Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

четверг, 26 февраля 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



                        
У січні херсонські платники податків проштрафились
 на 1,2 млн гривень
Мораторій на проведення перевірок з 1 січня 2015 року не розповсюджується на окремі категорії підприємств, зокрема ті, у яких обсяг доходу за попередній календарний рік становить понад 20 млн гривень. Серед останніх зустрічається підприємства, які мають підвищений ризик не сплати податків. Саме вони включаються у план-графік документальних податкових перевірок.
Протягом січня цього року аудитори ДПІ у м. Херсоні провели 5 документальних перевірок підприємств міста. За підсумками цих перевірок порушникам податкового законодавства ревізори донарахували майже 1,2 млн грн податків та штрафів.
Також, податківці зменшили заявлені до відшкодування суми ПДВ на 3,6 млн гривень.
Як наслідок, херсонські порушники податкового законодавства вже сплатили до бюджету понад 1,2 млн грн донарахованих податків, штрафів та пені, що, до слова, майже вдвічі більше, ніж у січні минулого року.

Електроенергія тепер теж підакцизна продукція
Відповідно до змін, внесених до Податкового кодексу України, з 1 січня цього року до підакцизних товарів віднесено електричну енергію.
Платниками податку визначено оптових постачальників електричної енергії та її виробників, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електроенергії і продають її поза оптовим ринком електроенергії.
Додатково повідомляємо, що херсонські платники, які мають діючі ліцензії на право здійснення операцій із підакцизною продукцією, зобов’язані за кожний звітний податковий період подавати до ДПІ у м. Херсоні податкові декларації, незалежно від того, провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді чи ні.

У січні до бюджету надійшло 283 тис. грн екологічного податку
Протягом січня херсонські бізнесмени сплатили до бюджету майже 283 тис. грн екологічного податку. Зазначимо що у Херсоні екологічний податок сплачують понад півтисячі місцевих підприємств.
Нагадаємо, що платниками цього податку є суб'єкти господарювання, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:
- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти;
- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання);
- утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
- тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Яким чином сплачується пеня до бюджету (разом із сплатою зобов’язання або окремим платіжним документом)?
Платник податків може сплачувати суми пені окремим платіжним документом або одним платіжним документом, разом із грошовим зобов’язанням.
Так, відповідно до ст. 131 Податкового кодексу України (ПКУ), при погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.
Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює розподіл такої суми у визначеному порядку.
Отже, платник податків може сплачувати суми пені окремим платіжним документом або одним платіжним документом, разом із грошовим зобов’язанням.
Більш детально про ці та інші нюанси податкового законодавства можна дізнатись за сайті ДФС у рубриці „ЗІР” – загальнодоступний інформаційний ресурс.

Херсонські студенти-практиканти теж поповнять бюджет
У лютому переважна більшість херсонських студентів проходять переддипломну практику на підприємствах та установах. Разом з тим, деякі студенти, за час проходження практики отримують заробітну плату. Розглянемо випадки, як підприємство має нараховувати та виплачувати студенту-практиканту заробітну плату.
Відповідно до законодавства, учні, слухачі професійних навчальних закладів, які проходять виробничу практику, не включаються до складу (списку) працівників підприємства, однак на них повною мірою поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку і положення інших внутрішніх актів і розпоряджень підприємства.
Нормами Податкового кодексу передбачено, що об’єктом оподаткування платника податку є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.
Нарахована заробітна плата студентам-практикантам є також об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. 
При цьому податковим агентом виступає підприємство, яке нараховує таку заробітну плату, тож має утримати із неї суми податків і перерахувати їх до бюджету.

Податковий календар. 2 березня 2015 року - останній день сплати
ДПІ у м. Херсоні нагадує, що 2 березня 2015 року є останнім днем сплати:
- авансових внесків з податку на прибуток підприємств за лютий 2015 року;
- ПДВ за січень 2015 року платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю;
- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2015 року;
- акцизного податку за січень 2015 року;
- плати за землю за січень 2015 року;
- фіксованого сільськогосподарського податку за січень 2015 року;
- збору за користування радіочастотним ресурсом України за січень 20155 року.

Херсонці підтримали армію на 3,9 млн гривень
Протягом січня цього року херсонці перерахували до бюджету 3,9 млн грн військового збору. Загалом, за весь період функціонування даного збору херсонці підтримали армію на суму майже 23 млн гривень.
Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 2015 року військовим збором обкладаються всі доходи українців, визначені ст. 163 Податкового кодексу України.
До таких доходів, зокрема, належать доходи, отримані від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна, від прийняття спадщини, призів, подарунків, а також заробітна плата і й інші виплати за цивільно-правовими договорами тощо.

У січні херсонці написали податковій 11 листів
Протягом січня до ДПІ у м. Херсоні надійшло 5 звернень громадян та 6 запитів на публічну інформацію.
У зверненнях херсонці тричі підіймали питання щодо перевірки діяльності бізнесменів, а також запитували про порядок нарахування податків та перевірку законності надання квартири в оренду сусідами. Відповіді на 4 таких листа вже надано. Ще одне звернення наразі відпрацьовується.
Крім того, протягом першого місяця цього року до податкової інспекції зайшло 6 запитів на публічну інформацію. Більшість із них стосувалась прохання надати інформацію про контрагентів, копії звіту та довідки. Відповіді на всі запити надані у встановлені законодавством терміни.

Продав нерухомість за кордоном – маєш сплатити податок в Україні
Відповідно до ст. 162 Податкового кодексу України платниками податків визначено громадян, які отримують доходи, в точу числі й іноземні.
Порядок оподаткування іноземних доходів регулюється ст. 170 Податкового кодексу. Так, у разі якщо громадянин України отримав іноземний дохід, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платникам податку – отримувача, який зобов’язаний у Податкової інспекції за місцем реєстрації задекларувати свої доходи та сплатити податок за ставкою 15% (20%).
Задекларувати свої іноземні доходи, отримані у 2014 році, такий громадянин зобов’язаний до 1 травня 2015 року.
У разі неподання в установлений строк Податкової декларації платник податків несе відповідальність відповідно до законодавства.

Для податкових накладних 2014 року  „потяг пішов”
З 1 січня втратила чинність норма, згідно з якою у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігалося за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.
Таким чином, всі податкові накладні, складені в звітних податкових періодах 2014 року, могли бути включені до складу податкового кредиту не пізніше грудня 2014 року.
Платники, які не включили податкові накладні, складені до 1 січня 2015 року, до складу податкового кредиту відповідних періодів, можуть реалізувати своє право на формування податкового кредиту шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди.
   Оскільки станом на 31.12.2014 до складу податкового кредиту могли бути включені податкові накладні з датою складання не раніше 1 січня 2014 року, до уточнюючих розрахунків, які подаються до контролюючого органу з метою включення до складу податкового кредиту таких податкових накладних, не можуть бути включені податкові накладні з датою складання до 1 січня 2014 року.
Зазначимо, що у січні херсонські платники ПДВ сплатили до бюджету майже 19 млн грн ПДВ. Із них левову частку (96%) перерахували міські підприємства. Інші 4% (або майже 600 тис. грн) сплатили приватні підприємці Херсоні.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області



Комментариев нет:

Отправить комментарий