Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 20 февраля 2015 г.

Про пенсії трудових мігрантів



Про пенсії трудових мігрантів

         Укладені Україною міждержавні договори дозволяють реалізувати права наших громадян на пенсію як в Україні, так і за її межами. Нині наша країна уклала близько двох десятків міжнародних договорів у сфері пенсійного забезпечення. Одна з перших – Угода про гарантії прав – учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, котру підписали уряди Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану та Російської Федерації.
         Територіальний принцип, на якому побудовано цю угоду, передбачає, що пенсійне забезпечення громадянам зазначених країн надає та держава, на території якої вони живуть. Під час призначення пенсії враховують трудовий стаж, набутий на території будь-якої з держав – учасниць Угоди, розмір пенсії обчислюють за нормами і в розмірах, передбачених у законодавстві країни проживання. А в разі переїзду пенсіонера з однієї держави в іншу виплату пенсії за попереднім місцем проживання припиняють, однак за умови, що за новим місцем проживання особа набуває права на пенсію. В іншому разі країна попереднього місця проживання зобовязується переказувати призначену пенсію до виникнення права на пенсію в країні проживання.
         За таким самим територіальним принципом діють двосторонні, угоди, підписані з Азербайджаном, Молдовою, Білоруссю та Грузією. Крім того, Україна продовжує виконувати зобовязання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною. Під час призначення пенсії в Україні страховий стаж, набутий на території цих країн, також може бути враховано як для визначення права на пенсію, так і для розрахунку її розміру. Однак це можливо лише за умови підтвердження стажу відповідними компетентними органами цих країн.
         Громадяни України, які працювали чи продовжують працювати в районах Крайньої Півночі або місцевостях, прирівняних до них, за наявності належного стажу можуть реалізувати своє право на дострокове призначення пенсії за віком відповідно до Тимчасової угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працюють у районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення, укладеної 15 січня 1993 року.
         За часи незалежності Україна уклала низку двохсторонніх договорів про співробітництво у сфері соціального забезпечення з країнами – членами Європейського Союзу: Латвією, Естонією, Литвою, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Польщею, Іспанією, Португалією. Питання пенсійного забезпечення мігрантів, які працювали в цих країнах, вирішують на пропорційній основі фінансування пенсій. Воно передбачає взаємне визнання страхового стажу та призначення і виплату пенсії кожною стороною лише за страховий стаж, набутий на її території. Водночас страховий стаж, набутий за законодавством кожної із цих держав, враховує, за потреби, інша сторона для визначення права на пенсію. Це дозволяє українцям, які працювали в зазначених країнах та не мають належного українського стажу, реалізувати своє право на пенсійне забезпечення на батьківщині. У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання в ці держави Пенсійний фонд України продовжує виплачувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання в цій державі з клопотанням про переказ пенсії з України.
         Щоб захистити українців, які виїжджають за кордон на постійне проживання або з метою працевлаштування, Україна продовжує розробляти й укладати міжнародні договори у сфері пенсійного забезпечення. Поки що немає угоди з Італією, де працює чимало наших громадян, однак робота в цьому напрямку триває. Фахівці Пенсійного фонду України спільно з фахівцями Міністерства соціальної політики працюють над проектами двохсторонніх договорів насамперед із країнами Європейського Союзу, де працює найбільше українських громадян.

Комментариев нет:

Отправить комментарий