Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 17 февраля 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



Цього року вже 18 херсонських іпотечних позичальників звернулись у податкову!
З початку року 18 херсонців звернулись до ДПІ у м. Херсоні за своїм законним правом отримати податкову знижку на витрати за іпотечним кредитом. Загалом вони задекларували 1,2 млн грн статків та понад 430 тис. грн витрат. Згідно з проведеним перерахунком, заяви 16-ти херсонців вже задоволені. Вони отримають більше 63 тис. грн на свої рахунки у вигляді податкової знижки.
Нагадаємо, що деклараційна кампанія триває до 1 травня. Разом із тим, реалізувати право на податкову знижку херсонці зможуть до кінця поточного року. Для того, щоб отримати податку пільгу, необхідно задекларувати доходи, отримані у 2014 році, та підтвердити понесені витрати. До таких витрат, зокрема, можна віднеси витрати на виплату відсотків за іпотечним кредитом, витрати на навчання, штучне запліднення та страхування відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України.

Херсонський малий бізнес додав до скарбниці 7,8 млн грн єдиного податку
Саме таку суму єдиного податку протягом січня цього року перерахували до міської казни херсонські спрощенці, що на 1,2 млн грн більше, ніж у січні торік.
Треба сказати, що активність підприємств – спрощенців у наповненні бюджету цього року значно зросла. У січні вони перерахували до скарбниці 2,2 млн грн єдиного податку, що на півмільйона більше, ніж у січні минулого податку. Інші 5,6 млн грн сплатили міські підприємці.
Нагадаємо, що херсонські платники єдиного податку зустріли 2015 рік змінами у спрощеній системі оподаткування. Зокрема, відтепер платники єдиного податку третьої - шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, вважаються платниками єдиного податку третьої групи відповідно до норм глави 1 розділу XIV цього Кодексу.
Відсоткові ставки для єдинників третьої групи, в яку з 2015 року об’єднано платників третьої–шостої груп „старої спрощеної системи”,  становлять: 2% доходу – за умови окремої сплати ПДВ або 4% доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Раніше для відповідної категорії платників єдиного податку ставки могли сягати 7% від доходу.

Херсонські підприємства мають відзвітувати про елітні авто до 20 лютого
Юридичні особи - власники легкових автомобілів, які використовувалися до 5 років і мають об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см., самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року.  При цьому, декларацію з розбивкою річної суми транспортного податку рівними частками поквартально вони зобов'язані подати до ДПІ у м. Херсоні до 20 лютого 2015 року.
Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування, а базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.
Щодо легкових авто-об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, то декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.
Сплата податку здійснюється рівними частками кожного кварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.
Зазначені норми встановлено статтею 267 Податкового кодексу України.

Податкова інспекція Херсона, Пенсійний Фонд та Територіальна інспекція з питань праці провели черговий спільний семінар для херсонців
Днями фахівці податкової інспекції Херсона за участі представників ГУ Пенсійного фонду України у Херсонській області та Територіальної інспекції з питань праці у Херсонській області провели семінар для херсонців „Податкове, пенсійне та трудове законодавство 2015”.
Вже традиційно для цього року, актовий зал у приміщенні Дніпровської районної у м. Херсоні ради був заповнений вщент. Значна кількість змін з 2015 року у всіх сферах українського законодавства не залишила байдужими херсонців, які з цікавістю відвідують подібні заходи.
Перед присутніми виступили очільник ДПІ у м. Херсоні – Сергій Олефіренко, начальник управління прогнозування надходжень платежів, обліку застрахованих осіб та контрольно-перевірочної роботи  ГУ Пенсійного фонду – Лариса Кривошей, заступник начальника Територіальної інспекції з питань праці у Херсонській області – Василь Сильчук, керівник прес-служби ДПІ у м. Херсоні – Ірина Приходько.
Серед основних питань, що були розглянуті на семінарі були: новації у сфері оподаткування з нового року, соціальні стандарти 2015, оподаткування військовим збором, умови та порядок нарахування пенсій у 2015 році, зміни у трудовому законодавстві та відповідальність за його порушення.
Наступний подібний безкоштовний захід відбудеться 24 лютого о 10 годині в актовій залі Дніпровської районної у м. Херсоні ради. Запрошуємо взяти участь у семінарі всіх зацікавлених осіб.

Порушувати законодавство про ЄСВ стало вдвічі дорожче!
За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску з 2015 року буде накладатися штраф у розмірі 20% своєчасно несплачених сум. Така відповідальність застосовується до платників ЄСВ з початку цього року. Передбачена вона нормами Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”.
Звертаємо увагу, що за порушення, вчинені до 31.12.2014 включно, фіскальні органи застосовують штраф, у розмірі 10 % своєчасно несплачених сум єдиного внеску незалежно від дати фактичної сплати.
А за порушення, що виникли з 01.01.2015, буде накладатися штраф у розмірі 20 % своєчасно несплачених сум єдиного внеску.
Рішення про застосування штрафів за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску складається згідно з додатком 9 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Херсонські бізнесмени-спрощенці звільняються від сплати деяких податків
Підприємці - платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків:
- податку на доходи фізичних осіб у частині доходів, що отримані від господарської діяльності платника єдиного податку першої–третьої групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» Податкового кодексу України (ПКУ);
- ПДВ з операцій з постачання товарів (робіт, послуг) на митній території України, крім податку на додану вартість, що сплачується підприємцями третьої групи, які обрали 2%-ву ставку єдиного податку;
- земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої–третьої груп для провадження господарської діяльності.
Такі норми передбачені пунктом 297.1 статті 297 ПКУ. Нарахування, сплата та подання звітності з інших податків і зборів, ніж ті, що зазначені в пункті 297.1 ПКУ, здійснюються платниками єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені ПКУ.

За продане пиво, алкоголь та тютюн відзвітуйте не пізніше 20 лютого
Як відомо, з 1 січня 2015 року з роздрібного продажу підакцизних товарів справляється акцизний податок. Сплачувати його зобов'язані усі без винятку суб'єкти, які продають у роздріб пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо. Це стосується і платників єдиного податку.
Представники бізнесу, які реалізують підакцизні товари в роздріб, зобов'язані декларувати суми акцизного податку щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду. Декларація подається до податкової інспекції, на території обслуговування якої здійснюється такий продаж. Кількість таких декларацій за звітний період має відповідати кількості адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів.
За січень 2015 року декларацію акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів необхідно подати не пізніше 20 лютого 2015 року.
Крім титульного й останнього аркуша декларації роздрібні торговці підакцизними товарами заповнюють і подають розділ Ґ і додаток 6 до декларації. Показники в цій декларації (крім додатків) проставляються у гривнях без копійок. Додаток 6 до декларації заповнюється окремо для кожного місця здійснення реалізації підакцизних товарів із обов’язковим зазначенням відповідного коду за КОАТУУ.
Податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю, вперше платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію пива, повинні сплатити податкові зобов’язання до 2 березня.

Військовослужбовці також сплачують військовий збір
З 2015 року відповідно до п. 16¹ підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України військовослужбовці також мають сплачувати військовий збір.
Так, враховуючи те, що з нового року об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи у вигляді грошового забезпечення, отримані військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби (окрім військовослужбовців строкової служби, у т.ч. осіб, що проходять альтернативну службу у вигляді грошового забезпечення), такі доходи підлягають оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.
Зазначимо, що минулого року військовим збором обкладалась виключно заробітна плата та доходи отримані у вигляді виграшів, тож із грошового забезпечення військовослужбовців військовий збір не утримувався.

У січні на гарячу лінію „Пульс” зателефонували 6 херсонців
Протягом січня на „Пульс” надійшло 6 звернень від херсонських платників податків. У переважній більшості телефонували громадяни – 5 разів. Ще один дзвінок надійшов від місцевого підприємця.
Основні питання, що підіймалися херсонцями, стосувались процесу проведення перевірки, надання довідки про доходи, а також надання податкових консультацій та роз’яснень. 
На всі звернення відповіді надані у встановлений законодавством строк.
Нагадаємо, що „Пульс” це антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України. За номером телефону: (044)284-00-07 херсонці мають  можливість цілодобово повідомляти про неправомірні дії або бездіяльність працівників фіскальної служби.

Майно херсонців, що перебуває у податковій заставі, може бути продане
Контролюючий орган в  рамках заходів щодо погашення податкового боргу платника податків може стягнути кошти, що перебувають у власності такого платника, а в разі їх недостатності – здійснити продаж майна такого платника, яке перебуває у податковій заставі (стаття 95 Податкового кодексу України).
Стягнення коштів та продаж майна проводяться не раніше ніж 60 календарних днів з вручення такому платнику податкової вимоги.
Продаж майна здійснюється на публічних торгах або через торгівельні організації.
Інформацію про заставлене майно херсонців та торгівельні організації, відповідальні за продаж такого майна можна знайти на субсайті Територіальних органів ДФС у Херсонській області в рубриці „Діяльність – Реалізація заставного та безхазяйного майна” .

