Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 17 февраля 2015 г.

Зміни до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” з 01 січня 2015 року




Відповідно до Закону України від 28.12.2014 N 77-VIIІ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”:
1. З метою захисту прав застрахованих осіб введено обов’язкову сплату єдиного внеску (відповідно до класу ризику) від мінімальної заробітної плати, у разі якщо фонд оплати праці  працівника за основним місцем роботи менше мінімально встановленого розміру (з 01.01.2015 - 1218 грн).
2. Надано право фізичним особам - підприємцям на загальній системі оподаткування та самозайнятим особам сплачувати єдиний соціальний внесок у разі, якщо платником не отримано доходу (прибутку), у розмірі  не більше від максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, але не менше за розмір мінімального страхового внеску.
Раніше такі підприємці, декларуючи відсутність доходу, не мали можливості сплачувати єдиний внесок та забезпечувати собі страховий стаж.
3. Посилено відповідальність роботодавців за порушення порядку нарахування та сплати єдиного внеску, а також за не подання звітності:
● збільшено розмір штрафних санкцій за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску з 10% до 20% своєчасно не сплачених сум.
● також збільшено розмір штрафних санкцій  за донарахування територіальним органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску з 5% до 10% зазначеної суми за кожний повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50 відсотків суми донарахованого єдиного внеску.
● Поновлено норму Закону щодо накладення штрафу за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності здійснюється в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн) за кожне таке порушення.
Повторне порушення  протягом року, передбачає накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 грн).
4. Призупинено дію норми Закону в частині одержання та пред'явлення страхового посвідчення застрахованої особи до 01 січня 2017 року.
Також, законодавчо передбачено, що з 01 січня 2015 року при нарахуванні роботодавцем заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами ставки єдиного внеску, застосовуються з коефіцієнтом 0,4, у випадку, якщо платником виконуються одночасно такі умови:
- місячний фонд оплати праці в 2,5 рази, або більше, перевищує середньомісячний фонд платника за 2014 рік. Якщо фонд оплати праці не перевищує в 2,5 рази, або більше, середньомісячний фонд оплати праці платника за 2014 рік, то платник замість коефіцієнту 0,4 застосовує коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення середньомісячного фонду оплати праці платника за 2014 рік на оподаткований фонд за звітний місяць, але коефіцієнт не може бути менше 0,4;
- середня заробітна плата по підприємству збільшилася мінімум на 30 відсотків у порівнянні з середньою заробітною платою за 2014 рік;
-  середній платіж на одну застраховану особу після застосування коефіцієнта складе не менше ніж 700 гривень;
-  середня заробітна плата по підприємству складе не менше трьох мінімальних заробітних плат.
Також з метою легалізації фонду оплати праці внесено зміни до Кодексу законів про працю України в частині відповідальності за порушення законодавства про працю:
● Юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:
- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час та виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (36 540 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати (3 654 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення;
- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (12 180 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
- інші порушення інших вимог трудового законодавства - у розмірі мінімальної заробітної плати (1218 грн).
Штрафи,  накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Штрафи, можуть бути накладені центральним органом виконавчої влади,  без здійснення заходу державного нагляду (контролю) на підставі рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації.
Відповідно до Закону України від 28.12.2014 N 76-VIIІ “ Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” установлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців контролюючими органами (крім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції України) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий