Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 11 февраля 2013 г.

Рішення виконкому - Про виконання рішення виконавчого комітету районної у місті ради від 13.04.2012 р. № 56 „Про виконання Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”



Комсомольська районна у м. Херсоні рада
Виконавчий комітет
РІШЕння

        08 лютого 2013 р.                                                                                    

Про виконання рішення
виконавчого комітету районної
 у місті ради від 13.04.2012 р. № 56
„Про виконання Закону України
„Про органи і служби у справах
дітей та спеціальні установи для дітей”

  Заслухавши інформацію завідувача служби у справах дітей Зубенко В.Е. відзначено, що службою у справах дітей у взаємодії з установами та закладами охорони здоров’я, освіти, кримінальної міліції у справах дітей, громадськими організаціями та благодійними фондами на виконання Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” проводилася відповідна робота.
   Всі пункти рішення виконавчого комітету районної  у місті ради від 13.04.2012 р. № 56  „Про  виконання Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” виконані в повному обсязі.
         Рішенням ХІV сесії районної у місті ради VІ скликання від 14.12.2011 року № 97 затверджено  районну Програму захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012 – 2016 роки.
   Забезпечено виконання заходів, спрямованих на профілактику правопорушень, рецидивної злочинності та злочинів серед дітей, запобігання дитячій бездоглядності і безпритульності.
   Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції служби та пропозицій щодо поліпшення її діяльності у службі створено координаційну                 раду.
         З метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток  при виконавчому комітеті створено комісію з питань захисту прав дитини.
   Службою у справах дітей ведеться Єдина інформаційно-аналітична система «Діти», в якій здійснюється облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які  опинились в складних життєвих обставинах, облік усиновлювачів та опікунів. На обліку служби у справах дітей станом на 28.12.2012 року перебувало 230 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 116 дітей, які опинилася у складних життєвих обставинах.


З метою соціального захисту та попередження негативних проявів в дитячому середовищі у 2012 році проведено 59 рейдів „Сім’я”, „Діти вулиці”, „Канікули”, „Підліток”. Під час рейдів перевірено умови проживання 225 сімей, 241 з батьків попереджено про відповідальність згідно чинного законодавства, 19 дітей направлено до обласного притулку для дітей, 4 дитини направлено до дитячого відділення лікарні.
На виконання рішення Херсонської міської ради від 29.06.2010  року   № 1551 „Про визначення часу відвідування дітьми ігрових залів, комп’ютерних клубів, відеотек та дискотек” проводяться рейди з метою заборони доступу та перебування осіб до 18 років під час навчального року з 20-ї години, додержання суб’єктами господарювання встановлених вимог законодавства щодо обмежень продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів. У 2012 році проведено 6 рейдів. 
Систематично перевіряється стан роботи із соціально-правового захисту дітей у закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; стан виховної роботи з дітьми у навчальних закладах, за місцем проживання
На постійному контролі в службі у справах дітей перебуває питання залучення дітей з девіантними формами поведінки, з неблагополучних, багатодітних та малозабезпечених сімей до спортивних та культурно-масових заходів, гурткової, секційної роботи, підліткових клубів та об’єднань за інтересами.
У 2012 році неповнолітніми вчинено 26 злочинів ( у 2011 році 45 злочинів), що свідчить про зменшення злочинності на  43,2%.
В засобах масової інформації висвітлюється проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, попередження насильства в сім’ї, профілактика негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі, стан злочинності серед неповнолітніх в районі та інше (газета "Сьогодення", ТРК "Скіфія" „ВТВ плюс”).


            На підставі вищевикладеного, виконком районної у місті ради

ВИРІШИВ :

1.  Інформацію завідувача служби у справах дітей виконання рішення виконавчого комітету районної у місті ради від 13.04.2012 р. № 56 „Про виконання Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” прийняти до відома.

2.  Роботу служби у справах дітей  в цьому напрямку признати задовільною.

3.  Рішення виконавчого комітету районної  у місті ради від 13.04.2012 р. № 56  „Про  виконання Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” зняти як виконане.


