Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

среда, 30 сентября 2015 г.

Херсонські фіскали роз’яснювали податкове законодавство




Херсонські фіскали роз’яснювали податкове законодавство
Сьогодні, 29 вересня, представники ДПІ у м. Херсоні провели для міських платників податків семінар на тему „Зміни у сфері оподаткування, єдиного внеску та пенсійного забезпечення”.
Податківці розповіли про особливості справляння єдиного внеску, новації у сфері справляння місцевих податків та зборів, нюанси електронного адміністрування ПДВ.
Крім того, запрошені на семінар представники Пенсійного фонду розповіли про перспективи впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та переходу на єдиний принцип  нарахування пенсій.
На завершення семінару лектори відповіли на всі запитання присутніх слухачів.

Вражаюча статистика: херсонці відвідали ЦОП 152 тис. разів
Одним з найважливіших пріоритетів роботи Центру обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні (далі — ЦОП) є надання якісного сервісу для кожного платника податків.
Цього року в ЦОП завітали більше 152 тис. відвідувачів. Загалом, вони отримали понад 127 тис. інформаційних та 25 тис. адміністративних послуг.
Зокрема, працівниками Центру видано 15 тис. карток плавників податків, 983 документів про взяття на облік, 1533 книг обліку розрахункових операцій, 1674 витягів з реєстру платника єдиного податку тощо.
У Херсонців залишився один день, щоб сплатити податки
Норми податкового кодексу передбачають терміни сплати податків та зборів. Нагадуємо, що 30 вересня, середа, закінчується строк сплати:
- авансових внесків з податку на прибуток за вересень 2015 року;
- податку з доходів фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу за серпень 2015 року;
- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за серпень 2015 року;
- податку на додану вартість за серпень 2015 року;
- акцизного податку за серпень 2015 року;
- плати за землю за серпень 2015 року;
- збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ за серпень 2015 року.

У вартості яких товарів ми сплачуємо акцизний податок?
Відповідно до ст. 215 Податкового кодексу України від до підакцизних товарів належать:
- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
- нафтопродукти, скраплений газ, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, паливо моторне альтернативне;
- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
- електрична енергія.
Акцизний податок є непрямим податком, який включається у вартість товару. Саме тому фактично витрати по його сплаті несе безпосередньо споживач вказаних товарів.

Наближаються терміни обов’язкового застосування касових апаратів для  спрощенців з доходом понад мільйон
З 1 жовтня платники єдиного податку другої та третьої групи застосовують реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) у разі перевищення обсягів доходу 1 млн гривень.
Зокрема, змінами, внесеними до Податкового кодексу України з 23 липня цього року встановлено, що платники єдиного податку другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн грн, не застосовують касові апарати.
У разі перевищення у календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Пільги зі сплати земельного податку для громадян
Податковим кодексом передбачено ряд пільг для платників земельного податку. Так, від сплати цього податку звільняються:
- інваліди першої і другої групи;
- громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
- пенсіонери (за віком);
- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
- громадяни, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Водночас, звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії громадян, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;
- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;
- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;
- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.
Пільги щодо сплати земельного податку для громадян регламентовано ст. 281 Податкового кодексу України.

Херсонці вдвічі збільшили відрахування на допомогу армії
У серпні нинішнього року херсонські платники податків додали до Державної казни 5,5 млн гривень військового збору, що більше ніж удвічі - на 2,9 млн гривень, від надходжень серпня минулого року.
В цілому ж за 8 місяців цього року херсонці сплатили до Державного бюджету понад 41 млн гривень військового збору.
Нагадаємо, що оподаткуванню військовим збором підлягають всі доходи визначені статтею 163 Податкового кодексу України. До таких доходів, зокрема, відносяться зарплата та прирівняні до неї виплати, чистий дохід від провадження підприємницької діяльності, орендна плата, виплата дивідендів і процентів, а також в окремих випадках купівля-продаж рухомого і нерухомого майна, отримана спадщина та інші доходи.
З 10 вересня 2015 року зазначеним збором не оподатковуватиметься грошове забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції. Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором визначається Кабінетом Міністрів України.

З 1 жовтня прострочена реєстрація податкових накладних карається штрафом
Згідно із загальним правилом зареєструвати податкову накладну/ розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) необхідно не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання, але не пізніше 180 календарних днів від дати їх складання.
 Водночас, термін реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, дата складання яких припадає на період з 1 липня 2015 року по 30 вересня 2015 року (включно) було продовжено, штрафи не застосовувалися.
З 1 жовтня 2015 року за порушення платниками податку на додану вартість граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям – платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних до платників податку на додану вартість, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, застосовується штраф. Розмір штрафу розраховується у відсотках від суми податку на додану вартість, зазначеного в таких податкових накладних/ розрахунках коригування, та залежить від кількості днів прострочення: до 15 календарних днів - 10 відсотків; від 16 до 30 календарних днів - 20 відсотків;  від 31 до 60 календарних днів - 30 відсотків; на 61 і більше календарних днів - 40 відсотків.
У разі, якщо податкова накладна, що підлягає наданню покупцю – платнику податку на додану вартість, і розрахунок коригування до такої податкової накладної не зареєстровані в ЄРПН протягом 180 календарних днів з дати їх складання з вини платника, на якого покладено обов’язок щодо такої реєстрації, до нього застосовується штраф у розмірі 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування.

Майже 800 страхувальників „поплатились” за несвоєчасну сплату ЄСВ
Цього року в рамках контролю за своєчасністю та повнотою сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) ревізори ДПІ у м. Херсоні прийняли 798 рішень про застосування штрафних санкцій та пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату ЄСВ. Загальна сума штрафних санкцій склала 1,7 млн грн, із яких 1,6 млн грн вже поповнили бюджет.
Вкотре нагадуємо, що з 15 вересня діють нові рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Hові paхунки можна переглянути на офiцiйному веб-порталі ДФС України в банері “Реєстри” або дізнатися у Центрі обслуговування платників ДПІ у м. Херсоні.
Звертаємо увагу на те, що при заповненні платіжних доручень на сплату ЄСВ змінено такі реквізити отримувача як: назва, код ЄДРПОУ та номер рахунку. 
При заповненні банківських реквізитів для сплати ЄСВ поле “Призначення платежу” в платіжному дорученні заповнюється таким чином:
*;101; код за ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату; інформація про призначення платежу (наприклад, єдиний внесок за серпень 2015 року);;;.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області


Комментариев нет:

Отправить комментарий