Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 22 января 2014 г.

Реалізація в регіонах завдань Президента України щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка



Реалізація в регіонах завдань Президента України
щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя
від дня народження Тараса Шевченка

З метою гідного відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка 11 квітня 2012 року Президент України видав Указ за № 257, згідно з яким 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка.
Згідно із зазначеним актом перед Кабінетом Міністрів України, Радою Міністрів АР Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями Глава держави поставив низку завдань, метою яких є реалізація ювілейних заходів, спрямованих на увічнення пам'яті Великого Кобзаря, вивчення та популяризацію його спадщини тощо.
При цьому Президент України В.Ф.Янукович наголошує, що гідне відзначення 200-річчя Тараса Шевченка має консолідувати українське суспільство, зміцнювати імідж Української держави.
На генеральній конференції 37-ї сесії ЮНЕСКО (Париж, 4 - 20 листопада 2013 року) 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка було включено до Календаря пам'ятних дат, до відзначення яких ЮНЕСКО приєднуватиметься протягом 2014 - 2015 років.
Серед основних ювілейних заходів, що проходитимуть в Україні -відкриття оновленого Національного музею Тараса Шевченка, проведення Урочистої академії у Національному палаці мистецтв "Україна", Шевченківського міжнародного літературного конгресу у приміщенні Національного центру ділового та культурного співробітництва "Український дім" (із залученням фахівців Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Національного музею Тараса Шевченка), Всеукраїнського Шевченківського форуму "Свою Україну любіть" (за сприяння Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, Національної спілки письменників України, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького).
На пропозицію Президентів України Л.М.Кравчука, Л.Д.Кучми та В.А.Ющенка та за дорученням Прем'єр-міністра України М.Я.Азарова, з метою широкого висвітлення літературного і мистецького спадку Великого Кобзаря міністерствами і відомствами опрацьовується питання організації у 2014 році в залах Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал" великої тематичної експозиції, присвяченої 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка.
За ініціативою громадськості в Адміністрації Президента України розглядається пропозиція стосовно установлення відзнаки Президента України - ювілейної медалі "200 років від дня народження Тараса Шевченка", якою передбачається відзначення учених, письменників, митців тощо за внесок у популяризацію спадку Великого Кобзаря, а також відповідну суспільно-громадську діяльність.

Великою складовою роботи із реалізації ювілейних заходів є реконструкція та реставрація об'єктів, пов'язаних із іменем Тараса Шевченка, насамперед Національного музею Тараса Шевченка,' Літературно-меморіального будинку-музею Т.Г.Шевченка та Меморіального будинку-музею Т.Г.Шевченка, Шевченківського національного заповідника у м. Каневі.
На сьогодні завершено підготовку проектно-кошторисної документації для проведення ремонтно-реставраційних робіт у Національному музеї Тараса Шевченка, Літературно-меморіальному будинку-музеї Т.Г.Шевченка та Меморіальному будинку-музеї Т.Г.Шевченка, Ремонтно-реставраційні роботи проводяться згідно із затвердженим робочим графіком.
Продовжується будівництво церкви Покрови Пресвятої Богородиці (Тарасової церкви) біля підніжжя Чернечої гори. На сьогодні готовність об'єкту становить 70%, ведуться внутрішні опоряджувальні роботи. Відкриття церкви планується у березні наступного року.
За повідомленням Кабінету Міністрів України з метою забезпечення реалізації Указу Президента України від 11 квітня 2012 року № 257 Урядом 21 листопада 2013 року схвалено Концепцію Державної цільової програми "Шевченківський дім". Згідно із зазначеною Концепцією виконання Державної програми розраховано на 2014 - 2020 роки (серед першочергових заходів - завершення робіт на об'єктах культурної спадщини, пов'язаних з іменем Т.Г.Шевченка).
Триває робота з видання літературної, публіцистичної, епістолярної, мистецької спадщини Тараса Шевченка в рамках повного зібрання його творів у 12 томах. На цей час видано 8-й та 9-й томи зазначеної серії, які представлять мистецьку спадщину Т.Г.Шевченка.
За програмою "Українська книга" видано 1-й, 2-й, 3-й та 4-й томи 6-томної Шевченківської енциклопедії Інститутом літератури                        ім. Т.Г.Шевченка НАН України триває підготовка до друку п'ятого та шостого томів.
Шевченкіана буде вагомо доповнена книгою "Лауреати Шевченківської премії в документах центрального державного архіву музею літератури та мистецтва України", а також виданням, яке міститиме факсимільні відтворення прижиттєвих творів Т.Г.Шевченка. Обидві книжки заплановані до випуску за державною програмою «Українська книга» на 2013 рік.
Продовжується робота щодо реставрації та тиражування ігрових і документальних фільмів, присвячених Тарасу Шевченку, для показу кінотеатрами та телевізійними каналами.
Життя і творчість Т.Шевченка є пріоритетною для програмного наповнення Першого національного каналу. Спільно з Інститутом літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України створено спецпроект "Тарас Шевченко", учасники якого - відомі культурні діячі, науковці, актори, зокрема, М.Жулинський, Л.Кадирова, О.Скрипка, М.Попович, Є.Сверстюк, П.Мовчан, І.Драч та ін. читають поезії Кобзаря.
Впродовж поточного року в ефірі Першого Національного транслюється серія 3D-роликів "Невідомий Шевченко".
17 грудня 2013 року Президент України В.Ф.Янукович та Президент Російської Федерації В.В.Путін підписали План українсько-російських заходів зі спільного відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка у 2014 році. Згаданим планом передбачено низку вагомих науково-просвітницьких і культурно-мистецьких заходів, участь у яких братимуть діячі української та російської сторін.
МЗС України продовжує роботу щодо виготовлення пам'ятника Тарасу Шевченку та встановлення його у м. Астані (Республіка Казахстан).
Результатом виконання завдань Глави держави стало доопрацювання і затвердження регіональних планів заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження ТХЛІевченка, створення на офіційних регіональних інтернет-порталах окремих сторінок, присвячених висвітленню роботи з підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.
В цілому ж можна констатувати активізацію діяльності зі створення єдиної інтернет-мережі інформаційних ресурсів. Роботою з оцифровки літературної і художньої спадщини Шевченка нині займається Національний музей Тараса Шевченка. Водночас Мала академія наук працює над створенням науково-освітнього інтернет-порталу "Тарас Григорович Шевченко".
З початку січня 2014 року у Національному палаці мистецтв "Україна" розпочинається проведення Всеукраїнського творчого звіту майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва України, який проходитиме під егідою ювілею Шевченка.
Робота в області по відзначенню ювілейної події проводиться згідно плану заходів, затверджених розпорядженням голови обласної державної адміністрації.
Так, обласним академічним музично-драматичним театром ім.М.Куліша ведеться робота щодо постановки у березні театралізованої вистави про творчий шлях великого митця українського народу Т.Г.Шевченка «Мій шлях, моя доля».
До того ж, XVI Міжнародний фестиваль театральних прем'єр «Мельпомена Таврії», який пройде на Херсонщині у травні 2014 року, буде присвячено 200-річчю Великого Кобзаря. Театри-учасники фестивалю матимуть змогу продемонструвати свої найкращі вистави за творами Тараса Шевченка.
Академічним обласним театром ляльок спільно з Херсонським державним університетом відпрацьовується творчий проект «Шевченко - очима молоді», прем'єра якого відбудеться у березні 2014 року з подальшим показом перед виставами театру
Обласною  філармонією   підготовлено  тематичні   програми  для обслуговування навчальних закладів міста і області «Т.Г.Шевченко в музиці», «Сім жінок в житті Тараса Шевченка» та музично-поетичну композицію за участі камерного оркестру «Гілея» «Дитячі роки Кобзаря».
З фондів Державного архіву Херсонської області заплановано підготовку виставки «Ім'я Кобзаря в архівних документах. До 200-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка».
Обласна організація Національної спілки письменників України ініціювала літературно-мистецький проект - підготовку та випуск видання «Шевченкіана Херсонщини» у серії «Літературні скарби Херсонщини». 16 січня в управлінні культури обласної державної адміністрації відбудеться засідання робочої групи з цього приводу.
Херсонський державний університет планує провести регіональну наукову конференцію «Літературна спадщина Т.Шевченка».
Триває підготовка до проведення обласного огляду аматорського мистецтва з нагоди 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка (січень -лютий) і обласного конкурсу віршованих творів поетів-аматорів Херсонщини «Шляхами Кобзаря» та видання добірки за підсумками конкурсу (березень -травень).
Протягом лютого-листопада пройде огляд-конкурс серед бібліотек області на кращу організацію роботи, присвячену 200-річчю від дня народження ТГЛІевченка «Дзвенить Херсонським краєм Кобзареве слово». У 2014 році планується проведення в м. Києві у Національному палаці мистецтв «Україна» творчого звіту Херсонської області, присвяченого ювілею Тараса Григоровича Шевченка, у якому візьмуть участь кращі колективи та окремі виконавці області
З метою популяризації творчої спадщини видатного сина українського народу Т.Г. Шевченка, прилучення дітей і юнацтва до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства, формування духовної культури, виховання почуття любові та поваги до традицій свого народу, збереження і розвитку інтелектуального потенціалу у навчальних закладах області для учнів протягом 2013 року проведено:
- тематичні уроки «Пам'яті Кобзаря», «Творча спадщина Тараса Шевченка у світовому культурному контексті», «Шевченківські весни»;
- літературні читання «Мистецтву красномовства слід навчати», «Тарасовими стежками», «Шевченкове слово в віках не старіє»; «Поклін тобі, Тарасе», «Я люблю Шевченкову поезію», «Шевченко в моєму серці»;
- конкурси малюнків «Квіти Шевченка», «І живе добра слава, слава України», «Садок вишневий коло хати...»;
- проведені класні та виховні години «Шевченко і сьогодні наш сучасник», «Вічний як правда», «Премія за кордоном», «Шляхами Кобзаря», «Стежками, якими ходив Тарас», «Хай вічно сяє Шевченкова весна», «Безсмертне слово Кобзаря», «І мене в сім'ї великій... »;
- лекції «Слово Тарасове лунає в наших серцях», «Поет, що йшов сходами гігантів», «Т.Г.Шевченко: історія життя»;
- бесіди та виховні години «Тарасові шляхи», «Дитячі роки малого Тараса»;
- вечори вшанування пам'яті Т.Г.Шевченка «І мене в сім'ї великій...»;
- конкурси на кращий літературний твір про Кобзаря «Юні таланти» «Найкраща цитата про Кобзаря», «Окраса української культури».
- вікторини «Цікаве із життя Т.Г.Шевченка», «Як ми знаємо твори Т.Г.Шевченка»;
         - літературна гра «Орлиний злет Шевченкового духу».
Департаментом освіти і науки, молоді та спорту обласної державної адміністрації організовано проведення наукових фольклорно-етнографічних конференцій із залученням представників громадських організацій: «Тарас Шевченко і романтизм», «Місце Т.Г.Шевченка в українському національному відродженні»; семінари «Творчість Тараса Шевченка - золота сторінка світової культури», «Тарас Шевченко і сучасність»; збори та засідання за круглим столом «Уклін тобі, Тарасе»; літературно-мистецькі вечори «Звучать Шевченкові слова», «Вшануємо великого Кобзаря».
У шкільних бібліотеках області оформлені книжково-ілюстративні виставки «Великий син великого народу», «Т. Г. Шевченко - художник», бібліографічний огляд життєвого та творчого шляху «Зерно посіяне пророком», «Слава Шевченка не вмре, не поляже». Проведені літературні години «Вогонь Тарасового слова», «Велич і безсмертя великого генія українського народу Т. Г. Шевченка», поетичні вечори «Струни Кобзаревого серця», «Ой, крута та круча, де стоїть Тарас...», «Жіноча доля у творах Т.Г.Шевченка», «Шевченко і сучасність», «Співаю пісню Кобзарю», «Велетень у царстві людської культури», «Лауреати Шевченківської премії».
Учнівська молодь всіх районів області долучились до проведення районних етапів Всеукраїнського конкурсу «Об'єднаймося ж, брати мої!». У січні 2014 року вищим навчальним закладом «Херсонська академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради буде проведено обласний етап зазначеного конкурсу.


Комментариев нет:

Отправить комментарий