Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

вторник, 22 декабря 2015 г.

Прес-служба ДПІ у м. Херсоні ГУ ДФС у Херсонській області




85,6 млн гривень – економічний ефект від введення податку на роздрібний продаж підакцизної продукції
Саме таку суму акцизного податку із роздрібного продажу підакцизних товарів отримали скарбниці міста та приміських селищних рад за 11 місяців цього року. Для прикладу, надходження збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства у січні-листопаді 2014 року становили лише 5,7 млн гривень. Тож економічний ефект від введення такого податку очевидний. Більше того, сума його надходжень займає почесне третє місце в рейтингу джерел податків та зборів, які визначальними для наповнення місцевої казни.
Нагадаємо, з 1 січня 2015 року в Україні запроваджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) та одночасно скасовано збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.
Вказаний акцизний податок закладений у вартості придбаного у Херсоні пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та нафтопродуктів. Загалом, у Херсоні більше 700 суб’єктів господарювання займаються роздрібною реалізацією даної продукції.

Спрощенці можуть не сплачувати єдиний податок за період хвороби
Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.
Тобто, у разі виконання вищезгаданих умов, а також у разі подання заяви довільної форми та копії листка непрацездатності, єдиний податок можна не сплачувати.
Така ж заява довільної форми подається територіальному органу ДФС про прийняте рішення перебувати у відпустці протягом певного календарного місяця.

Які підприємства сплачують найбільше податків із власних прибутків у Херсоні?
Цього року всі херсонські підприємства сплатили до бюджетів близько 95 млн грн податку на прибуток. Зокрема, 7 млн грн податку віддали до казни підприємства та організації, що перебувають у державній власності.
Підприємства, створені за участі іноземних інвесторів, додали до казни 5,5 млн гривень.
Ще 1,5 млн грн сплатили підприємства комунальної власності міста. А податок на прибуток іноземних юридичних осіб склав 853 тис. гривень.
Та найбільший внесок у наповнення казни податком на прибуток зробили херсонські приватні підприємства. Вони сплатили до бюджету 80,4 млн гривень цього податку.
Нагадаємо, що податок на прибуток підприємств – це загальнодержавний податок. Сплачують його юридичні особи, що провадять свою господарську діяльність на території України, крім бюджетних установ, спрощенців, громадських об’єднань, політичних партій та благодійних організацій, за умов, передбачених нормами розділу ІІІ Податкового кодексу України.

Херсонський бізнес надіслав до міської ДПІ чверть мільйона податкових звітів
У 2015 році до ДПІ у м. Херсоні надійшло 252,2 тис. звітних документів від міських платників податків. При цьому, 187,7 тис. документів (74,4%) надіслані засобами телекомунікаційного зв’язку, тобто через Інтернет. Таким чином три чверті всіх платників податків вже перешли на „дистанційний” спосіб спілкування із податківцями. 
До речі, з початку року херсонці уклали з ДПІ у м. Херсоні 4107 договорів про визнання електронних документів, із яких 1408 укладено вперше.
Отже, констатуємо впевнений та стабільний перехід херсонського бізнесу до сучасних методів ведення бізнесу, невід’ємним елементом яких є електронний документообіг.

Що оподатковується військовим збором?
Податковим кодексом України передбачено функціонування військового збору до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.
Як відомо, платниками збору є українці та іноземці, які фактично отримують дохід в Україні. Крім того, резиденти ще мають сплачувати збір з іноземних доходів.
Так, відповідно до п. 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (ПКУ) об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 (ПКУ), а саме:
- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
- іноземні доходи – доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.
При цьому об’єктом оподаткування нерезидента є:
- загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні;
- доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).
Більш детально із даним роз’ясненням можна ознайомитись в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, який знаходиться на веб-порталі фіскальної служби за посиланням: http://zir.sfs.gov.ua/main/actual/.

Відсотки за депозитами до доходів спрощенця не включаються
Доходом підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.
При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
Детально із цим та іншим роз'ясненням можна ознайомитись в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі, який розміщено на веб-порталі Державної фіскальної служби України.

Херсонці тримають руку на  „Пульсі”
З початку року на антикорупційний сервіс «Пульс» Державної фіскальної служби (ДФС) за вирішенням проблемних ситуацій херсонські платники податків зверталися  130 разів.
Серед дозвонювачів були 11 підприємців, 108 представників юридичних осіб, 8 громадян. Ще 3 дзвінка були анонімними.
У переважній більшості випадків платники податків телефонували на «Пульс» аби вирішити проблемні питання, які виникали при поданні електронної звітності, реєстрації податкових накладних та укладанні договору про визнання електронних документів.
Нагадаємо, що за допомогою сервісу «Пульс» громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС, про можливі корупційні дії з їхнього боку, а також проблеми, які виникають під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів. Інформація приймається цілодобово за номером телефону (044) 284-00-07.

