Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 11 сентября 2013 г.



Створення і розвиток Ресурсного центру та            Веб-порталу з прав на землю


Однією з найбільш пріоритетних завдань, що стоять перед українською державою на сьогодні, є встановлення відкритого та прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення, підвищення ефективності використання цих земель, надання 6,91 млн. селян - власників земельних паїв (ділянок) необхідних знань у сфері володіння, користування земельними ділянками та захист їх інтересів.

На сьогодні склалася ситуація, коли землі сільськогосподарського призначення залучені в неформальний, так званий «тіньовий оборот», а всі операції з ними не контролюються державою, часто носять дискримінаційний характер по відношенню до власників цих земель - громадянам України, які проживають у сільській місцевості, у більшій частини пенсіонерам. Орендна плата за ці ділянки вкрай мала і недобросовісні сільгоспвиробники користуючись слабкою поінформованістю громадян укладають угоди різного характеру, які призводять до обмеження прав землевласників, відчуженню земель на невигідних, непрозорих умовах для власників земельних паїв (ділянок).

З метою вирішення цих проблем проект USAID Агроінвест та Асоціація «Земельна спілка України» в червні 2012 року розпочали проект по створенню і розвитку Ресурсного центру та Веб-порталу з прав на землю (далі - Проект).

Метою пропонованого проекту є забезпечення інформованості та правової грамотності власників земельних паїв (земельних ділянок) щодо їх прав у сфері земельних відносин, допомогу вразливим сільським жителям і фермерам у тому, щоб краще розуміти свої права на землю, приймати обгрунтовані рішення щодо землі, якою вони володіють або орендують, краще управляти своєю землею і розуміти можливості, в тому числі бути обізнаними про різні види земельних відносин, в яких вони можуть знаходитися, особливості цих відносин та їх короткострокових і довгострокових наслідках. Крім того, метою проекту є підготовка та консультаційна допомога спеціалістам у сфері земельних відносин, які будуть надавати кваліфіковану допомогу у вирішенні земельних питань сільським жителям і фермерам не тільки в процесі реалізації Проекту, а й після його завершення.
  
Завданнями проекту є:

- Створення та забезпечення функціонування Ресурсного центру, діяльність якого буде спрямована на формування, розповсюдження та пропаганду інформації, покликаної допомогти селянам і малим фермерським господарствам захистити свої земельні права і приймати обгрунтовані рішення щодо земельних відносин, у тому числі оренди, купівлі-продажу земельних ділянок та в інших аспектів земельних відносин;

- Створення спеціалізованого Інтернет-порталу, який буде містити «дорожні карти» і шаблони документів щодо вирішення проблемних питань, що виникають в ході земельних відносин, законодавчі та нормативно-правові акти, що регулюють земельні відносини в Україні та іншу необхідну інформацію;

- Використання Проекту як центру знань, який буде передавати необхідну інформацію та матеріали своїм регіональним відділенням та іншим організаціям, що працюють у сфері допомоги сільським жителям і фермерам у вирішенні земельних питань, на національному рівні та в регіонах України;


- Участь у Проекті допоможе істотно посилити роботу, якою займається вже довгий час Асоціація, вивести її на новий рівень та активніше залучати до роботи регіональні представництва та організації громадянського суспільства;

- Зміцнення потенціалу постачальників первинних правових послуг із земельних питань шляхом проведення спеціалізованої навчальної програми, підготовки інформаційних матеріалів для розповсюдження (брошур, плакатів, постерів). Навчальна програма дозволить поліпшити кваліфікаційний рівень та рівень знань по земельних питаннях фахівців, які надають безкоштовно первинну допомогу сільським жителям, фермерам;

- Підтримка спеціальної гарячої лінії та Інформаційно-просвітницької програми з прав власності на землю, організованої Агроінвест.


На сьогодні Проектом проведено ряд навчальних та презентаційних заходів в різних регіонах України.

У тестовому режимі запущений сайт з прав на землю.

Створений безкоштовна систематизована база земельного законодавства, яку можна завантажити на цьому сайті.
Сайт поповнюється корисною інформацією для власників земельних ділянок та фермерів.


Інформаційна довідка щодо Земельної союзі України

Асоціація "Земельний союз України" (далі по тексту - Асоціація) створена в 2004 році. Асоціація є недержавною некомерційною організацією і об'єднує юридичні компанії, землевпорядні, землеоціночні підприємства, девелоперські, інвестиційні та ріелторські компанії. Основною метою діяльності Асоціації є сприяння розвитку земельних відносин в Україні та становлення відкритого і цивілізованого ринку земель.

Асоціація вже більше 7 років активно працює над втіленням проектів, спрямованих на здійснення інформаційної кампанії, тобто поширення правових знань у сфері земельних відносин, лобіювання інтересів власників земельних паїв (ділянок), розробку дієвого законодавства у сфері земельних відносин тощо.

За останні роки Асоціація вельми ефективно допомагає впроваджувати проекти по забезпеченню поінформованості малозабезпеченого населення поряд з такими організаціями як: Проект USAID «Правова країна», Проект ПРООН "Юридичне забезпечення прав і можливостей: сприяння повній реалізації земельних та майнових прав», Проект Аналітично-дорадчого центру «Блакитної стрічки» ЄС-ПРООН та іншими.


У 2011 році експерти Асоціації були залучені в якості розробників основних законопроектів, спрямованих на зняття мораторію на продаж сільгоспземель в Україні, а саме Закону України «Про Державний земельний кадастр» та законопроекту «Про ринок земель», що допомогло забезпечити максимальне врахування інтересів власників земельних паїв (ділянок).


Враховуючи активні темпи впровадження земельної реформи, Асоціацією в 2011 році спільно з Державним агентством земельних ресурсів України було проведено широкомасштабну інформаційну кампанію з інформування власників земельних паїв (ділянок), представників державних органів земельних ресурсів, органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства, які надають первинні та вторинні послуги у сфері земельних відносин, про зміни, що відбуваються у сфері земельних відносин, яка полягала у проведенні навчальних семінарів у кожному обласному центрі України, підготовці та розповсюдженні інформаційних матеріалів. Крім того, Асоціацією постійно проводяться навчальні тренінги та практикуми для постачальників первинних і вторинних послуг з інформування з питань, які найчастіше виникають у сфері земельних відносин, перш за все таких як: отримання державних актів на право власності на землю, оформлення спадщини, оренда земельних паїв ( ділянок), присвоєння кадастрових номерів земельних ділянок і т.п..


USAID Агроінвест
та Асоціація «Земельна спілка України»

Комментариев нет:

Отправить комментарий