Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 28 сентября 2015 г.

Все, що ви повинні знати про страховий стаж



Все, що ви повинні знати про страховий стаж

З 2004 року в Україні діє система пенсійного страхування: на пенсію може претендувати лише застрахована людина, яка виплачувала внески і накопичила мінімальний страховий стаж – 15 років.
Застрахованою за нашим законодавством вважається будь-яка людина, яка є найманим працівником, оформлена за законом як співробітник підприємства або трудиться у приватного підприємця і платить із зарплати внески на соціальне страхування. Тобто, якщо людина офіційно працює, то вона вже автоматично вважається застрахованою.
Правда, є дуже важливий нюанс: до страхового стажу включаються тільки ті місяці, за які були сплачені страхові внески. Раніше це були внески в чотири різних фонду, в тому числі і Пенсійний. Але з 2011 року виплати об’єднали в єдиний соціальний внесок, частина якого йде саме на пенсійне страхування. Його платять і працівники, і роботодавець. Отже, якщо підприємство за якийсь місяць не перерахувало пенсійний (до 2011 року) або єдиний соціальний внесок (після 2011 року), цей місяць не буде зараховано до страхового стажу працівника.
На жаль, прикладів, коли підприємства – навмисне чи ні – не перераховують кошти на пенсійне страхування своїх працівників, досить багато. Тому всім людям, які розраховують у майбутньому отримувати пенсію і намагаються накопичити для цього стаж побільше, потрібно час від часу цікавитися, чи сплачує роботодавець за них соціальні внески. Зробити це можна в найближчому відділенні Пенсійного фонду України.
Ще один важливий момент: при призначенні пенсії враховується лише легальна зарплата, тобто та, з якої було сплачено страхові внески. Заробітки “сірі” та “в конвертах” до уваги не приймаються. Наприклад, якщо людина фактично отримує 2 тисячі гривень “в конверті”, а у відомості при цьому показана мінімальна заробітна плата, то йому звичайно пенсію призначать саме виходячи з офіційної заробітної плати за відомістю. Адже саме з цієї суми були сплачені податки і збори.
Природно, розмір пенсії при такій зарплаті буде відносно невеликий. Тому рекомендується перевіряти в Пенсійному фонді не тільки факт сплати внесків, але і суму, з якої вони перераховуються.
Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який, власне, і встановив страхові принципи нарахування пенсій, вступив в силу в 2004 році. А як бути зі стажем, який накопичився у людей до цього часу? Законодавці вирішили просто: весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року, прирівняли до страхового. Причому стаж за даний період враховують в колишньому порядку і на підставі тих самих документів, які застосовувалися раніше. Він підтверджується, зокрема, записами в трудовій книжці.
         А ось більш пізній стаж засвідчується тільки відомостями в особовій справі людини: сплачувало за нього внески підприємство чи ні.
Стаж вимірюється в місяцях. При цьому місяць роботи буде зараховано до страхового стажу як повний тільки за умови, якщо внесок за нього виявиться не нижче мінімальної суми. Як вона визначається? Дуже просто, це сума єдиного соціального внеску, нарахована на мінімальну зарплату.
З 2011 року утримується єдиний соціальний внесок, який коливається у межах 34-37 відсотків зарплати. Так, мінімальна сума внеску для підприємців була затверджена в розмірі 34,7 відсотка мінімальної зарплати. Оскільки в країні мінімальна зарплата змінювалася, змінювався і мінімальний внесок.
Якщо сплачена за місяць сума виявиться менше мінімального внеску, цей місяць врахують в стаж як неповний – пропорційно до внесених грошей. Втім, є кілька особливих періодів, які включають в страховий стаж на певних умовах, навіть якщо внесок виявиться нижче мінімального.
По-перше, з 2005 року до страхового стажу стали включати періоди, під час яких людина не працювала, але доглядала (отримуючи передбачені законодавством види допомоги або компенсацій) за дитиною до трьох років, дитиною-інвалідом, інвалідом I групи або ж за старою людиною, яка за висновком медичного закладу потребує постійного догляду або досягла 80-річного віку. За таких людей страхові внески (33,2 відсотка мінімальної заробітної плати) перераховують Пенсійному фонду органи, які виплачують їм відповідну допомогу. Особам, які стоять на обліку в службі зайнятості та отримують допомогу з безробіття, також даний період зараховується до страхового стажу в повному розмірі.
По-друге, до страхового стажу включають строкову службу в армії: внески за солдатів до Пенсійного фонду перераховують з бюджету. До речі, пенсія решти військових (надстроковиків, офіцерів, контрактників, службовців командного і рядового складу органів внутрішніх справ та інших працівників воєнізованих формувань) регулюється іншими законами. Розрахунок внесків, які щорічно закладаються в бюджеті Пенсійного фонду, проводиться з урахуванням 33,2 відсотка від мінімальної зарплати.
А ось що стосується навчання в інституті, то до 2004 року цей період зараховувався в стаж, але після 2004-го вищі навчальні заклади не перераховують пенсійні внески за своїх учнів. Тому час стаціонарного навчання в вузі, аспірантурі, ординатурі, докторантурі і так далі (якщо людина не працювала ще де-небудь і не платила внесків зі свого заробітку) до стажу з січня 2004 року не включається. У тих же, хто добровільно застрахувався і буде сплачувати внески (не нижче мінімального розміру), цей період увійде до страхового стажу.

Начальник відділу ведення електронних реєстрів
та підтримки інформаційно-аналітичних систем
управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні
Олег Володимирович Бережний

Комментариев нет:

Отправить комментарий