Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 13 октября 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області




Херсонцям розповіли про податкове, трудове та пенсійне законодавство
Днями для представників херсонського бізнесу та громадян відбувся черговий семінар. Цього разу на порядку денному заходу був розгляд актуальних питань податкового, трудового та пенсійне законодавство. Доповідачами семінару стали представники трьох контролюючих органів – ДПІ у м. Херсоні, а також обласних управлінь Держпраці та Пенсійного фонду України.
Першим взяли слово податківці, які розповіли про особливості електронного адміністрування ПДВ, обчислення і сплату податку на прибуток підприємств та справляння податку на доходи фізичних осіб.
Потім присутні мали можливість отримати актуальну інформацію з питань трудових відносин, нарахування заробітної плати та охорони праці безпосередньо від фахівців ГУ Держпраці у Херсонській області.
Насамкінець представник пенсійного фонду розповіла про останні зміни в пенсійному законодавстві.
На завершення семінару лектори відповіли на всі запитання присутніх слухачів.

Херсонці профінансували українську армію на 41 млн гривень
Цього року містяни сплатили до державної казни більше 41 млн грн військового збору. Зокрема минулого місяця херсонці підтримали захисників нашої вітчизни на 5,5 млн гривень.
Військовий збір був введений в дію ще з серпня минулого року. Тож за період його функціонування (за останні 13 місяців) херсонці загалом профінансували військові витрати на суму понад 60 млн гривень.
Нагадаємо, що відповідно до норм Податкового кодексу України, доходи херсонців, визначені цим Кодексом, підлягають оподаткуванню військовим збором по ставці 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Херсон додав до казни 13,9 млн грн збору у вигляді цільової надбавки на газ
Саме таку суму збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ сплатили до бюджету херсонські платники за три квартали нинішнього року. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження вказаного збору збільшилися на 7,6 млн гривень.
Нагадаємо, що 28.08.2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.07.2015 № 654 "Про затвердження форми Податкової декларації збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності". Нова податкова декларація подається за вересень 2015 року та наступні податкові періоди.


“Оптимізація” витрат на інтернет-магазин вдарить по кишені херсонського підприємства
Нещодавно аудитори ДПІ у м. Херсоні перевірили фінансово-господарську діяльність ТОВ „ООО”. У ході перевірки податківці встановили, що  підприємство є власником інтернет-магазину. Послуги із його розробки та удосконалення коштували 526,7 тис. гривень, які підприємство списало як витрати на збут.
Водночас, норми законодавства вимагають веб-сайт відображати у бухгалтерському  обліку як нематеріальний актив. Витрати, пов'язані з його поліпшенням, збільшують первісну вартість нематеріальних активів. Тобто капіталізуються, а потім амортизуються. Тож підприємство мало збільшити балансову вартість нематеріальних активів на вартість витрат із розробки та удосконалення веб-сайту і враховувати суми амортизації у складі понесених витрат.
Натомість ТОВ „ООО” вирішило при розрахунку фінансового результату одразу включити всю суму таких витрат. Такі дії значно зменшили податкові зобов’язання підприємства з податку на прибуток. Однак були не сумісними із нормами податкового законодавства та призвели до його порушення.
Наразі за завищення витрат на збут на загальну суму 526,7 тис. гривень ТОВ „ООО” має сплати до бюджету майже 95 тис. гривень податку на прибуток та понад 47 тис. гривень застосованого штрафу.
  
За яких умов СГ можуть отримати ліцензію на виробництво тютюнових виробів?
Тютюнові вироби – це сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування (ст. 1 Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, далі – Закон).
Виробництво алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється суб’єктами господарювання незалежно від форм власності за умови одержання ліцензії. При цьому ліцензії на виробництво тютюнових виробів видаються лише суб’єктам господарювання, які мають повний технологічний цикл виробництва тютюнових виробів, включаючи виготовлення тютюнової суміші, сигаретні цехи. Для суб’єктів господарювання, які вже отримали ліцензію на виробництво тютюнових виробів у порядку, визначеному законом, але не здійснюють повного циклу виробництва тютюнових виробів, ліцензія дійсна до кінця її строку.
Повний технологічний цикл виробництва – сукупність приміщень, технологічного та іншого обладнання, відповідних технологічних процесів, що забезпечують переробку сировини в продукцію, готову для реалізації кінцевому споживачу, а також лабораторій, акредитованих органами виконавчої влади, уповноваженими відповідно до законодавства.

У якому випадку продаж зернових оподатковується за ставкою 20% (0%) ПДВ?
Нормами податкового законодавства передбачено преференційні механізми для сільськогосподарських підприємств.
Сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є постачання вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних чи орендованих основних фондах, а також на давальницьких умовах, у якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менш як 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно.
Якщо платник податку з метою обкладення ПДВ не відноситься до таких підприємств, то операції з постачання власно вирощених зернових культур товарних позицій 1001 – 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, звільняються від обкладення ПДВ (за винятком операцій із реалізації зернових культур товарної позиції 1006 і товарної підкатегорії 1008 10 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, які оподатковуються за ставкою 20%).
Якщо ж аграрник відповідає вказаному визначенню сільськогосподарського підприємства, то його операції з постачання власно вирощених зернових культур товарних позицій 1001 – 1008 згідно з УКТ ЗЕД і технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 відповідно до УКТ ЗЕД підлягають оподаткуванню за ставкою 20% (у разі експорту – 0%).

У херсонців є 10 днів аби сплатити грошові зобов’язання
Контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення (далі - ППР), якщо сума грошового зобов’язання платника податків, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 Податкового кодексу України або якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт:
- невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації;
- завищення розміру задекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми ПДВ, розрахованої платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу;
- заниження або завищення суми податкових зобов’язань, заявленої у податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої у податковій декларації з ПДВ.
Якщо контролюючий орган визначає грошове зобов’язання за зазначеними підставами, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму такого зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.
У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Хто не має права на бюджетне відшкодування ПДВ?
Отримати бюджетне відшкодування податку на додану вартість не можуть особи, які:
- були зареєстровані як платники цього податку менш ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подається заява на бюджетне відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів);
- мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів).
Тобто особа, зареєстрована як платник ПДВ менше ніж 12 календарних місяців, має право включити до бюджетного відшкодування суми цього податку, сплачені при придбанні товарів/послуг, що використовуються для спорудження (будівництва) основних засобів, в тому числі у разі якщо обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців є меншими, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування.
Такі вимоги містять норми ст. 200 Податкового кодексу України.

Прибутки херсонських підприємств поповнили казну 77,8 млн грн
Протягом трьох кварталів цього року херсонські бізнесмени сплатили до бюджетів усіх рівнів 77,8 млн грн податку на прибуток. Слід зазначити, що в рамках реформування бюджетної системи та фінансової децентралізації, майже 9 млн грн із цих коштів поповнили зведений бюджет області. Раніше податок на прибуток практично в повному обсязі надходив  лише до Державного бюджету України.
Нагадаємо, що платник податку на прибуток підприємств, який сплачує авансові внески з цього податку та за підсумками трьох кварталів 2015 року не отримає прибуток або отримає збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за три квартали 2015 року, а також не сплачувати авансові внески з грудня 2015 року та січня – травня 2016 року.

Чи може підприємство перейти на спрощену систему оподаткування протягом звітного року?
Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу (ПКУ), може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
Перехід на спрощену систему оподаткування суб’єкта господарювання може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст.291 ПКУ.
До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених гл.1 р.XIV ПКУ.

Херсонці проштрафились на 10 млн грвиень
Протягом січня-вересня 2015 року аудитори ДПІ у м. Херсоні провели 236 документальних перевірок херсонських підприємств. За їх результатами порушникам податкового законодавства донараховано 16,1 млн грн грошових зобов’язань, а також зменшено на 32 тис. грн суму ПДВ, заявлену до відшкодування, та на 147 тис. грн від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та податкового кредиту з ПДВ.
Як наслідок, протягом січня-вересня цього року до бюджету вже надійшло 10,3 млн грн донарахованих порушникам податкового законодавства податків, зборів і штрафних санкцій.
Нагадаємо, що з метою руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань, виявлення та протидії діяльності підприємств по ухиленню від оподаткування до плану–графіку документальних податкових перевірок включаються виключно ризикові платники податків.

