Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 7 сентября 2015 г.

Порядок перерахунку пенсій


Порядок перерахунку пенсій


        Згідно з п. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 № 1058 – IV зі змінами, внесеними Законом 3668 (далі - Закон), перерахунок пенсії проводиться наступним чином:
        1. У випадку, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, незалежно від перерв у роботі.
        Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія.
За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за період страхового стажу, зазначеного в частині 1 ст. 40 Закону:
        за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року;
        за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.
        Зазначені варіанти перерахунків проводяться із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
        2. У випадку, якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш ніж 24 місяця страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше як через два календарних роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після призначення (перерахунку) і з урахуванням заробітної плати, з якої обчислена (перерахована) пенсія.
        3. Якщо пенсіонер, продовжуючи працювати, набув стажу, достатнього для призначення пенсії відповідно до ч. 1 ст. 28 Закону (у розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, тобто для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років), то, за заявою пенсіонера, проводиться відповідний перерахунок пенсії, незалежно від того, скільки часу пройшло після призначення пенсії при неповному стажі, з урахуванням заробітної плати, з якої була обчислена (перерахована) пенсія.
        Другий та третій випадки дають можливість пенсіонерам перерахувати пенсії шляхом заліку до страхового стажу періодів роботи після 2004 року тривалістю менш 24 місяців, у порядку, встановленому Законом.
        Перерахунок пенсії відповідно пункту 4 ст. 42 Закону проводиться з термінів, передбачених пунктом 4 ст. 45 Закону, тобто з першого числа місяця, у якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідна заява з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.
        Звертаємо увагу: дія цієї частини не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення", та які не досягли віку, встановленого статтею 26 цього Закону.

Начальник відділу з питань призначення та перерахунку пенсій № 1
управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні                                                                      Людмила Веніамінівна Матковська


Комментариев нет:

Отправить комментарий