Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 5 августа 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



Херсонська земля збагатила бюджет на 41 млн гривень
Цього року херсонські землевласники та землекористувачі перерахували до місцевого бюджету 41,4 млн грн земельного податку. При цьому, переважна бі 36,8 млн грн сплатили суб’єкти господарювання – юридичні особи. Інші 4,6 надійшли від фізичних осіб підприємців та громадян.
Нагадаємо, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Громадяни сплачують податок протягом 60 календарних днів з дня вручення їм податкового повідомлення-рішення. Останні мали „надійти” до своїх власників до 1 липня. Граничний строк сплати земельного податку громадянами – 28 серпня 2015 року.

Цього року херсонці сплатили до бюджетів 756 млн грн податків та зборів
Протягом січня-липня 2015 року херсонські платники податків додали до державної та місцевої скарбниці 755,8 млн гривень.
Зокрема, 407 млн грн податків та зборів були сплачені до місцевого бюджету. Інші 348,8 млн грн надійшли до Державного бюджету України.
Ще понад 809 млн грн містяни сплатили на Казначейські рахунки у вигляді ЄСВ.
Забезпечення реальної потреби в коштах для виконання соціальних видатків неможливе без своєчасної, повної та самостійної сплати податків та зборів до бюджетів. Тож закликаємо платників податків своєчасно виконувати свій громадський обов’язок зі сплати податків і дякуємо сумлінним платникам податків за вагомий вклад у розвиток нашого міста зокрема, та країни в цілому.

Зарплата херсонців додала до бюджетів майже 1 млрд грн податків та зборів
З початку року зарплатне тріо „ПДФО – військовий збір – ЄСВ” назбирало у бюджетах і фондах більше 1 млрд гривень.
Зокрема, протягом семи місяців цього року херсонці сплатили 318 млн грн ПДФО, із якого понад 72% сплачено із доходу у вигляді заробітної плати.
Більше 35 млн грн „назбирав” військовий збір, переважна частина якого сформована також із заробітної плати херсонців.
Надходження ЄСВ протягом семи місяців скалили 809 млн грн, із яких, 86,5% – це ЄСВ, нарахований роботодавцями на суми заробітної плати та винагороди за договорами ЦПХ.

Що змінилось в обов’язкових реквізитах податкових накладних?
Із переліку обов’язкових виключено такі реквізити податкової накладної як «Місцезнаходження (податкова адреса продавця)», «Номер телефону», «Форма проведених розрахунків» та «Вид цивільно-правового договору». Такі зміни передбачені Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість" від 16.07.2015 р. № 643-VIII, який набув чинності 29.07.2015 року.
При цьому обов’язковими реквізитами податкової накладної залишаються:
- порядковий номер податкової накладної;
- дата виписування податкової накладної;
- повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ, – продавця товарів/послуг;
- податковий номер платника податку (продавця та покупця);
- повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах отримувача податкової накладної;
- опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;
- ціна постачання без урахування податку;
- ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;
- загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;
- код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).

Чи потрібно подавати до органів ДФС повідомлення про прийняття на роботу на  директора?
Відповідно до ст.24 Кодексу законів про працю працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДФС про прийняття працівника на роботу.
У разі прийняття на роботу директора – суб’єкта підприємницької діяльності, повідомлення слід подавати також, так як інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

У херсонських платників ПДВ є 2 місяці аби навчитися вчасно реєструвати податкові накладні
До 1 жовтня за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в ЄРПН штрафні санкції не застосовуватимуться. Такі новації податкового законодавства передбачені Законом України від 16.07.2015 р. № 643-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість".
Зокрема, завдяки цьому Закону, штрафи за несвоєчасну реєстрацію накладних і розрахунків коригування, передбачені п. 1201.1 статті 120 Податкового кодексу України, не застосовуються при порушенні строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, складених до 1 жовтня 2015 року.

Надходження збору за цільову надбавку до діючого тарифу на газ у Херсоні в 2015 році зросли вдвічі
Цього року херсонські суб’єкти господарювання сплатили до державної казни 11,8 млн грн збору до діючого тарифу на природний газ. Це вдвічі більше, ніж у січні-липні минулого року. Середньомісячні надходження даного збору складають 1,7 млн гривень
Нагадаємо, що платниками збору визначено суб'єктів господарювання, їх відокремлені підрозділи, у тому числі уповноважених осіб договорів простого товариства, які:
- провадять діяльність з постачання природного газу споживачам на підставі укладених з ними договорів;
- споживають імпортований ними природний газ як паливо або сировину;
- споживають видобутий ними природний газ як паливо або сировину.

Про зустрічні звірки  даних платника податків
З метою отримання податкової інформації контролюючі органи мають право проводити зустрічні звірки даних суб’єктів господарювання щодо платника податків (ст. 73 Податкового кодексу України).
Для проведення зустрічних звірок відбираються суб’єкти господарювання, щодо здійснення операцій з якими під час ужиття заходів податкового контролю стосовно платників податків виникають сумніви та/або необхідність дослідження факту здійснення таких операцій, їх виду, обсягу та якості, розрахунків, що здійснювалися між зазначеними суб’єктами та платниками, реальності та повноти відображення в обліку платників податків таких операцій.
У разі встановлення фактів, що не дають змогу провести зустрічну звірку суб’єкта господарювання (наприклад, у зв’язку зі зняттям з обліку, установленням відсутності платника податку за місцезнаходженням (податковою адресою), ненаданням інформації тощо), контролюючий орган складає акт про неможливість проведення зустрічної звірки суб’єкта господарювання, який підписується посадовими особами контролюючого органу.
Такі дії передбачені змінами, внесеними Постановою Кабміну від 22.07.2015 р. № 526 до „Порядку проведення органами державної податкової служби зустрічних звірок”.

Від доходів херсонців казна отримала 318 млн грн податку
Протягом січня-липня цього року до бюджетів усіх рівнів надійшло 318,2 млн грн херсонського податку на доходи фізичних осіб. Це на 50 млн грн перевищує показники аналогічного періоду минулого року.
Крім того, ще 12 млн грн ПДФО із доходу херсонців у вигляді процентів поповнили Державний бюджет України.
Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року збільшена ставка ПДФО (з 17% до 20%), яка застосовується до доходів понад 10 мінімальних заробітних плат, що діють станом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році - 12180 грн).

З якого періоду СГ застосовують рішення місцевої ради щодо нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок?
Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності (ст. 270 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).
Базою оподаткування, є зокрема нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розд. ХІІ ПКУ.
Якщо рішення органів місцевого самоврядування щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, прийнято та офіційно оприлюднене відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня поточного року, то норми такого рішення застосовуються з 1 січня наступного бюджетного року (з початку планового періоду).
У разі оприлюднення рішення органів місцевого самоврядування щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, після 15 липня поточного року, то норми такого рішення застосовуються з 1 січня бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.
З цим та іншими питанням можна більш детально ознайомитись на веб-порталі ДФС у рубриці „Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс”.  

Херсонське підприємство забуло задекларувати 158 тис. грн „подарованих” доходів
Нещодавно, аудитори ДПІ у м. Херсоні провели документальну перевірку ПП „ААА”, під час якої встановили заниження на 158,3 тис. гривень доходів, відображених підприємством у декларації з податку на прибуток підприємств за 2013 рік.
Зокрема, підприємство у термін, передбачений законодавством, не погасило перед контрагентом кредиторську заборгованість за видані у 2009 році векселі. Як наслідок, непогашені зобов’язання ПП «ААА» зі строком у 4 роки сплати - є простроченою кредиторською заборгованістю та на підставі п.п.135.5.4 п.135.5 ст.135 Податкового кодексу України повинні бути включені до складу доходів такого платника податків за 2013 рік у вигляді безнадійної кредиторської заборгованості.
Таким чином, ПП «ААА» недоплатило до бюджету більше 30 тис. грн податку на прибуток підприємств.
За наслідками проведеної перевірки підприємству донараховано податок на прибуток підприємств та штрафні санкції.

Про порядок заповнення платіжних документів на сплату податків
Усі поля реквізиту „Призначення платежу” розрахункового документу платникам податків потрібно заповнювати у відповідності із затвердженим Наказом Міндоходів України від 22.10.13 №609 „Порядком заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів".
Сплата за кожним видом платежу та за кожним кодом виду сплати має оформлятися окремим документом на переказ.
Текст Порядку заповнення документів та списками кодів видів сплати розміщений на веб-порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/62901.html
У разі виникнення питань можна звертатись до Центру обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні  або за тел. 51-09-15.

Штрафні санкції за порушення норм застосування РРО
Відповідно до норм Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», суб’єкти господарювання несуть відповідальність у разі порушення касової дисципліни.
Зокрема, у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих  послуг) або у разі непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи суб’єкту господарювання може бути притягнутий до фінансової відповідальності у п'ятикратному розмірі вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Система електронного адміністрування ПДВ
З 1 липня 2015 року реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) здійснюється виключно на суму податку, обраховану по формулі, визначеною пунктом 2001.3 статті 2001 Податкового кодексу України.
Таким чином, при реєстрації податкової накладної або розрахунку коригування в ЄРПН відбувається перевірка наявності у платника, який здійснює таку реєстрацію, достатньої реєстраційної суми. Тобто для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкову накладну або розрахунок коригування реєстраційна сума платника податку повинна бути більшою або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у вказаних документах.
Якщо така реєстраційна сума є меншою ніж сума ПДВ, зазначена у податковій накладній або розрахунку коригування, у реєстрації вказаних податкової накладної або розрахунку коригування буде відмовлено.
У такому випадку (в тому числі якщо реєстрацій сума має від’ємне значення) з метою отримання можливості зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН платнику потрібно збільшити свою реєстраційну суму. Таке збільшення може бути здійснено за рахунок:
- отриманих податкових накладних та розрахунків коригуванні (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН;
- сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів;
- поповнення рахунку платника в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритого платнику у Держказначействі (електронний рахунок).

Доходи від податківців краще не приховувати
Відповідно до норм Податкового кодексу України (ПКУ), при виявленні контролюючим органом заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб в річній декларації про майновий стан і доходи, до фізичної особи застосовується штраф у розмірі 25% або 50% суми донарахованого податкового зобов’язання, пеня та адміністративна відповідальність.
Пеня, визначена ст.129 ПКУ, нараховується із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.
У разі виправлення громадянами помилок шляхом подання нової звітної декларації про майновий стан і доходи до закінчення граничного терміну подання, відповідальність за заниження податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб не застосовується.

Видача довідки про наявність у громадянина земельних ділянок
Під час продажу своєї сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. За наявності такої довідки дохід громадянина, отриманий від продажу власної сільськогосподарської продукції не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Водночас, продукція повинна бути вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена або перероблена безпосередньо громадянином на відповідних земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.
Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси платника протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.
Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форма затверджені наказом Міндоходів від 17.01.2014 №32.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області





Комментариев нет:

Отправить комментарий