Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 10 июня 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області



                        
Херсонці віддали на соціальні видатки понад півмільярда гривень
Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування (ЄСВ) від херсонських страхувальників за п'ять місяців 2015 року склали понад 557,7 млн гривень.
Варто зазначити, що проти аналогічного періоду минулого року надходження ЄСВ зросли на 59,4 млн гривень, або майже на 12 відсотків.
Додамо те, що за допомогою засобів програмного забезпечення надходження єдиного внеску автоматично розподіляються Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій. Розподілені суми ЄСВ перераховуються за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі, до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

Херсонський малий і середній бізнес віддали казні майже 38,8 млн гривень
Така сума єдиного податку надійшла до місцевих бюджетів за 5 місяців 2015 року від підприємців та підприємств міста, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності. Зазначена сума на 7,1 млн грн перевищує надходження аналогічного періоду минулого року. При цьому, левову частку - майже 26,2 млн гривень або 68%, перерахували херсонські підприємці, інша частина суми - 12,6 млн грн надійшла від міських підприємств.
Слід зазначити те, що єдиний податок посідає друге місце за обсягами надходжень до місцевого бюджету, його питома вага становить майже 14 відсотків у загальній сумі надходжень. Цей податок сплачують майже 11 тисяч херсонських підприємств і підприємців.
Нагадаємо, що підприємці — платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати цього податку протягом одного календарного місяця на час відпустки, а також за період хвороби. Заява з інформацією про період щорічної відпустки або тимчасової втрати працездатності подається у довільній формі з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності. Суми єдиного податку, сплачені авансом за такий період зараховуються в рахунок майбутніх платежів з цього податку на підставі поданої заяви. Водночас, такі підприємці зобов’язані сплачувати ЄСВ незалежно від того отримували вони дохід у цей період чи ні.

З 14 травня 2015 року умови ведення бізнесу в Україні спрощені
Саме з цієї дати набрав чинності Закон України від 21 квітня 2015 року № 344-VIII «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу».
Цим Законом № 344, зокрема,  передбачено можливість банків та інших фінансових установ відкривати рахунки платникам податків за наявності інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, отриманої банком відповідно до закону, із зазначенням даних про взяття на облік в органах ДФС як платника податків.
Також із вказаної дати банки та інші фінансові установи повинні надсилати повідомлення до органів ДФС про відкриття рахунків у день відкриття такого рахунка.
Крім того, цим документом запроваджено принцип мовчазної згоди у сфері оподаткування.
Так, якщо орган ДФС протягом встановленого строку (не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення від фінансової установи про відкриття рахунка) не направив повідомлення про відмову у взятті рахунка на облік, такий рахунок вважається взятим на облік в органі ДФС за мовчазною згодою - у час та дату отримання фінансовою установою повідомлення (квитанції) органу ДФС про підтвердження факту прийняття повідомлення до оброблення.

На антикорупційний "Пульс" звернулися 34 мешканця
Така кількість звернень надійшла у січні — травні 2015 року. У переважній більшості телефонували представники херсонських підприємств — 23 рази або 68% від загальної кількості. Підприємці та громадяни зверталися відповідно 4 та 6 разів. Один із зателефонувавших побажав залишитися невідомим. Здебільшого громадян хвилювали проблеми із поданням звітності, реєстрації податкових накладних, укладення договорів про визнання електронних документів, проведення перевірок, надання довідок та інше. Жодне питання не залишилося без уваги, на всі звернення дані відповіді в установлений строк.
Нагадаємо, що завдяки сервісу „Пульс” представники бізнесу мають можливість повідомити про неправомірні дії або діяльність співробітників органів фіскальної служби, керівництва відомства та оперативно вирішити суперечливі питання, що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.
Номер цілодобової телефонної лінії сервісу «Пульс» для клієнтів податкової та митниці: (044) 284-00-07.

Актуально: як визначити базу оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу тютюнових виробів?
Ціни, встановлені на підакцизні товари з урахуванням усіх видів податків (зборів), відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ)  називають максимальними роздрібними цінами. Акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до максимальної роздрібної ціни.
Максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари встановлюються виробниками або імпортерами товарів шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому ПКУ. Роздрібна торгівля підакцизними товарами, на які встановлюються максимальні роздрібні ціни, не може здійснюватися за цінами, вищими за максимальні роздрібні ціни, збільшені на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Нормами ПКУ встановлено, що базою оподаткування акцизним податком є вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, що реалізовані суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі.
Таким чином, базою оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі тютюнових виробів є вартість (з податком на додану вартість) таких виробів. Варто підкреслити, що роздрібна ціна тютюнових виробів не може бути більшою за максимальну роздрібну ціну таких виробів, збільшену на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Херсонські ліцеїсти ознайомилися з роботою податківців
Цього разу поглибити свої знання у податковій сфері вирішили учні Херсонського ліцею Херсонської обласної ради. З цією метою вони завітали до ДПІ у м. Херсоні на “День відкритих дверей”.
Набувати податкових знань ліцеїсти розпочали з Центру обслуговування платників (ЦОП). Учням розповіли про особливості роботи ЦОП та різноманітні послуги, які надаються у ньому платникам податків.
Продовження екскурсії відбувалося вже у приміщення податкової інспекції. Діти побували в різних структурних підрозділах інспекції, поспілкувалися з податківцями, дізнались про історію податків, етапи становлення та реформування податкової системи та податкової служби в Україні від давніх часів і до сьогодення. Також ліцеїсти довідались про взаємозв'язок прав і обов'язків платників податків, з'ясували у чому полягає робота співробітників фіскальної служби та як здобути професію податківця.
Із великим захопленням слухали діти розповідь представників оперативного управління Херсона про історію створення, завдання й звичайні трудові будні свого підрозділу. Особливо цікаво було дітям почути про зразки засобів індивідуального захисту та інших спеціальних засобів і зброї, які можуть застосовувати в екстремальних умовах податкові міліціонери.
Наостанок податківці побажали молоді успіхів у навчанні, здоров'я та миру, а присутні діти подякували за екскурсію та додали, що вже зараз розуміють - сплата податків конче необхідна для розвитку й процвітання міської громади та України.

Коли херсонцям сплачувати земельний податок?
Користування землею в Україні є платним та одним з найважливіших джерел надходжень до місцевого бюджету. Платниками земельного податку є власники або користувачі земельних ділянок. Відповідно до норм Податкового Кодексу України органи фіскальної служби щороку до 1 липня направляють громадянам - платникам земельного податку та орендної плати за землю податкові повідомлення-рішення для сплати податку та орендної плати за користування землею.
Оплатити податок, необхідно протягом 60 днів з дня вручення такого податкового повідомлення - рішення. У 2015 році граничний строк сплати зобов'язання, вказаного у повідомленні 28 серпня.
Пам'ятайте, що вчасно сплачуючи земельний податок та орендну плату за користування землею, Ви робите власний внесок у розвиток нашої громади.

Херсонці зобов’язані сплатити задекларований податок до 1 серпня
Протягом цьогорічної кампанії декларування доходів громадян майже тисяча херсонців подали декларації про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих ними статків складає понад 200 млн грн, з яких понад 14 млн грн необхідно сплатити до казни у вигляді податку на доходи фізичних осіб. Більша частина цієї суми вже поповнила скарбницю, а херсонцям, які ще не розрахувалися з бюджетом нагадаємо про наступне.
Громадяни, які згідно з нормами Податкового кодексу України (ПКУ) подали декларацію про майновий стан і доходи, суму податку, зазначену у такій декларації, повинні самостійно сплатити до 1 серпня 2015 року.
У разі якщо громадянин не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання  протягом строків, визначених ПКУ, до такого громадянина застосовується штраф у розмірі від 10 до 20 відсотків погашеної суми податкового боргу, в залежності від кількості днів затримки платежу, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання - до 30 календарних днів (включно) чи більше 30.
Також, що після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Варто також пам'ятати, що відповідно до норм ПКУ на суму податкового боргу нараховується пеня.

Заявити про спрощений облік та сплату податків можна до 15 червня включно
Херсонським платникам податків, які вирішили перейти із загальної системи оподаткування на спрощену з ІІІ кварталу 2015 року, необхідно подати до Центу обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний 2014 рік.
Перехід у 2015 році на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання можливий за умови, дотримання суб'єктом господарювання протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, тобто у 2014 році, вимоги встановлених у пункті 291.4 статті 291 Податкового кодексу України.
Пам'ятайте, що суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування лише один раз протягом календарного року.
До слова форма заяви про застосування спрощеної системи оподаткування залишилася без змін. Її затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 року №1675.

Вартість придбаних основних засобів до витрат підприємця не включається
Підприємці не ведуть бухгалтерський облік. Норми Закону України від «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 №996-XIV (далі — Закон про бухоблік) вимагають цього лише від підприємств. Також підприємці не можуть обліковувати основні засоби на балансі, визначати їх первісну й залишкову вартості та частку їх використання саме у господарській діяльності.
Водночас, положення статті 177 Податкового кодексу України зобов’язують підприємців вести книгу обліку доходів і витрат, форму якої затверджено наказом МДЗ від 16.09.2013 № 481.
Отже, оскільки для підприємців законодавством не передбачено ведення балансового обліку нерухомого або рухомого майна із метою документального підтвердження результатів господарської діяльності, то підприємці не можуть включати до складу витрат та податкового кредиту з ПДВ суми, сплачені у зв’язку із придбанням (спорудженням) та утриманням основних засобів.

Розвиток місцевої громади залежить від кожного її мешканця
З початку року херсонці сплатили до бюджетів усіх рівнів 215,3 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. Проти аналогічного періоду минулого року надходження цього податку зросли на 35,5 млн гривень. Із загальної суми сплаченого податку до місцевої скарбниці зараховано 161,5 млн гривень.
Наразі податок на доходи фізичних осіб є найвагомішим за обсягом джерелом наповнення дохідної частини місцевого бюджету. Він займає понад 57% від загальних надходжень податків і зборів, які збираються на території міста. Його надходження є значимими та стабільними, тому податківці значну увагу приділяють пошуку додаткових джерел надходжень цього податку, зокрема, за рахунок детінізації ринку праці, боротьби із виплатою заробітної плати в «конвертах».
Тож кожен херсонець повинен усвідомити, що ефективне функціонування місцевого самоврядування, яке здатне вирішувати нагальні питання місцевих громад та планувати видатки громади на перспективу, можливе лише за умови відповідного фінансового забезпечення. Тобто, внесків кожного мешканця Херсона у вигляді своєчасної сплати необхідних сум податків і зборів.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області


Комментариев нет:

Отправить комментарий