Надходження ЄСВ у Херсоні б’ють рекорди
Цього року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування (ЄСВ) від херсонських страхувальників вже перевищили 1 млрд гривень.
При цьому переважна частина зазначених коштів (89%) – це ЄСВ, нарахований роботодавцями на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ.
Майже 9% у структурі сплаченого єдиного внеску складають нарахування на грошове забезпечення військовослужбовців.
Ще 2,5% надходжень забезпечили підприємці, у т.ч. ті, що обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які проводять незалежну професійну діяльність.

Про що херсонці запитують у податківців?!
Кожен громадянин нашої держави має право на доступ до публічної інформації. Публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених законодавством.
Цього року до ДПІ у м. Херсоні надійшов 81 запит на публічну інформацію. Для порівняння, протягом січня-серпня минулого року таких запитів було на 20 менше.
У переважній більшості дописувачі запитували інформацію про контрагентів. Хоча були і звичайні листи із проханням надати копії втрачених звітів і довідок.

Із власних доходів херсонці сплатили 416 млн грн ПДФО
Протягом січня-вересня цього року до бюджетів усіх рівнів надійшло 415,9 млн грн херсонського податку на доходи фізичних осіб. Це на 70,4 млн грн перевищує показники аналогічного періоду минулого року.
Крім того, ще 15,8 млн грн ПДФО із доходу херсонців у вигляді процентів поповнили Державний бюджет України.
Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року збільшена ставка ПДФО (з 17% до 20%), яка застосовується до доходів понад 10 мінімальних заробітних плат, що діють станом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році - 12180 грн).

З 1 жовтня прострочена реєстрація податкових накладних карається штрафом
Згідно із загальним правилом зареєструвати податкову накладну/ розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) необхідно не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання, але не пізніше 180 календарних днів від дати їх складання.
 Водночас, термін реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, дата складання яких припадає на період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року (включно) було продовжено, штрафи не застосовувалися.
З 1 жовтня 2015 року за порушення платниками податку на додану вартість граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям – платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних до платників податку на додану вартість, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, застосовується штраф. Розмір штрафу розраховується у відсотках від суми податку на додану вартість, зазначеного в таких податкових накладних/ розрахунках коригування, та залежить від кількості днів прострочення: до 15 календарних днів - 10 відсотків; від 16 до 30 календарних днів - 20 відсотків;  від 31 до 60 календарних днів - 30 відсотків; на 61 і більше календарних днів - 40 відсотків.
У разі, якщо податкова накладна, що підлягає наданню покупцю – платнику податку на додану вартість, і розрахунок коригування до такої податкової накладної не зареєстровані в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання з вини платника, на якого покладено обов’язок щодо такої реєстрації, до нього застосовується штраф у розмірі 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування.

На особистий прийом до посадових осіб ДПІ у м. Херсоні
Цього року посадовими особами ДПІ у м. Херсоні проведено 22 особистих прийоми. Херсонці звертались переважно з питаннями щодо надання податкових роз’яснень, виконання судових рішень, реєстрації платником ПДВ, закриття ФОП тощо.
Зазначимо, що прийом громадян проводиться керівництвом відповідно до розподілу функціональних обов'язків, а у разі відсутності керівника – уповноваженими ним посадовими особами, керівниками та посадовими особами структурних підрозділів, до компетенції яких належать відповідні питання.
Інформація про графік особистого прийому громадян в ДПІ у м. Херсоні  розміщена субсайті Територіальних органів ДФС у Херсонській області та у ЦОП ДПІ у м. Херсоні.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області




Комментариев нет:

Отправить комментарий