Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 12 октября 2015 г.

Актуальні запитання – відповіді щодо пенсійного забезпечення громадян





Актуальні запитання – відповіді
 щодо пенсійного забезпечення громадян

Запитання: Отримую пенсію по інвалідності. Чи маю я право на надбавку до пенсії на догляд?
Відповідь: Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654 “Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян” право на встановлення надбавки до пенсії на догляд мають: інваліди I групи; одинокі інваліди II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку; одинокі інваліди III групи, які досягли пенсійного віку; одинокі одержувачі пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, та які отримують пенсію відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” і “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”). Розмір надбавки на догляд становить 50 гривень.

Запитання: Чи мають право на пенсійне забезпечення громадяни України, які зареєстровані в Україні, але тимчасово проживають за кордоном?
Відповідь: Відповідно до ст.313 Цивільного кодексу України фізична особа має право на свободу пересування.
      Громадяни України, які зареєстровані в Україні, але тимчасово проживають за кордоном, мають право на пенсію за віком при досягненні пенсійного віку та за наявності не менше 15 років страхового стажу.
      Керуючись п.1 Порядку подання та оформлення документів для призначення пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, в разі перебування особи за межами України заява про призначення пенсії може бути подана через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем реєстрації заявника.
      В разі вчинення довіреності за кордоном, довіреність має бути легалізована в консульській установі або засвідчена штампом Апостиля компетентним органом держави, в якій документ складений.

Запитання: У разі переходу на пенсію у зв’язку з втратою годувальника чи обов’язково подавати нові довідки про заробітну плату померлого чоловіка або можливо скористатися документами про заробіток, наявними в його пенсійній справі?
Відповідь: У чинному законодавстві передбачено призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника за документами пенсійної справи померлого годувальника. Тому Ви можете скористатись своїм правом на обчислення пенсії у зв’язку з втратою годувальника як за матеріалами пенсійної справи померлого чоловіка, так і з урахуванням додаткових документів, які не було враховано під час обчислення пенсії померлого годувальника, в залежності від доцільності варіанту обчислення даного виду пенсії.

Запитання: У 2013 році медико-соціальна експертна комісія визнала мене інвалідом з дитинства у віці 43 років. Чи маю я право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника?
Відповідь: Згідно зі статтею 36 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон), пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначають непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті відповідного страхового стажу. Непрацездатними членами сім’ї є діти померлого годувальника (також ті, які народилися до закінчення 10 місяців із дня смерті годувальника), які  не  досягли  18 років або старші, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років (частина друга статті 36 Закону).
      Виписка з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії (МСЕК), у якій зазначено причину інвалідності – “інвалід з дитинства” та яку вперше видано особі після досягнення 18 років, не є документом, який підтверджує, що особа стала інвалідом до 18 років, а вказує лише на те, що зазначена особа занедужала на цю хворобу до досягнення нею вісімнадцятирічного віку. Причинний зв’язок інвалідності з хворобами, перенесеними в дитинстві, МСЕК установлює за наявності медичних документів лікувально-профілактичних закладів, що свідчать про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років, та надає відповідний висновок.
      Таким чином, за наявності довідки МСЕК про визнання Вас інвалідом з дитинства 2013 року та висновку МСЕК, у якому зазначено, що Вас могли визнати інвалідом до досягнення 18 років, Ви матимете право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Запитання: Чи можна працювати за сумісництвом медичною сестрою та одночасно отримувати пенсію за вислугу років?
Відповідь: Відповідно до  ст. 51 Закону України “Про пенсійне забезпечення” пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.
      Частиною 2 ст. 21 Кодексу Законів про працю України передбачено, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях. Це дозволяє працівникам, окрім основного трудового договору, укладати договори про роботу за сумісництвом.
      Відповідно до ст. 7 Закону України “Про пенсійне забезпечення” пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.
      Отже, якщо особі призначено пенсію за вислугу років відповідно до ст. 55 вказаного Закону і в подальшому така особа працевлаштувалася, незалежно як: чи за основним місцем роботи, чи за сумісництвом на посаду, що дає право на пенсію за вислугу років, - така особа не буде мати права на продовження виплати пенсії за вислугу років.
      Про всі обставини, які можуть вплинути на зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати, пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду.


Начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсій № 1
управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні                                                                                                                                                 Людмила Веніамінівна Матковська           

Комментариев нет:

Отправить комментарий