Повідомлення про прийняття на роботу
Пунктом 2 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 р. № 413 "Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу" встановлено тип повідомлення:
- "початкове" – подання інформації про прийняття працівника на роботу;
- "скасовуюче" – подається у разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу.
У разі допущення помилки роботодавцем та необхідності внесення змін до повідомлення про прийняття працівника на роботу подається повідомлення типу "скасовуюче" з помилковими даними і одночасно повідомлення типу "початкове" з правильними даними.

Херсонці сплатили 60 мільйонів гривень військового збору
Від платників Херсона за 11 місяців 2015 року до Державного бюджету надійшло 59,6 млн грн військового збору. Тільки у листопаді бюджет отримав 6,4 млн грн цього збору, що на 300 тис. грн більше, ніж у жовтні. До слова кошти, які надходять до бюджету у вигляді військового збору, спрямовуються на фінансування реформ у Збройних силах України.
Варто зазначити, що 11 червня та 9 липня 2015 року набрали чинності Закони України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору» та «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в АТО». Зокрема, законами скасовано військовий збір на операції фізичних осіб з валютними цінностями, в тому числі на конвертацію валютних переказів, валютно-обмінні операції та операції з банківськими металами, а також тимчасово, на період проведення АТО, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення осіб на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції.

Бонуси для покупця підлягають оподаткуванню ПДВ
Одним із методів, які використовуються постачальниками для просування товарів на ринку, є сплата мотиваційних виплат (премій, бонусів, інших заохочень) на користь третіх осіб (організацій, які придбавають товари у постачальника та здійснюють їх збут (дистриб’ютори)), які є винагородою за досягнення певних економічних показників третіми особами (дистриб’юторами) у межах своєї основної діяльності та сприяють пожвавленню збуту товарів постачальника, стимулюють просування товарів у каналах дистрибуції.
Оскільки мотиваційні та стимулюючі виплати (премії, бонуси, інші заохочення), які сплачуються офіційним дистриб’ютором (постачальником продукції (робіт, послуг)), зокрема, за точність закупівельних прогнозів, виконання узгодженого плану закупівель, дотримання асортименту товарів), спрямовуються на стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), такі витрати відносяться до маркетингових послуг.
Відповідно до ст. 185 Податкового кодексу України, об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.
Отже, при наданні продавцем винагороди (бонусу) покупцю у зв’язку з досягненням певних обсягів постачання товарів, придбаних у такого продавця, об’єктом оподаткування ПДВ є маркетингові послуги, які надаються покупцем, а мотиваційні та стимулюючі виплати, в свою чергу, є компенсацією вартості таких послуг.
Таким чином, у покупця при отриманні мотиваційних виплат (бонусів) від продавця у зв’язку з досягненням певних обсягів постачання товарів, придбаних у такого продавця, виникають податкові зобов’язання з ПДВ на суму отриманих мотиваційних виплат (бонусів).
Дане питання більш детально роз’яснене у листі ДФС України від 29.10.2015р. №22983/6/99-95-42-01-15

Як херсонські бізнесмени можуть перевірити своїх партерів?
Сьогодні послуги та сервіси Державної фіскальної служби (ДФС) надають підприємцям чимало можливостей для того, щоб обрати надійних бізнес-партнерів та уникнути можливих проблем в майбутньому.
Зокрема, вже тривалий час функціонує електронний сервіс ДФС «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера». Зазначений сервіс дозволяє здійснити перевірку надійності ділових партнерів щодо сумлінності сплати податків до бюджету.
Основні принципи  роботи даного сервісу полягають в наступному:
- податковий сервіс функціонує за централізованим принципом, що передбачає пошук інформації про наявність у платника податків податкового боргу у єдиній базі даних ДФС, в якій перевірка здійснюється в цілому по Україні, а вихідний результат щодо такого платника податків формується в узагальненому вигляді без його деталізації за регіональною ознакою;
- у податковому сервісі синхронізується інформація з єдиної бази даних ДФС, яка наповнюється даними з інтегрованих карток платників податків;
- оновлення інформації щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом в центральній базі даних відбувається щоденно (крім вихідних та святкових днів) після проведення розрахунків зведених показників за результатами попереднього банківського дня;
- податковий сервіс містить інформацію про наявність податкового боргу незалежно від суми такого боргу, на яку поширюються законодавчі обмеження щодо здійснення заходів стягнення (сума податкового боргу, менше якої не надсилаються податкові вимоги та не застосовується податкова застава, становить 340 гривень);
- податковий борг є динамічним показником, що може змінюватися у залежності від будь-яких змін облікових показників, з яких він формується, який не нараховується в інтегрованій картці платника податків, а виникає автоматично у разі несплати узгоджених сум грошових зобов’язань.
Отже, цей податковий сервіс містить актуальну інформацію про податкові борги платників податків, що обліковується в інформаційній системі органів ДФС.
Якщо партнер платоспроможний, добросовісний та відповідальний, то його у списку підприємств чи підприємців з даного сервісу не буде.
Даний сервіс розміщено на головній сторінці офіційного порталу ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/businesspartner.
Прес-служба ДПІ у м. Херсоні
ГУ ДФС у Херсонській області

Комментариев нет:

Отправить комментарий