           Голова районної ради                                                                     Л.Я. Третяк


Керуючий справами виконкому                                      В.О. Рижкова


 
 Довідка
про виконання рішення виконавчого комітету
 районної у місті ради від 13.04.2012 р. № 56 „Про виконання Закону України
 „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей


На виконання   Закону України  “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” служба у справах дітей виконавчого комітету Комсомольської районної у місті Херсоні ради (далі – служба), координуючи зусилля всіх зацікавлених управлінь, відділів виконкому, інших державних та правоохоронних органів, громадських організацій проводить роботу щодо вирішення питань соціального захисту дітей, реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, сімейне виховання та всебічний розвиток.
Всі пункти рішення виконавчого комітету районної  у місті ради від 13.04.2012 р. № 56  „Про  виконання Закону України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей” виконані в повному обсязі.
     Рішенням ХІV сесії районної у місті ради VІ скликання від 14.12.2011 року № 97 затверджено  районну Програму захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012 – 2016 роки.
 Діяльність  служби  у справах дітей здійснюється на принципах: законності;  застосування переважно методів виховання  і  переконання,  що передбачають вжиття примусових заходів лише після вичерпання всіх інших заходів впливу на поведінку дітей;   систематичного інформування про стан справ щодо  захисту  прав  дітей,  правопорушень  серед  дітей у  відкритій  державній  статистиці,  засобах  масової  інформації, збереження  таємниці  про дітей, які вчинили правопорушення і до яких застосовувалися заходи індивідуальної профілактики; неприпустимості приниження честі і гідності дітей, жорстокого поводження з ними.
За статистичними даними на території району проживає 21 264 дитини.
Для погодженого вирішення питань, що належать до компетенції служби та пропозицій щодо поліпшення її діяльності у службі створено координаційну раду.
У 2012 році, а саме: 27.03.2011р., 27.06.2012р., 28.09.2012р., 25.12.2012 року проведено засідання координаційних рад служби у справах дітей, на яких розглянуті питання захисту прав і законних інтересів дітей, попередження злочинності та бездоглядності, поширення пияцтва і наркоманії серед неповнолітніх.
З метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток  при виконавчому комітеті створено комісію з питань захисту прав дитини. У 2012 році проведено 17 засідань комісії з питань захисту прав дитини.
Основними напрямками, по яким працює служба щодо виконання завдань, покладених на неї, є: здійснення соціального захисту дітей щодо забезпечення їх законних прав та інтересів на належне виховання у сім’ї батьками (особами, що їх замінюють – опікунами, піклувальниками), профілактична робота з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, та своєчасне виявлення таких сімей і проведення з ними відповідної  профілактичної роботи, досягнення неухильного                                      зниження рівня соціального сирітства.
На обліку служби у справах дітей станом на 28.12.2012 року перебувало 116 дітей, які опинилася у складних життєвих обставинах.
Службою до органів внутрішніх справ у 2012 році  направлено 108 клопотань щодо порушення провадження про притягнення до адміністративної відповідальності батьків згідно ст. 184 КУпАП, які неналежно виконують свої батьківські обов’язки. У минулому році до судових органів в інтересах дітей направлено 22 позови про позбавлення батьків батьківських прав.
Станом на 28.12.2012 року на первинному обліку служби у справах дітей перебувало 230  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них:
      - перебувало під опікою (піклуванням) в сім’ї громадян  -158 дітей ;
      - виховувалося в дитячому будинку сімейного типу  - 6 дітей ;
      - виховувалося в прийомних сім’ях  - 10 дітей;
      - перебувало в інтернатних закладах системи МОН – 43 дитини;
      - виховуються в інших закладах – 13 дітей.
  Службою розроблено індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт та            дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які опинилися у                         складних життєвих обставинах, які затверджуються Комісією з питань захисту                 прав дитини та переглядаються не рідше одного разу на рік.
       Ведеться постійний системний контроль за виконанням опікунами (піклувальниками) обов’язків щодо збереження та управління майном та коштами дітей (пенсії, соціальні виплати, аліменти, оренда житла та інше).
 Служба у справах дітей із залученням відділу у справах сім’ї, молоді та спорту здійснює перевірки з відвідуванням по місцю проживання опікунів (піклувальників) виконання їх опікунських обов’язків щодо виховання, утримання своїх підопічних та збереження їхнього житла та майна. Так само здійснені перевірки щодо збереження житла та майна, належного дітям-вихованцям дитячих державних закладів.
  З метою організації належного ведення державної статистики щодо дітей та додержання конфіденційності інформації, в службі працює Єдина інформаційно-аналітична система «Діти».
 З усіма дітьми, схильними до девіантної поведінки, які перебувають на обліку, службою проводиться індивідуальна, виховна, профілактична та роз’яснювально-попереджувальна робота, спрямована на соціальну адаптацію дітей, оздоровлення обставин у їх сім’ях та недопущення повторних правопорушень та інших проявів асоціальної поведінки.
Одним із важливих напрямків діяльності служби сьогодні є профілактика негативних явищ у молодіжному та підлітковому середовищі. Особлива увага приділяється дітям та молоді, схильним до асоціальної поведінки, неповнолітнім, які перебувають на обліку в кримінальній міліції, а також неповнолітнім, які засуджені умовно та неповнолітнім, які звільнилися з місць позбавлення волі, безпритульним та бездоглядним дітям.
У профілактичній роботі служба віддає перевагу масовим формам роботи. Практично кожен захід, організований службою, був присвячений профілактиці попередження шкідливих звичок серед дітей, пропаганди правових знань, а саме : проведення засідань клубу „Дай руку, підліток!”, лекцій по школам, правового брейн-ринга.
З метою соціального захисту дітей та попередження негативних проявів в дитячому середовищі у 2012 році проведено 59 рейдів „Сім’я”, „Діти вулиці”, „Канікули”, „Підліток”. Під час, яких:

Заходи:
2012 рік
попереджено про відповідальність батьків згідно чинного законодавства
241
перевірено умови проживання сімей
225
направлено дитячого до лікарні
4
направлено до обласного притулку для дітей
19
Спеціалістами служби у справах дітей спільно з  співробітниками відділу кримінальної міліції у справах дітей проведено 14 рейдів – перевірок продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів дітям, в ході яких виявлено 12 порушень чинного законодавства.
 З метою виявлення неповнолітніх, які перебувають в ігротеках, комп’ютерних клубах, ігрових залах під час шкільних занять, перевірки дотримання законодавства про суспільну мораль спеціалістами служби у справах дітей у взаємодії з відділом кримінальної міліції у справах дітей та адміністраціями шкіл у 2012 році проведено 29 спільних рейдів. Учнів, виявлених під час рейдів, разом з батьками запрошено до служби для проведення з ними профілактичних бесід щодо недопущення в подальшому подібних випадків, повідомлено адміністраціям шкіл, в яких вони навчаються, подано пропозиції до Комсомольського ВМ ХМВ УМВС України в Херсонській області щодо притягнення до відповідальності батьків.
На виконання рішення Херсонської міської ради від 29.06.2010  року № 1551 „Про визначення часу відвідування дітьми ігрових залів, комп’ютерних клубів, відеотек та дискотек” проводяться нічні рейди за участю спеціалістів служби у справах дітей, спеціалістів служби у справах дітей управління молоді та спорту Херсонської міської ради, співробітників відділу кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області та спеціалістів регіонального управління департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів у Херсонській області по комп’ютерним клубам, відеотекам, дискотекам та іншим місцям відпочинку району з метою заборони доступу та перебування осіб до 18 років під час навчального року з 20-ї години, додержання суб’єктами господарювання встановлених вимог законодавства щодо обмежень продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів. У 2012 році проведено 6 рейдів.  
В засобах масової інформації висвітлюється проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, попередження насильства в сім’ї, профілактика негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі, стан злочинності серед неповнолітніх в районі та інше (газета "Сьогодення", ТРК "Скіфія" „ВТВ плюс”).
Робота щодо захисту прав та законних інтересів дітей продовжується.



Завідувач служби у справах дітей                               В. Зубенко

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий