Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

четверг, 16 января 2014 г.

Проект рішення виконкому - Про хід виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012-2016 роки у 2013 році

 ПРОЕКТ

Комсомольська районна у м. Херсоні рада
Виконавчий комітет
РІШЕння
14 лютого 2014 року                                                                                           № ________


Про хід виконання районної
Програми захисту прав дітей
та розвитку сімейних форм
виховання на 2012-2016 роки
у 2013 році


Заслухавши інформацію завідувача служби у справах дітей Зубенко В.Е. про хід виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012-2016 роки  у 2013 році відзначено, що службою у справах дітей проведено скоординовану роботу щодо соціального захисту дітей, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Станом на 31.12.2013 року на обліку служби перебувало 217 дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: під опікою та піклуванням перебуває 159 дітей, у прийомних сім’ях – 10 дітей, в дитячих будинках сімейного типу – 9 дітей, в сімях родичів, знайомих – 3 дитини, в інтернатних закладах 36 дітей. 
Станом на 31.12.2013 року на обліку служби перебувало 82 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах, з них: 2 дитини, які зазнали фізичного, психологічного, сексуального або економічного насилля в сім'ях; 3 - схильних до систематичного самовільного залишення місць постійного проживання;  77 дітей, які проживають у сім'ях, у яких батьки або особи, які їх заміняють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
Здійснено обстеження 216 сімей, ініційовано притягнення 93 батьків до адміністративної відповідальності, 68 батькам вручені пам’ятки-попередження про невиконання ними своїх обов’язків стосовно дітей, подано 13 позовних заяв до суду щодо позбавлення батьків батьківських прав. Службою ведеться облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. У 2013 році поставлено на облік 61 дитину, які проживають в сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, та 5 дітей, які зазнали насилля в сім'ї, 4 дитини, які систематично залишають місце постійного проживання.
  У 2013 році 21 дитина набула статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, з них: влаштовано під опіку – 14 дітей,  у дитячий будинок сімейного типу – 2 дітей, направлено до дитячих державних закладів – 5 дітей.              
             У продовж  2013 року усиновлено 8 дітей.
             У 2013 році неповнолітніми вчинено 25 злочинів ( у 2012 році 26 злочинів), що свідчить про зменшення злочинності на 4 %.
               Проведено 61  комплексний рейд "Діти вулиці", "Канікули", "Сім’я", „Підліток”, в ході  яких  виявлено 21 дитину, з них:  до притулку влаштовано  7 дітей, до лікарні - 4.  
               Кримінальною міліцією спільно зі службою у справах дітей  проводяться рейди антиалкогольного спрямування.  Виявлено 9 фактів розпивання підлітками спиртних напоїв, 19 випадків тютюнопаління у громадських і заборонених місцях. Складено 15 адмінпротоколів за доведення неповнолітніх до стану сп’яніння, до адміністративної відповідальності притягнено 26 осіб за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
     З метою  формування у дітей життєвих навичок безпечної поведінки, проведено 27 лекцій на правову тематику у загальноосвітніх навчальних закладах району, 9 лекцій  для батьків під час батьківських зборів.
               Здійснено 24 перевірки у навчальних закладах району з питання організації виховної роботи з профілактики правопорушень, негативних проявів серед учнів, насильства в сім’ї, соціального захисту дітей з функціонально-неспроможних родин.
               Служба у справах дітей продовжує роботу по виконанню Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012-2016 роки.

На підставі вищевикладеного,  виконавчий комітет

                                            ВИРІШИВ :

1. Інформацію про роботу служби у справах дітей про хід виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012-2016 роки  у 2013 році прийняти до відома.
2. Роботу управлінь, відділів, служби у справах дітей виконкому, на які покладено відповідальність за виконання програми признати задовільною.
3. Службі у справах дітей (Зубенко В.Е.):
3.1.   Посилити співпрацю щодо соціально-правового захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, їх соціалізації, реабілітації і адаптації в суспільстві.
                                                                                    Протягом року
3.2.   Провести засідання клубу „Дай руку, підліток” на базі Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б Лавреньова з питань профілактики дитячої бездоглядності, правопорушень, злочинності у молодіжному середовищі.                                                                                 Лютий 2014 року                 
3.3. Вживати вичерпних заходів щодо влаштування дітей-сиріт та дітей,      позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання.
                                                                                      Протягом року
3.4. Вживати заходів, спрямованих на ефективний захист дітей-сиріт та дітей,  
        позбавлених батьківського піклування.
                                                                            Протягом року


3.5.  Про хід виконання  даної програми інформувати виконавчий комітет у лютому  2015 року.

