Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 16 июня 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області

                        
Конституційне право на звернення використали 28 херсонців
За січень-травень цього року до ДПІ у м. Херсоні надійшло 28 звернень громадян, в яких піднімались питання щодо перевірки діяльності міських підприємств, законності надання квартир в оренду, виконання судових рішень, відшкодування ПДВ. На всі звернення відповіді надано у встановлений законодавством строк.
До слова, відповідно до „Порядку розгляду звернень та організації особистого прийому громадян у Державній фіскальній службі України та її територіальних органах”, податківці розглядають і вирішують звернення у строк не більше ніж один місяць із дня їх надходження. У разі якщо звернення не потребують додаткового вивчення та проведення перевірки за ними, на такі звернення контролери відповідають не пізніше 15 днів від дня їх реєстрації.
Якщо ж для вирішення порушених громадянами питань слід провести перевірку інформації, викладеної у зверненнях, отримати додаткові матеріали, строк розгляду звернень може бути подовжено до 45 днів.
Якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття органом ДФС обґрунтованого рішення, воно в той самий строк повертається громадянину з відповідними роз’ясненнями.

У червні херсонські страхувальники звітують із ЄСВ за оновленою формою
З 1 червня 2015 року звітувати щодо нарахованих сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ) необхідно  за новим Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ (далі - Порядок). Його затверджено наказом Мінфіну України від 14.04.2015 року № 435.
Зокрема, для страхувальників, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ятьох осіб, новим Порядком передбачена можливість надсилання звіту поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше, ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання звітності.
Крім того, страхувальникам не потрібно проставляти на аркушах звіту реєстраційний номер вихідної документації. Також підприємці, які не використовують працю інших осіб за трудовим чи цивільно-правовим договором, звіт за формою № Д4 подавати не повинні.
До того ж, у разі припинення підприємцем діяльності, він зобов'язаний подати за себе звіт за формою № Д5 із позначкою типу форми «ліквідаційна». Звіт необхідно подати за останній звітний період, тобто із дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення підприємницької діяльності.

Херсонські фіскали зустрілися з майбутніми колегами
Днями в стінах Херсонського національного технічного університету (ХНТУ) відбулася зустріч в. о. начальника Державної податкової інспекції у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області Сергія Олефіренка із завідувачем кафедри податкової та бюджетної політики Ларисою Сідельниковою, заступником завідувача кафедри Тамілою Чижовою, викладачем кафедри Аліною Гурською та студентами 3-4 курсів спеціальності «Оподаткування».
В ході зустрічі Сергій Олефіренко особливу увагу приділив податковій реформі 2015 року та її впливу на роботу фіскального відомства Херсона. За допомогою презентації він детально розповів про результати роботи Державної податкової інспекції за січень-квітень 2015 року та зазначив, що зростання надходжень податків до державного бюджету та скарбниці херсонської громади красномовно свідчать про ефективність податкової реформи та підвищення свідомості й податкової культури населення.
Також, майбутні податківці дізналися про робочі будні ДПІ у м. Херсоні та про те, що в інспекції працює майже 300 спеціалістів, із них 30% - молодь до 30 років. Працюють в інспекції й колишні випускники спеціальності «Оподаткування» ХНТУ.
Інформація, яка була донесена до майбутніх випускників спеціальності «Оподаткування», викликала неабияку зацікавленість учасників заходу.
Студенти та викладачі кафедри податкової та бюджетної політики мали можливість обговорити важливі аспекти роботи контролюючих органів і нюанси реформування податкової системи України.
Спілкуючись із студентами, начальник ДПІ у м. Херсоні акцентував увагу на необхідності їх професійного становлення та розвитку, важливості професії податківця в сучасних умовах, особливостях діяльності органів ДФС тощо. Проведений захід сприяє вихованню податкової культури молоді та формуванню активної позиції нового покоління податківців.

За несвоєчасну сплату військового збору застосовується штраф
До платника податків, який не сплатив до бюджету узгоджену суму військового збору протягом строків, визначених Податковим кодексом України (ПКУ), застосовується штраф. Його розмір залежить від кількості днів протягом яких такий платіж не сплачено.
Так, у разі затримки до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми військового збору, застосовується штраф у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу, якщо ж платіж затримано понад 30 календарних днів - 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
Крім того, після закінчення встановлених Податковим кодексом України строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності й без урахування суми пені) нараховується пеня. Вона обчислюється із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення в його сплаті.

На оборону країни херсонці відрахували понад 24 млн гривень
За перші 5 місяців цього року херсонські платники податків перерахували до Державного бюджету понад 24 млн гривень військового збору. Зокрема, у травні державна казна отримала від херсонців 5,3 млн гривень зазначеного збору.
Нагадаємо, що з 1 січня цього року об’єктом оподаткування військовим збором є всі доходи, з яких утримується податок на доходи фізичних осіб. З 1 квітня цього року запроваджено оновлений податковий розрахунок за формою №1ДФ. У розділі II цього розрахунку податкові агенти відображають відомості щодо військового збору (загальні суми нарахованих та виплачених доходів, з яких утримано військовий збір, загальну суму нарахованого та перерахованого до бюджету військового збору). При цьому така інформація в податковому розрахунку за формою № 1ДФ не є персоніфікованою. Тобто, податкові агенти не зазначають відомості про громадян, яким нараховані такі доходи.

Вартість придбаного автомобіля до витрат підприємця не включається
Підприємці не ведуть бухгалтерський облік. Норми Закону України від «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 №996-XIV вимагають цього лише від підприємств. Також підприємці не можуть обліковувати основні засоби на балансі, визначати їх первісну й залишкову вартості та частку їх використання саме у господарській діяльності.
Водночас, положення статті 177 Податкового кодексу України зобов’язують підприємців вести книгу обліку доходів і витрат, форму якої затверджено наказом МДЗ від 16.09.2013 № 481.
Отже, оскільки для підприємців законодавством не передбачено ведення балансового обліку нерухомого або рухомого майна із метою документального підтвердження результатів господарської діяльності, то й включати до складу витрат та податкового кредиту з ПДВ суми, сплачені у зв’язку із придбанням (спорудженням) та утриманням основних засобів, підприємці не можуть.

Ліцензії на торгівлю підакцизною продукцією додали до казни 4,2 млн грн
Представники бізнес-середовища Херсона протягом п'яти місяців 2015 року сплатили до місцевого бюджету за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами 4,2 млн грн, що на 436 тис. грн більше, аніж у 2014 році.
До речі, в Україні законодавчо заборонено продаж алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових і тютюнових виробів як особами, так особам, які не досягли 18 років.
Якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця,. У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.
За порушення зазначеної вимоги законодавства до суб’єктів господарювання застосовується штрафів у розмірі 6800 гривень.
Окрім цього, у такого суб’єкта господарювання анулюється ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів.
Також, порушення працівником підприємства торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами, зокрема, продаж зазначеної продукції особі, яка не досягла 18 років карається штрафом від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 - 1700 грн).

Херсонці зобов’язані сплатити задекларований податок до 1 серпня
Протягом цьогорічної кампанії декларування доходів більше тисячі херсонців подали декларації про отримані за 2014 рік доходи. Загальна сума задекларованих ними статків складає понад 213 млн грн, з яких понад 14 млн грн необхідно сплатити до казни у вигляді податку на доходи фізичних осіб. Більша частина цієї суми поповнила скарбницю ще під час оформлення чи отримання зазначених статків - у 2014 році. У цьому ж році від минулорічних прибутків херсонців казна може ще отримати близько 4 млн грн  податку на доходи фізичних осіб.
Нагадаємо, громадяни, які згідно з нормами Податкового кодексу України (ПКУ) подали декларацію про майновий стан і доходи, суму податку, зазначену у такій декларації, повинні самостійно сплатити до 1 серпня 2015 року.
У разі якщо громадянин не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання  протягом строків, визначених ПКУ, до такого громадянина застосовується штраф у розмірі від 10 до 20 відсотків погашеної суми податкового боргу, в залежності від кількості днів затримки платежу, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання - до 30 календарних днів (включно) чи більше 30.
Варто також пам'ятати, що після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. 

Запроваджуються марки акцизного податку нового зразка
З 1 липня 2015 року запроваджуються марки акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва. Зразки таких марок затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 року №296 «Деякі питання запровадження марок акцизного податку нового зразка для алкогольних напоїв і тютюнових виробів».
Зокрема, передбачене окреме маркування для для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва, які в свою чергу, також поділяються на лікеро-горілчану та виноробну продукцію.
Цигарки вітчизняного та імпортного виробництва теж матимуть різне маркування, яке, окрім цього, залежатиме від наявності чи відсутності у таких тютюнових виробах фільтра.
Також, зазначеною постановою передбачено, що Державна фіскальна служба України забезпечить виготовлення до 25 червня 2015 року відповідних марок за новими зразками та їх продаж у встановленому порядку.

Херсонські бізнесмени вдосконалюють податкові знання на семінарах
Днями в черговий раз фахівці ДПІ у м. Херсоні провели семінар для платників податків. Серед інших питань, які порушувалися на цьому заході, присутні представники бізнесових кіл Херсона почули про зміни в справлянні податку на доходи фізичних осіб, військового збору, місцевих податків і зборів про переваги й особливості подання звітності в режимі онлайн. Та найбільшого резонансу у присутніх викликали питання щодо ліцензування роздрібної торгівлі пивом, сплати акцизного податку, застосування касових апаратів і подання звітності з єдиного соціального внеску на новою формою.
Зокрема, слухачі семінару дізналися, що з 1 липня цього року, аби торгувати пивом, необхідно придбати касовий апарат і ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями. Плата за неї встановлена на кожний окремий, зазначений в ліцензії касовий апарат, що знаходиться у місці торгівлі. На території міст вона становить 8000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст - 500 гривень. Обмеження щодо торговельної площі для продажу алкогольних напоїв (не меншою, ніж 20 кв. метрів) не розповсюджується на торгівлю пивом і тютюновими виробами.
Ще одне не менш важливе питання, яке висвітлювалося на семінарі - це подання застосування страхувальниками понижуючого коефіцієнту та подання звітності з єдиного соціального внеску (ЄСВ). Зокрема, з 1 червня страхувальники, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п'яти осіб, можуть надсилати звіт поштою за умови дотримання інших вимог щодо подання такої звітності. Підприємці, які використовують працю інших осіб за трудовим чи цивільно-правовим договором звітують за формою №Д4, а от підприємці, які припиняють діяльність, мусять подати за себе (за останній звітний період) звіт формою №Д5 із зазначенням типу форми “ліквідаційна”.
На завершення заходу фахівці фіскального відомства відповіли на запитання присутніх платників податків.
Наступний такий безкоштовний семінар відбудеться 30 червня о 10 годині в приміщенні Дніпровської районної у м. Херсоні ради (ІІ поверх).

Херсонські фіскали надали платникам податків понад 106 тис. послуг
За перші 5 місяців цього року у Центрі обслуговування платників міської податкової інспекції (ЦОП) суб'єкти господарювання та громадяни отримали понад 106 тис. різноманітних послуг, в тому числі майже 14 тис. адміністративних та 92 тис. інформаційних.
Найбільш запитуваною залишається послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. З початку року надано понад 8,2 тис. таких карток.
Також у суб'єктів господарювання користуються попитом послуги щодо надання витягу з реєстру платників єдиного податку, який запитували майже 900 разів, реєстрації книг обліку розрахункових операцій - 843, надання документів про взяття на облік - 402.
Не менш затребувана платниками така послуга, як видача довідки про  відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами фіскальної служби. З початку року податківці видали понад 700 таких довідок.

Помилково сплачені на електронний ПДВ-рахунок кошти  можна повернути
Якщо на дату подання декларації з податку на додану вартість (ПДВ) сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, то платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої декларації заяву про їх повернення (додаток 4 до декларації з ПДВ). Серед іншого в такій заяві суб'єкт господарювання зазначає реквізити власного поточного рахунку, на який мають повернути кошти. Слід зазначити, що поверненню підлягає лише залишок коштів, що перевищує суму податкового боргу та суму узгоджених податкових зобов’язань із ПДВ.
Для відповідного перерахування коштів фіскальна служба надсилає Казначейскій службі реєстр, в якому зазначаються найменування платника податку, податковий та індивідуальний податковий номер, сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету або на поточний рахунок платника податку, та реквізити такого рахунка (у разі подання платником податку Заяви).
Відповідне перерахування Казначейство здійснює на підставі зазначеного реєстру протягом п’яти робочих днів після закінчення граничного строку, встановленого Податковим кодексом України для самостійної сплати платником податку сум податкових зобов’язань.
Детально ознайомитися з цією та іншими консультаціями можна у загальнодоступному інформаційному ресурсі, який розміщений на веб-порталі Державної фіскальної служби України за посиланням http://zir.minrd.gov.ua/.

Херсонці, не дайте “псевдоподатківцям” збагатитися
за рахунок вашої тяжкої праці
На цьому тижні в Херсоні знову активізувалися телефонні аферисти, які представляються довіреною особою виконуючого обов'язки начальника Державної податкової інспекції у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області Сергія Олефіренка. Зазвичай злочинці телефонують до офісів підприємств, їх керівників або підприємців на стаціонарний телефон і під різними приводами просять або вимагають гроші.
Найчастіше розповідають про нібито запланований приїзд ревізорів із Києва, які мають перевірити багато суб'єктів господарювання, у тому числі й тих, яким телефонують. Для залагодження питання - виключення цього суб'єкта господарювання з такого списку, пропонують відкупитися. З цією метою такій особі необхідно зателефонувати особисто виконуючому обов'язки начальника ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області Сергію Олефіренку. Для подальших контактів зловмисники залишають номера мобільних телефонів: +380999339682 або +380500343681.
В умовах нестабільної економічної ситуації в країні, аферисти зухвало й нахабно посягають на статки громадян, наносять збитки підприємцям і підприємствам. Такі дії з боку невстановлених осіб, які бажають легкої наживи, є суспільно небезпечною провокацією, дискредитують посадових осіб ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області, знижують рівень довіри до її співробітників з боку суспільства та підривають авторитет органів Державної фіскальної служби України в цілому.
Наголошуємо, за здійснення вказаних протиправних дій Кримінальним кодексом України передбачено сувору відповідальність, аж до позбавлення волі та конфіскації майна.
Шановні херсонці та гості міста, наголошуємо на тому, що співробітники ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області діють лише у межах чинного законодавства! Будьте пильними та обачними! Не дозволяйте злочинцям збагачуватись за рахунок вашої тяжкої праці та чесно набутих статків! Будьте обачними, у жодному разі не довіряйте аферистам. Якщо ви стали свідком або жертвою злочинців негайно повідомте про такі факти правоохоронні органи особисто чи за номером телефону 102.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області

Комментариев нет:

Отправить комментарий