Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 21 декабря 2015 г.

ЯК ПРИВАТНІ ПІДПРИЄМЦІ ДБАЮТЬ ПРО СВІЙ СТРАХОВИЙ СТАЖ




ЯК ПРИВАТНІ ПІДПРИЄМЦІ ДБАЮТЬ
 ПРО СВІЙ СТРАХОВИЙ СТАЖ

Останнім часом все частіше у фізичних осіб - підприємців виникає питання: “Чи зараховується до страхового стажу період зайняття приватною підприємницькою діяльністю на спрощеній системі оподаткування (єдиному податку) або торгівлею на ринку зі сплатою фіксованого податку з 2004 до 01.07.2010?”
Питання пенсійного забезпечення підприємців урегульовано Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон України).
З 1 січня 2004 року для обчислення розміру пенсії враховується страховий стаж людини, тобто період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески, в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. 
Страховий стаж обчислюється в місяцях. При цьому місяць роботи буде зараховано до страхового стажу як повний тільки за умови, якщо внесок за нього виявиться не нижче мінімальної суми. Як вона визначається? Дуже просто, це сума страхового внеску, нарахована на мінімальну зарплату.
З 2004 по 2010 роки справлявся страховий внесок, який коливався в межах 32-33,2 відсотків зарплати. Оскільки в країні мінімальна зарплата змінювалася, змінювався і мінімальний внесок.
До липня 2010 року відповідно Закону України  фізичні особи - підприємці, що обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), сплачували страхові внески за себе на добровільних засадах.
Лише з 01.07.2010 року ця категорія платників законодавчо зобов’язана сплачувати страхові пенсійні внески в обов’язковому порядку. Зазначені зміни в пенсійному законодавстві забезпечують набуття права на майбутню пенсію фізичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування.
До 01.01.2011 р. від сплаченої суми єдиного податку на рахунок Пенсійного фонду відраховувалось 42%. З урахуванням розміру мінімальної заробітної плати  до страхового стажу підприємця, який сплачував єдиний податок у максимальному розмірі 200 грн., зараховувалось лише близько 12 днів на місяць. Отже, якщо на протязі року підприємець справно сплачував тільки єдиний податок в сумі 200 грн., то до страхового стажу  зараховується лише близько 5 місяців.
Підприємцям, види діяльності яких передбачали менший розмір єдиного податку, до страхового стажу відповідно зараховується ще менша кількість днів.
Що стосується людей, які працювали по фіксованому патенту на ринку, то тут будуть суми ще менші, оскільки згідно Закону тільки 10% від фіксованого податку потрапляло в Пенсійний фонд. Наприклад, якщо патент коштував 100 грн. в місяць, то до страхового стажу  зарахується лише близько 1-2 дні на місяць, а за рік роботи – приблизно половина місяця.
Для зарахування до страхового стажу цього періоду як повних місяців фізичним особам - підприємцям, які сплачували єдиний або фіксований податок, необхідно здійснити доплату до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.
Як розрахувати суму доплати до мінімального страхового внеску?
Наприклад, мінімальна зарплата з 01.01.2009 року становить 605 грн.
Відповідно мінімальний страховий внесок складатиме 605грн.*33,2%=200,86 грн.
Перший варіант: розмір щомісячного єдиного податку дорівнює 200 грн. До ПФУ надходило 42 відсотка розміру єдиного податку – 84 грн.
Доплата до мінімального страхового внеску буде дорівнювати 116,86 грн. (200,86 грн. – 84,00 грн.).
Другий варіант: розмір щомісячного фіксованого патенту дорівнює 100 грн. До ПФУ надходило 10 відсотків  розміру фіксованого податку – 10 грн.
Доплата до мінімального страхового внеску буде дорівнювати 190,86 грн. (200,86 грн. – 10,00 грн.).
Хочеться ще раз наголосити, що розмір майбутньої пенсії безпосередньо залежить від страхового стажу, тобто періоду, протягом якого сплачувались страхові внески. У разі, якщо страхові внески сплачено не в повному обсязі, до страхового стажу буде зараховано лише період, пропорційний кількості днів, за які фактично сплачені страхові внески.
Шановні підприємці, подбайте вже зараз про майбутню пенсію. Кожний платник єдиного податку повинен сам для себе задати запитання: яку пенсію я хочу отримувати в майбутньому? Сьогодні я молодий, сьогодні я здоровий, сьогодні я багато заробляю, але потім я вийду на пенсію, чи щось трапиться і я прихворію, яку я пенсію буду отримувати?! Лише за умови здійснення доплати до мінімального внеску весь час зайняття підприємницькою діяльністю буде зараховано до страхового стажу.

Ірина Олександрівна Ющик
заступник начальника відділу платежів до пенсійної системи
управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні


Комментариев нет:

Отправить комментарий