4. Сектору кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського РВ ХМВ УМВС України в Херсонській області (Максимкіну Д.Є.):
4.1. Рекомендувати проводити спільні заходи щодо попередження насильства в сім’ї та продовжити проведення спільних рейдових заходів щодо дитячої бездоглядності.
                                                                                                          Протягом року
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами  виконкому Рижкову В.О.



Голова районної у місті ради                                      Л. Я. Третяк

Керуючий справами виконкому                                  В.О.Рижкова

Проект

Інформація
 про хід виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012-2016 роки у 2013 році


 З метою виконання районної Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012 – 2016 роки, затвердженої рішенням ХІV сесії районної у місті ради VІ скликання від 14.12.2011 року № 97, виконавцями програми у 2013 році проведено скоординовану роботу щодо соціального захисту дітей, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Реалізація Програми сприяє вирішенню завдань соціально-правового захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, а саме: удосконаленню роботи по виявленню дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та забезпеченню їх прав, запобіганню соціальному сирітству, підтримці дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яку визнано пріоритетною.
Станом на 31.12.2013 року на обліку служби перебувало 217 дітей-сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: під опікою та піклуванням перебуває 159 дітей, у прийомних сім’ях – 10 дітей, в дитячих будинках сімейного типу – 9 дітей, в сімях родичів, знайомих – 3 дитини, в інтернатних закладах 36 дітей.  
Станом на 31.12.2013 року на обліку служби перебувало 82 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах, з них: 2 дитини, які зазнали фізичного, психологічного, сексуального або економічного насилля в сім'ях; 3 - схильних до систематичного самовільного залишення місць постійного проживання;  77 дітей, які проживають у сім'ях, у яких батьки або особи, які їх заміняють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
Про кожну дитину-сироту та дитину, позбавлену батьківського піклування і дитину, яка опинилась у складних життєвих обставинах вноситься повна інформація до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти».
          З метою  попередження соціального сирітства в районі проводиться робота щодо своєчасного виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та їх соціального захисту. Здійснено обстеження 216 сімей, ініційовано притягнення 93 батьків до адміністративної відповідальності, 68 батькам вручено пам’ятки-попередження про невиконання ними своїх обов’язків стосовно дітей, подано 13 позовних заяв до суду щодо позбавлення батьків батьківських прав. Службою ведеться облік дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. У 2013 році поставлено на облік 61 дитину, які проживають в сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, та 5 дітей, які зазнали насилля в сім'ї, 4 дитини, які систематично залишають місце постійного проживання.
          У 2013 році 21 дитина набула статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, з них: влаштовано під опіку – 14 дітей,  у дитячий будинок сімейного типу – 2 дитини, направлено до дитячих державних закладів – 5 дітей. Службою у справах дітей постійно здійснюється контроль за належними умовами утримання, навчання, виховання дітей над якими встановлено опіку чи піклування шляхом відвідування родини та закладів, де виховуються та навчаються діти.
           Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 905 від 08.10.2008 “Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей”, службою у справах дітей забезпечується облік дітей, які можуть бути усиновлені та осіб, які бажають усиновити дитину, своєчасно складаються анкети дітей, здійснюється  нагляд за дотриманням прав дітей після їх усиновлення.
           У продовж  2013 року усиновлено 8 дітей. Службою у справах дітей постійно проводиться робота серед жителів району щодо підбору кандидатів в усиновлювачі, опікуни, піклувальники. Забезпечується доступність до інформаційних матеріалів та надання відповідних послуг особам, з числа громадян України,  які мають бажання усиновити дитину.
            Відповідно до  Закону України   ”Про органи і служби у справах дітей  та спеціальні установи для дітей” на службу у справах дітей покладені координуючі та контролюючі функції з питань забезпечення прав, свобод і законних інтересів неповнолітніх, запобігання  вчиненню ними правопорушень. Щомісячно службою у справах дітей спільно з відділом кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського РВ ХМВ УМВС України  в Херсонській області аналізується стан боротьби із злочинністю та правопорушеннями неповнолітніх в районі, ведеться індивідуально-профілактична робота з неповнолітніми, які перебувають на обліку за скоєння злочинів та правопорушень. Організується робота з питань інформування стосовно дітей, які не навчаються, скоїли злочини, правопорушення, затримані за вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, бродяжництво, жебракування. Однією із причин скоєння правопорушень та злочинів неповнолітніми є неналежне виконання батьками своїх батьківських обов’язків. Окремі батьки зловживають спиртними напоями, створюють своєю поведінкою несприятливі умови для належного виховання дітей. Діти з таких сімей стають на шлях злочинності та правопорушень, схильні до бродяжництва. У 2013 році неповнолітніми вчинено 25 злочинів ( у 2012 році 26 злочинів), що свідчить про зменшення злочинності на 4 %.
Питання про стан злочинності, бездоглядності та правопорушень серед неповнолітніх, проведення профілактичних заходів щодо усунення причин та умов, що сприяють поширенню протиправних дій у підлітковому середовищі заслуховуються на засіданнях  виконавчого комітету та координаційних рад служби у справах дітей.
          Ефективними заходами попередження дитячої бездоглядності, профілактики негативних проявів серед дітей  є  проведення службою у справах дітей спільно з співробітниками кримінальної міліції у справах дітей, адміністраціями навчальних закладів, дитячих поліклінік, головами органів самоорганізації населення, профілактичних комплексних рейдів "Діти вулиці", "Канікули", "Сім’я", „Підліток”  по виявленню дітей, які потрапили в складні життєві обставини, їх вилучення з небезпечного оточення та направлення на реабілітацію. Проведено 61 рейд,   в ході  яких  виявлено 21 дитину, з них:  до притулку влаштовано  7 дітей, до лікарні - 4.   У більшості випадків з’ясовується,  що  батьки  зловживають спиртними напоями. Особливу турботу відносно дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, проявляють працівники закладів охорони здоров’я, які надають необхідну медичну допомогу дітям даної категорії, своєчасно інформують службу у справах дітей про необхідність прийняття заходів щодо їх соціального захисту. 
              Виявлено 9 фактів розпивання підлітками спиртних напоїв, 19 випадків тютюнопаління у громадських і заборонених місцях. Складено 15 адмінпротоколів за доведення неповнолітніх до стану сп’яніння, до адміністративної відповідальності притягнено 26 осіб за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
             Службою у справах дітей надається практична та методична допомога навчальним та позашкільним закладам району у проведенні профілактичної роботи з дітьми та їх батьками. З метою  формування у дітей життєвих навичок безпечної поведінки, проведено 27 лекцій на правову тематику у загальноосвітніх навчальних закладах району, 9 лекцій  для батьків під час батьківських зборів щодо роз’яснення діючого законодавства України  про відповідальність батьків за виховання дітей та  Закону України „Про попередження насильства в сім’ї”.
Здійснено 24 перевірки у навчальних закладах району з питання організації виховної роботи з профілактики правопорушень, негативних проявів серед учнів, насильства в сім’ї, соціального захисту дітей з функціонально-неспроможних родин.
Постійно організовуються та проводяться святкові заходи ( екскурсії, конкурси, спортивні змагання, перегляди вистав та концертних програм, тощо) соціального спрямування для дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:
- до Міжнародного  дня захисту дітей;
- до Дня спільних дій в інтересах дітей;
- до Дня знань;
- до Дня Святого Миколая;
- до Різдвяних та Новорічних свят.
Проводиться інформаційна кампанія серед населення щодо пріоритетних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В засобах масової інформації систематично висвітлюються проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, попередження насильства в сім’ї, профілактика негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, створення прийомних сімей та інше.
Спеціалісти служби у справах дітей неодноразово брали участь  у програмі „Подаруй світло” Херсонської обласної державної телерадіокомпанії „Скіфія”. Проведення профілактичних спільних рейдів, новорічних та різдвяних свят для дітей висвітлювалося телерадіокомпанією „ВТВ плюс”, ТРК „Скіфія”.
           Служба у справах дітей продовжує роботу по виконанню Програми захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання на 2012-2016 роки.



          Завідувач служби у справах дітей                                      В. Зубенко
 





Комментариев нет:

Отправить комментарий