Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 21 августа 2015 г.

Інформація про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней (АЧС)







Починаючи з 2007 року спостерігається стрімке поширення африканської чуми свиней (далі – АЧС) у країнах азіатського регіону - Грузія, Вірменія, Азербайджан (2007-2008рр.), потім через південну та Європейську частини Російської Федерації (2008-2011рр.) захворювання стрімко поширилось в країни Східної Європи – Україну та Білорусь (2012-2013рр.), звідти у Польщу та країни Балтії – Литва, Латвія, Естонія (2014-2015рр.).
Таким чином, відбулося масштабне просування хвороби майже в усіх напрямках з регулярними реєстраціями випадків захворювання серед диких та домашніх свиней у вигляді змішаного епідеміологічного процесу (зараження диких від домашніх та навпаки в залежності від сезону, обставин та країни). Внаслідок значного поширення хвороби, на півночі України відбулося формування зони стійкого неблагополуччя по АЧС зі змішаним циклом циркуляції вірусу.
Незважаючи на вжиті заходи, в серпні 2012 року в с. Комишуватка Приморського району Запорізької області вперше було виявлено збудника АЧС. На сьогоднішній день в Україні зареєстровано 30 випадків АЧС. В тому числі 16 серед диких кабанів, 14 серед домашніх свиней.
Необхідно зазначити, що на території України всі випадки АЧС в дикій фауні зареєстровано в межах загрозливої зони (області, що межують з Російською  Федерацією та Республікою Білорусь) переважна більшість спалахів в 50 кілометровій прикордонній зоні.
У 2012-2013 рр. випадки проникнення захворювання вдавалося ефективно контролювати і не допускати його локального поширення на сході та півдні країни. Цьому сприяла більш стабільна соціально-економічна ситуація, та відносно низька чисельність як диких так і домашній свиней що утримуються населенням на сході країни.
Наразі ситуація суттєво змінилася, у зв’язку з економічними труднощами що їх переживає населення України, виникають умови для стрімкого поширення та здійснення збудника АЧС з неблагополучних регіонів в дику фауну, на тваринницькі ферми та в приватний сектор області, особливо зараз в літній період.
З метою недопущення проникнення вірусу АЧС на адміністративну територію міста Херсона протягом поточного року вжито ряд організаційних та спеціальних профілактичних і лабораторно-діагностичних заходів:
-       посилення державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду за свинопоголівям  та здійснення заходів з профілактики АЧС в господарствах усіх форм власності;
-       державними інспекторами ветеринарної медицини та офіційними лікарями постійно здійснюється держнагляд та контроль за роботою наявних свиноферм, агропродовольчих ринків, збійних та переробних підприємств, переміщенням свиней;
-       створено групи швидкого реагування  у випадку підозри АЧС;
-       проводяться щеплення свиней проти класичної чуми та лабораторні дослідження на АЧС диких свиней;
-       проводяться навчання фахівців ветеринарної медицини з питань профілактики, діагностики та ліквідації АЧС.

Комментариев нет:

Отправить комментарий