Херсонці заробили 275 млн грн
За даними Звітів про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб, наданих міськими роботодавцями до ДПІ у м. Херсоні у січні 2015 року, майже 97,6 тис. херсонців отримали близько 275,1 млн грн заробітної плати. В середньому, заробітна плата 1го херсонця становить 2819 гривень.
Зазначимо, що питання дотримання роботодавцями вимог законодавства при виплаті заробітної плати найманим працівникам було і залишається одним із актуальних для ДПІ у м. Херсоні.
Керівництво та посадові особи податкової інспекції постійно проводять зустрічі із суб’єктами господарювання, які нараховують заробітну плату нижче встановленого законодавством мінімального рівня або мають заборгованість із виплати заробітної плати. Під час проведення таких заходів фахівці інспекції з’ясовують причини, повідомляють про середній рівень заробітної плати тієї чи іншої галузі у регіоні, нагадують про відповідальність за порушення трудового та податкового законодавства.
Нагадаємо херсонцям, що виплата зарплати у "конверті" веде до негативних наслідків як для держави в цілому, так і для окремих громадян. Працівники, які погоджуються на нелегальну оплату своєї праці, ризикують втратити соціальні гарантії, гідне пенсійне та соціальне забезпечення.
Звертаємо увагу, що з 2015 року штраф за кожного неоформленого працівника становить понад 36 тис. гривень.

Херсонців з „двома роботами” чекають у податковій
Херсонці, які у 2014 році отримали доходи у вигляді заробітної плати та за цивільно-правовими договорами від двох або більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищувала 146160 гривень, зобов’язані до 1 травня 2015 року подати до ЦОП ДПІ у м. Херсоні  декларацію про майновий стан і доходи. До Декларації необхідно додати додаток №7, відповідно до якого проводиться перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів.
Визначена в Декларації у встановленому порядку сума податку на доходи фізичних осіб зменшується на суму податку, фактично утриманого податковими агентами протягом звітного року. Позитивну різницю податку потрібно громадянину сплатити до бюджету до 1 серпня 2015 року.

Акцизний податок 2015
Однією з новації в оподаткуванні українців в 2015 році стало запровадження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою  5 %.
Так, відтепер платниками акцизного податку стали особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари. До таких товарів належать пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники, нафтопродукти, скраплений газ, а також речовини, що використовуються як компоненти моторних палив.
Варто зазначити, що акцизний податок справляється з роздрібного продажу зазначених товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування.
Сплачуватиметься цей податок до місцевого бюджету. Суми податку перераховуються до бюджету суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, подання податкової декларації за місячний податковий період.

Коли херсонський бізнес остаточно перейде на касові апарати?
Відповідно до останніх змін, внесених до Податкового кодексу України, практично кожний платник єдиного податку має перейти на застосування касового апарату.
Не застосовуватимуть РРО лише платники єдиного податку другої і третьої  груп (підприємці), які здійснюють діяльність на ринках, продають товари дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, а також всі платники єдиного податку першої групи.
Всі інші єдинники мають застосовувати РРО. При цьому, вимоги стосовно застосування касових апаратів набирають чинності: для платників єдиного податку третьої групи – з 01.07.2015; для платників єдиного податку другої групи – з 01.01.2016.
Скільки коштує нелегальний працівник?
З 2015 року підприємства та підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:
- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий час, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ – у 30 кратному розмірі мінімальної зарплати (36540 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
- порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, більш як за один місяць, виплата її не в повному обсязі – у 3-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення (3654 грн);
- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (на разі це 12 180 грн);
- порушення інших вимог трудового законодавства – у розмірі мінімальної заробітної плати (1218 грн).
Зазначені штрафи накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.
Крім того, відпер працівник не може бути допущений до роботи, зокрема, без повідомлення органу ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Електронне адміністрування ПДВ
З 1 лютого в Україні в тестовому режимі запроваджено систему електронного адміністрування ПДВ. Наслідком її введення в процес податкової роботи стане неможливість отримання незаконного відшкодування ПДВ, збільшення надходжень до бюджету та зменшення впливу людського фактору на процес адміністрування податку.
Тестовий режим електронного адміністрування діятиме до 1 липня, а вже з 1 липня всі платники ПДВ в обов’язковому порядку будуть дотримуватись принципів та правил функціонування електронної системи.
Система електронного адміністрування ПДВ складається з трьох основних елементів: Єдиного електронного реєстру податкових накладних, банку, в якому в автоматично будуть відкриті рахунки всім платникам ПДВ, та бази даних митниці в частині інформації про імпорт та експорт товарів.
Відповідно, автоматично буде вестись облік у розрізі платників: сум податку, що містяться у виданих та отриманих податкових накладних; сум податку при імпорті товарів; сум поповнення та залишку коштів на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ; сум податку, на яку платники мають право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий