Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 13 сентября 2013 г.

Проект рішення виконкому - Про хід виконання рішення виконавчого комітету районної у місті ради від 14.10.2011 року № 152 „Про забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти”



                                                                                                       ПРОЕКТ

Комсомольська районна у м. Херсоні рада
Виконавчий комітет
РІШЕння

11 жовтня 2013 р.                                                                   № ________

Про хід виконання рішення виконавчого
комітету районної у місті ради від
14.10.2011 року № 152 „Про забезпечення
ефективного контролю за охопленням дітей
шкільного віку навчанням в загальноосвітніх
навчальних закладах району та здобуття
ними загальної середньої освіти”

  Керуючись Законами УкраїниПро органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, „Про освіту”, спеціалістами служби у справах дітей (далі - служба) постійно ведеться профілактична робота щодо забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти.
Переважна більшість дітей, схильних до пропусків занять – це діти, які втратили інтерес до навчання, не відчувають бажання щось знати, тому одним з найприорітетніших напрямків роботи служби є робота з сім’ями, де дітям ще з народження приділяють недостатньо уваги, закривають очі на їх погану поведінку, безвідповідальне ставлення до оточуючого світу та людей, сприяють набуттю ними поганих звичок.
Спеціалістами служби спільно з працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей, Комишанської селищної ради, адміністраціями навчальних закладів постійно проводяться профілактичні рейди „Діти вулиці”, „Канікули”, „Сім’я”, „День знань”, „Останній дзвоник” (43).
       Питання забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти розглядалися на засіданнях координаційної ради служби у справах дітей 29.03.2013 та 27.09.2013 року.
       З метою забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти, службою 10.09.2013 року організовано та проведено нараду, на яку було запрошено спеціалістів служби у справах дітей Херсонської міської ради, управління освіти Херсонської міської ради, відділу кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського

ВМ ХМУ УМВС України в Херсонській області, Комсомольського РВ КВІ УДПтСУ Херсонській області, Херсонського міського центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді, для представників загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації та професійно-технічних закладів.
З 1 вересня розпочато проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», в ході якого отримано інформацію із загальноосвітніх навчальних закладів району про те, що в районі не має дітей, які в 2013-2014 навчальному році не приступили до навчання без поважних причин.
Спеціалістами служби у справах дітей спільно з працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей в жовтні 2013 року проводяться лекції з превентивного та правового виховання по навчальним закладам району.   

            На підставі вищевикладеного, виконком районної у місті ради
ВИРІШИВ :

1. Інформацію про роботу служби у справах дітей щодо забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти прийняти до відома.

2. Роботу служби у справах дітей признати задовільною.

3. Службі у справах дітей (Зубенко В.Е.):
 3.1.   Активізувати роботу щодо забезпечення ефективного контролю за             охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх             навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти.
                                                     Протягом 2013-2014 навчального року
 3.2.  Посилити роботу щодо своєчасного виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах                                                                                                                      Постійно
3.3. Продовжити проведення рейдів-перевірок стосовно заборони продажу дітям тютюнових виробів та алкогольних напоїв у закладах торгівлі.      
                                                             Протягом року                 
3.4. Про хід виконання  даного рішення інформувати виконком у жовтні 2014 року.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами виконкому Рижкову В.О.


           Голова районної ради                                                                  Л.Я. Третяк

Керуючий справами виконкому                                                В.О. Рижкова


Довідка
про забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей
 шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти

 Керуючись Законами України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, „Про освіту”, спеціалістами служби у справах дітей (далі – служба) постійно ведеться профілактична робота щодо забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти.
  Переважна більшість дітей, схильних до пропусків занять – це діти, які втратили інтерес до навчання, не відчувають бажання щось знати. Для школяра основною є навчальна праця, до якої він згідно із Законом України „Про освіту” повинен сумлінно ставитись, бо інакше він не виконує його вимог. Наявність пропусків навчальних занять без поважних причин приводить до виникненню у дитини вільного часу, нічим змістовно не наповненого, який кожен з них заповнює так, як може дозволити власна увага і бажання, що може привести скоєння такими дітьми правопорушень.                
 Одним із ефективних засобів попередження негативних тенденцій в учнівському середовищі є робота з батьками. Адже, саме вони найбільше зацікавлені бачити своїх дітей соціально захищеними і завдання служби зробити батьків партнерами у цій справі. Виходячи з цього, одним з найприорітетніших напрямків роботи служби є робота з сім’ями, де дітям ще з народження приділяють недостатньо уваги, закривають очі на їх погану поведінку, безвідповідальне ставлення до оточуючого світу та людей, сприяють набуттю ними поганих звичок. Сукупність всіх цих якостей надалі може стати образом життя, що неухильно приведе таку людину на злочинний шлях. З метою запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності, бродяжництву, жебрацтву та вчиненню правопорушень серед дітей, спеціалісти служби намагаються забезпечити постійне та своєчасне виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах (121).
Спеціалістами служби спільно з працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей, Комишанської селищної ради, адміністраціями навчальних закладів постійно проводяться профілактичні рейди „Діти вулиці”, „Канікули”, „Сім’я”, „День знань”, „Останній дзвоник” (43), в ході яких перевіряються комп’ютерні  клуби щодо перебування в них  дітей під час навчального процесу, місця скупчення неповнолітніх.
Питання забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти розглядалися на засіданнях координаційної ради служби у справах дітей 29.03.2013 та 27.09.2013року.
       З метою забезпечення ефективного контролю за охопленням дітей шкільного віку навчанням в загальноосвітніх навчальних закладах району та здобуття ними загальної середньої освіти, службою 10.09.2013 року організовано та проведено нараду, на яку було запрошено спеціалістів служби у справах дітей Херсонської міської ради, управління освіти Херсонської міської ради, відділу кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського ВМ ХМУ УМВС України в Херсонській області, Комсомольського РВ КВІ УДПтСУ Херсонській області, Херсонського міського центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді, для представників загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації та професійно-технічних закладів.
Відповідно до ст. 53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту», листа Міністерства соціальної політики України від 12.08.2013 року № 502/0/15-13/57 «Про організацію проведення у 2013 році Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», з метою надання дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, адресної допомоги в підготовці до нового навчального року та осінньо-зимового сезону; виявлення дітей шкільного віку, не охоплених навчанням на початок учбового періоду, усунення причин та умов даного явища; соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності і безпритульності, з    1 вересня розпочато проведення профілактичного заходу «Урок», в ході якого отримано інформацію із загальноосвітніх навчальних закладів району про те, що в районі не має дітей, які в 2013-2014 навчальному році не приступили до навчання без поважних причин
 З метою контролю за відвідуванням учнями загальноосвітніх навчальних закладів та недопущення у подальшому випадків пропусків занять без поважних причин вживаються заходи щодо усунення умов та обставин, внаслідок яких діти можуть бути неохоплені навчанням: відвідування за місцем навчання і проживання дітей, які перебувають на обліку служби, направлення їх до Херсонського міського центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді для отримання психологічної та правової допомоги. 
  Спеціалістами служби спільно з працівниками відділу кримінальної міліції у справах дітей для запобігання негативним проявам серед неповнолітніх, в тому числі, пияцтву, наркоманії, дитячої безпритульності, попередження правопорушень, злочинності, в жовтні 2013 року проводяться лекції по навчальним закладам району, направлені на пропаганду здорового способу життя серед підростаючого покоління, запобігання вживання алкоголю, тютюну, їх руйнівний вплив на молодий організм, обговорюються проблеми моральної поведінки сучасного підлітка, правопорушення та відповідальність за їх вчинення.
Не менш важливою формою роботи, яка надає конкретну допомогу навчальним закладам у  запобіганні серед дітей порушень дисципліни, є участь спеціалістів служби у засіданнях рад профілактики (22), із запрошенням батьків та дітей, що стоять на внутрішньошкільному обліку або в „групі ризику”. Засідання проходять за участю заступників директорів шкіл з виховної роботи, класних керівників, представників правоохоронних органів. З кожною дитиною проводиться індивідуально-профілактична робота, батьків попереджають про притягнення їх до адміністративної та кримінальної відповідальності за ухилення від виконання своїх обов’язків.
Наведена інформація свідчить про те, що незважаючи на проведену роботу, залишається низка пов’язаних з цим питанням проблем, які потребують постійної уваги, системного опрацювання та негайного їх вирішення, як службою у справах дітей, так і закладами освіти, правоохоронними органами. Тільки при спільній, узгодженій та цілеспрямованій роботі на вказаному напрямку можливо отримати позитивний результат.


Завідувач служби у справах дітей                       В. Зубенко
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий