Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 20 февраля 2015 г.

Призначення пенсії за віком



Призначення пенсії за віком

         Відповідно до статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон), пенсію призначають із дня звернення за її призначенням, крім тих випадків, коли пенсію призначають з більш раннього терміну, зокрема: пенсію за віком призначають з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо особа звернулася за її призначенням не пізніше як через три місяці з дня досягнення нею пенсійного віку.
         Звернутися з приводу призначення пенсії можна в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку.
         Документи про призначення (перерахунок) пенсії мешканцям міста розглядає управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні й не пізніше як через 10 днів з дня їх надходження ухвалює рішення про призначення (перерахунок) або відмову в призначенні (перерахунку) пенсії.
         Днем звернення вважають день прийняття управлінням Пенсійного фонду заяви про призначення пенсії.
         У разі, якщо до заяви про призначення пенсії додано не всі документи, управління письмово повідомляє заявника про те, які документи потрібно подати додатково, про що в заяві роблять відповідний запис. Якщо їх буде подано не пізніше як через три місяці з дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за призначенням пенсії вважають день прийняття заяви про призначення пенсії.
         Якщо поданих документів достатньо для визначення права особи на призначення пенсії, на її бажання пенсію призначають на підставі таких документів. У разі надходження додаткових документів у визначений термін розмір пенсії переглядають із дня призначення. Якщо додаткові документи надійшли пізніше як через три місяці з дня повідомлення про необхідність їх подання, пенсію перераховують з термінів, передбачених у частині четвертій статті 45 Закону.
    Перелік документів, необхідних для призначення пенсії за віком:
1.  Паспорт або інший документ, що засвідчує особу, місце проживання та вік.
      2. Документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.
          3.  Документи, що підтверджують страховий стаж:
     трудова книжка або документи, які підтверджують страховий стаж до 01.01.2004. За період роботи  з 01.01.2004 відділ інформаційних систем та програмного забезпечення управління, додає довідку із бази даних системи персоніфікованого обліку;
   • за періоди роботи до 01.01.1991 на Крайній Півночі чи в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі - договори або інші документи, що підтверджують право працівника на пільги, передбачені для осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі чи місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі;
   • за період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності за спрощеною системою оподаткування до 01.01.2004 - спеціальний торговий патент, або свідоцтво про сплату єдиного податку, або патент про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян, або довідка про сплату страхових внесків, а з 01.01.2004 - данні персоніфікованого обліку.
   • за період здійснення фізичною особою підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування з 01.07.2000 – дані персоніфікованого обліку.
4.  Довідка про заробітну плату:
           • за 60 місяців страхового стажу до 01.07.2000 (за бажанням та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами -  діятиме до 01.01.2016) та за весь період страхового стажу, починаючи з 01.07.2000 (за даними відділу персоніфікованого обліку).
     Заробітна плата за 60 місяців до 01.07.2000 враховуватиметься також, якщо страховий стаж починаючи з 01.07.2000 становить менше як  60 місяців.
         5. Документи, які засвідчують особливий статус особи (посвідчення учасника бойових дій, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілого від Чорнобильської катастрофи тощо).
         6. Інші документи.
“Школа майбутнього пенсіонера”
         Зміни та нововведення в пенсійному законодавстві, законодавчі новації бувають не зовсім зрозумілими для пересічних громадян, тож нерідко люди не знають правил і норм, за якими обраховується пенсія, з якими документами треба звертатися до управління Пенсійного фонду. Для забезпечення відкритості  в роботі Пенсійного фонду, поліпшення якості обслуговування, вільного доступу до об’єктивної і своєчасної інформації та адаптації у швидкому і мінливому сучасному світі, для людей передпенсійного віку відкрита в управлінні Пенсійного фонду України в місті Херсоні “Школа майбутнього пенсіонера”.
         Для проведення роботи щодо оформлення підготовчої пенсійної справи люди передпенсійного віку звертаються до управління за 9 місяців до дня досягнення пенсійного віку та надають всі необхідні документи для призначення пенсії. Таким особам надається бланк заяви, в якій зазначена особа надає згоду на перевірку поданих документів. У разі необхідності надання додаткових документів, про це повідомляється майбутньому пенсіонеру, про що робиться відмітка у заяві.
         Спеціаліст управління приймає та здійснює попередню правову оцінку наданих документів, визначає, де необхідно зробити запити у разі виправлення у трудовій книжці, відсутності печатки та підпису посадової особи, при необхідності здійснити перевірку обґрунтованості видачі документів, в т.ч. довідок про заробітну плату. Отримавши всі необхідні документи, спеціаліст управління здійснює розрахунок страхового стажу особи та після закінчення підготовчої роботи з оформлення документів для призначення пенсії надсилає повідомлення майбутньому пенсіонеру не пізніше ніж за місяць до виповнення пенсійного віку.
         В управлінні Пенсійного фонду України в місті Херсоні також періодично навчаються в “школі майбутнього пенсіонера” посадові особи підприємств, установ й організацій м. Херсона, на яких покладено обов’язки оформлення документів для призначення пенсій працівникам.
         Нагадуємо, що прийом громадян в управлінні Пенсійного фонду України в місті Херсоні (вул. Комкова,76-А) здійснюється в громадських приймальнях на першому поверсі щоденно з 8.30 до 16.15, у п’ятницю – з 8.30 до 15.15 (обідня перерва: 12.00 – 13.00). Вихідні дні – субота, неділя.
         Оперативну інформацію, консультацію або роз’яснення можна отримати за телефоном “гарячої” лінії управління 42-95-71 щоденно з 8.00 до 17.15, в п’ятницю: з 8.00 до 16.00 (без перерви на обід).
         Звертайтеся! Будемо раді допомогти Вам!

Управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні

Комментариев нет:

Отправить комментарий