суми 536,6 млн грн спрямовані до місцевого бюджету, а 465,4 млн грн поповнили Державний бюджет України.
Загалом, завдяки сумлінному виконанню платниками податків своїх обов'язків, податкові надходження до бюджетів усіх рівнів збільшились у порівнянні із минулорічними показниками на 257,4 млн гривень.
Наразі отриманими платежами держава поділилася із українцями, зокрема,  профінансовано підвищення соціальних стандартів та частково профінансовано програму зі зменшення державного боргу перед українськими підприємствами, який було накопичено за попередні роки.

Херсонці позбулися поганої звички накопичувати борг із земельного податку
На обліку в ДПІ у м. Херсоні є 20 тисяч громадян - землевласників і землекористувачів, які зобов'язані сплачувати земельний податок. З початку року вони перерахували до місцевого бюджету майже 8 мільйонів гривень цього податку. Це на 2,8 млн грн або на 35% більше, ніж у попередньому році.
Такого результату вдалося досягти завдяки плідній співпраці податкової із органами місцевого самоврядування, які надають суттєву допомогу в залученні  землекористувачів до сплати, а також за рахунок скорочення податкового боргу. Так, приріст новоствореного боргу у 2015 році має показники вдвічі менше прогнозованих.
Наразі ДПІ у м. Херсоні проводить системну роботу щодо скорочення податкового боргу з плати за землю громадянами (податок на майно). Але, на жаль, за різних причин, такий борг все ще існує. Його сума сягає 2 млн грн. Це ті кошти, які мали б працювати на розвиток херсонської громади. Варто зазначити, що дана сума не виникла одночасно, а накопичувалася протягом багатьох років. Зусиллями самих лише податківців максимально скоротити наявний борг складно. Чи не найпершим чинником, який повинен працювати - це сумлінність платників, яким небайдужий розвиток та вирішення соціальних питань свого міста чи селища, у тому числі за рахунок додаткових надходжень від плати за землю.
Тож шановні херсонці, просимо вас відповідально ставитися до сплати податків.

Малий бізнес Херсона забезпечує 12% доходів загального
фонду місцевого бюджету
Єдиний податок є важливим фінансовими ресурсом бюджету херсонської громади. Спрощенці нашого міста забезпечують близько 12% надходжень до загального фонду місцевого бюджету.
Так, цього року херсонці сплатили 64,5 млн грн зазначеного податку. Це на 9,2 млн грн більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.
Більшу частину надходжень (44,2 млн грн) сплатили підприємці. Юридичні особи спрямували до бюджету 20,4 млн грн єдиного податку.
Нагадаємо, що спрощена система оподаткування, це спеціальна державна преференція для малого бізнесу в у вигляді спеціального податкового режиму.
Відповідно до ст. 11 Податкового кодексу України, спеціальний податковий режим – система заходів, що визначає особливий порядок оподаткування окремих категорій господарюючих суб'єктів.

З 15 жовтня діють обмеження на електронні ключі для юридичних осіб
З 15 жовтня цього року АЦСК ІДД ДФС обмежує територію реєстрації заявників – юридичних осіб. Зокрема, відтепер херсонські підприємства можуть отримати електронно-цифровий підпис (ЕЦП) виключно за місцем реєстрації.
Зазначені обмеження стосуються лише юридичних осіб.
Такі обмеження введені у зв’язку з виявленням фактів отримання послуг ЕЦП з використанням підроблених реєстраційних документів та з метою упередження таких випадків в майбутньому.
Зазначимо, що міські підприємства можуть отримати електронні ключі за адресою м. Херсон, вул. І. Кулика, буд. 143а, приміщення ЦОП, телефон для довідкової інформації: (0552) 32-74-99.

 „Анульований” платник ПДВ уточнювати показники з ПДВ не має права
Податкова декларація, розрахунок – документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку (ст. 46 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).
У разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Тобто, обов’язок щодо подання податкової декларації з ПДВ та уточнюючого розрахунку до такої податкової декларації покладається на платника ПДВ.
Враховуючи те, що суб’єкт господарювання у разі анулювання реєстрації платника ПДВ виключається із Реєстру платників ПДВ, то уточнюючий розрахунок за період, в якому він був платником ПДВ, такий суб’єкт господарювання подати не може.

І ще раз про реквізити платіжного доручення з ПДВ
Поле «Призначення платежу» платіжного доручення у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ необхідно заповнювати згідно з вимогами, викладеними у додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, яку затверджено постановою Національного банку України від 21.01.2004 №22.
Відповідно до п. 3.8 глави 3 вказаної Інструкції реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.
Крім того, при заповнення платіжного доручення, необхідно:
- у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;
- у полі «Код» необхідно заповнювати податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;
- у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
- у полі «Код банку» необхідно заповнювати «899998»;
- у полі «№ рахунка» необхідно заповнювати номер рахунка, вказаний в електронному повідомленні або отриманий у Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.
У разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ у полі №4 друкується інформація про призначення платежу у довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

Легалізація заробітної плати не втрачає актуальності
За офіційними звітами роботодавців у Херсоні працює близько 100 тис. найманих працівників. У середньому іх щомісячно заробітна плата приносить до соціальних фондів і бюджетів усіх рівнів 100 млн. грн єдиного внеску та майже 46 млн грн податку на доходи фізичних осіб.
У річному розрахунку це колосальний ресурс, без якого херсонці залишились би без соціального захисту, пенсійного забезпечення, а працівники соціальної сфери – без заробітних плат.
Таким чином, виплата заробітної плати у “конверті” обкрадає людей і державу, послаблює соціальний захист працівників.
Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже актуальне. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (часто мінімальну) та неофіційну (значно вище мінімальної) зарплатню. Однак трапляється, що вони навіть не знають про те, що їхня “прозора” зарплата значно відрізняється від тої, яка записана у відомості.
Аби подолати таке ганебне явище з 01.01.2015 збільшено штрафи за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту). Так, відповідно до ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України юрособам і фізособам-підприємцям загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного такого працівника, тобто у 2015 році: у січні-серпні – 36540 грн, а у вересні-грудні – 41340 гривень.
Тож кожному мудрому роботодавцю варто задуматись про рівень та спосіб оплати праці найманих працівників – з одного боку, а з іншого про те, що низький рівень заробітної плати та соціального захисту не сприяє зацікавленості працівників у досягненні високих трудових результатів.

Сервіс херсонського ЦОП оцінили 165 тис. відвідувачів
Впродовж цього року до Центру обслуговування платників (ЦОП) при ДПІ у м. Херсоні вже завітали майже 165 тис.  відвідувачів із Херсона, АР Крим, Луганської, Донецької та інших областей. Загалом їм надано понад 28,6 тис. адміністративних послуг та більше 136 тис. інформаційних послуг.
Зокрема, за вказаний період видано 16478 карток платників податків, більше тисячі документів про взяття на облік, 1944 витяги з реєстру платника єдиного податку, зареєстровано 1710 книг обліку розрахункових операцій тощо.

Податковий календар на останній тиждень жовтня 2015 року
Податковий кодекс України (ПКУ) регламентує строки та порядок сплати податків та зборів. Відповідно до норм ПКУ, 29 жовтня є останнім днем сплати:
– авансового внеску з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами за 3-й квартал 2015 року;
– авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за 3-й квартал 2015 року;
– авансового внеску з рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини на жовтень 2015 року;
– авансового внеску з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України на жовтень 2015 року;
– авансового внеску з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України на жовтень 2015 року.


Херсонський податок на нерухомість в дії
Цього року херсонські власники нерухомості, яка відповідно до Податкового кодексу України та рішення міської ради підлягає оподаткуванню, перерахували до бюджету 2,4 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
Із зазначеної суми 2,1 млн грн додали до бюджету квадратні метри 94 підприємств та 334 тис. грн - мешканців  міста. Наразі на обліку в ДПІ у м. Херсоні перебуває 249 таких херсонців – платників податку на нерухомість.
Нагадаємо, що у 2015 році херсонці сплачували податок на нерухомість за 2014 рік. Підприємства, власники нерухомості, сплачують податок за поточний 2015 рік авансовими платежами щокварталу.

Особливості нарахування ЄСВ у деяких випадках
Найманим працівникам, які працюють за основним місцем роботи на неповну тарифну ставку та отримують заробітну плату за відпрацьований час, яка не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, підприємство має нарахувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) виходячи із законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати на місяць (з 1 січня 2015 року – 1218 гривень, а з 1 вересня – 1378 гривень).
При цьому, утримання єдиного внеску із заробітної плати (доходу) найманого працівника здійснюється із фактично нарахованої заробітної плати (доходу).
Такі вимоги передбачені нормами Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.
Додатково додамо, що у вересні цього року єдиний внесок, нарахований херсонськими роботодавцями на суми заробітної плати; винагороди за договорами ЦПХ та на допомогу по тимчасовій непрацездатності склав майже 107 млн гривень.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області




Комментариев нет:

Отправить комментарий