Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

четверг, 23 апреля 2015 г.

Херсонська земля збагатила бюджет на 15 млн гривень

Цього року херсонці сплатили до бюджетів 15,2 млн гривень плати за землю. Зокрема, 13,3 млн перерахували до бюджету міські суб’єкти господарювання - платники земельного податку. Інші 1,9 млн грн надійшли від громадян – мешканців нашого міста.
Нагадаємо, що плата за землю – обов'язковий платіж, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. З 1 січня 2015 року плата за землю включена до складу майнових податків.

Електронні сервіси ДФС на захисті прав платників податків
Одним із електронних сервісів ДФС є база даних „Анульована реєстрація платників ПДВ”. Відповідно до ст. 183 Податкового кодексу України для інформування платників ПДВ Державна фіскальна служба щоденно оприлюднює на своєму веб-порталі інформацію про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника податку, з ініціативи контролюючих органів чи за рішенням суду.
Такі кроки є превентивним заходами у боротьбі із ухиленням від оподаткування та захистом прав платників податків. Тобто, добросовісні платники ПДВ можуть перевірити достовірність свідоцтв ПДВ своїх контрагентів, та убезпечити себе від співпраці із бізнесменами, свідоцтва яких податкова анулювала у зв’язку із віднесенням до категорії „податкових ям”, фактичною відсутністю підприємства за своїми координатами чи у судовому порядку.
Зазначимо, що інформація про анульовані свідоцтва платників ПДВ станом на 20.04.2015 вже оприлюднена веб-сайті ДФС.
Додатково додамо, що цього року у м. Херсоні вже анульовано реєстрацію 151 платника ПДВ.

Скільки заробляють херсонці?
В рамках „Деклараційної кампанії 2015” три десятка херсонців задекларували заробітну плату, яку вони у минулому році отримали від двох і більше роботодавців, а загальна сума якої на кожного такого херсонця перевищує 120 розмірів мінімальної заробітної плати (146160 грн).
Загалом вони задекларували 9,9 млн грн заробітної плати та сплатили до бюджету майже 1,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). В середньому, річна зарплата таких херсонців становила понад 300 тис. гривень у кожного.
Зазначимо, що за даними Звітів про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб, наданих міськими роботодавцями до ДПІ у м. Херсоні у місті нараховується 97,6 тис. найманих працівників. Цього року, податкові агенти таких працівників сплатили до бюджету 98 млн грн ПДФО із доходів у вигляді заробітної плати.

Чи нараховувати ЄСВ на мінімальну зарплату директора непрацюючого підприємства?
Роботодавці та наймані працівники є платниками єдиного внеску (ЄСВ). Така норма визначена Законом України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.
У разі, якщо директор є найманим працівником, то йому необхідно нараховувати заробітну плату (навіть за умови, що підприємство тимчасово не працює). Якщо нарахована заробітна плата менше мінімальної (наприклад, на час простою підприємства – 500 грн), то ЄСВ нараховується на мінімальну заробітну плату, встановлену законодавством (на 1218 грн).

Херсонські спрощенці із власних доходів військовий збір не сплачують
Платники єдиного податку не зобов’язані сплачувати військовий збір із доходів, що оподатковуються єдиним податком. Це передбачено нормами Податкового кодексу України (ПКУ). Зокрема, відповідно до пункту 16¹ підрозділу ХХ ПКУ, платниками військового збору є як громадяни – резиденти, які отримують доходи в Україні та закордоном, так і іноземці, які отримують доходи в Україні. Переважно, відповідальними за перерахуванням військового збору є податкові агенти.
При цьому, об'єктом оподаткування військовим збором для громадян є доходи, отримані з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання), а також іноземні доходи. Крім того, об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід або сукупний чистий дохід, який отримує самозайнята особа.
Разом із тим, доходи підприємців не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, якщо з них сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування.
Таким чином, херсонські спрощенці із доходів, з яких справляється єдиний податок, військовий збір не сплачують. Зазначимо, що у місті, станом на 1 квітня цього року, нараховується більше 11 тис. платників єдиного податку.

Скільки заробив бюджет Херсона на місцях для паркування транспортних засобів?
Цього року херсонські платники збору за місця для паркування транспортних засобів сплатили до міської казни 413 тис. гривень. Зазначимо, що у 2015 році серед платників “паркувального збору” підприємці відсутні. Всі 100% коштів надішли від юридичних осіб.
Нагадаємо, що платниками збору є юридичні особи, їх філії (представництва, відділення), а також фізичні особи – підприємці, які згідно з рішеннями міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

Деклараційна кампанія виходить на фінішну пряму
До офіційного завершення Деклараційної кампанії 2015 у Херсоні залишилось 10 днів. ДПІ у м. Херсоні оприлюднює попередні підсумки процесу декларування у нашому місті.
Цього року свій конституційний обов’язок щодо декларування своїх доходів виконали 511 херсонців. Крім того, ще 790 херсонців подали декларації про майновий стан з метою отримання податкової знижки.
Загалом півтисячі херсонських декларантів показали у своїх звітах понад 151 млн грн отриманих у минулому році доходів та сплатили до бюджетів 2 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).
Зокрема, станом на 20 квітня у місті нараховується 15 мільйонерів, які загалом отримали у минулому році 96,5 млн грн доходів. Від цих статків бюджет отримав 5,7 млн грн ПДФО. Ще 1,1 млн грн херсонські мільйонери мають перерахувати до казни не пізніше 31 липня цього року.
Майже дві сотні херсонців отримали у минулому році дарунків на суму 24 млн гривень. Сума податку, яку вони мають сплатити до бюджету складає 920 тис. гривень.
Також про свої доходи прозвітували 162 херсонських спадкоємці. Вони отримали у минулому році 18 млн грн доходів у вигляді спадку та мають сплатити до бюджету понад 700 тис грн ПДФО.
Нагадаємо, що Деклараційна кампанія триває до 1 травня. Всім, хто не встигне задекларувати свої доходи, доведеться сплатити адміністративний та фінансовий штраф, передбачений чинним законодавством.

Доходи від податківців краще не приховувати
Відповідно до норм Податкового кодексу України (ПКУ), при виявленні контролюючим органом заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб в річній декларації про майновий стан і доходи, до фізичної особи застосовується штраф у розмірі 25% або 50% суми донарахованого податкового зобов’язання, пеня та адміністративна відповідальність.
Пеня, визначена ст.129 ПКУ, нараховується із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.
У разі виправлення громадянами помилок шляхом подання нової звітної декларації про майновий стан і доходи до закінчення граничного терміну подання, відповідальність за заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб не застосовується.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні

ГУ ДФС у Херсонській області

Комментариев нет:

Отправить комментарий