Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

понедельник, 7 июля 2014 г.

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ВІДДІЛ ПРАЦІ УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ РАЙОННОЇ У МІСТІ РАДИ



1.      Загальне положення
       Відділ праці (надалі-відділ) є структурним підрозділом управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради, яке є підзвітним  та підконтрольним районній у місті раді, підпорядкованим виконавчому комітету та голові районної у місті ради.
           Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, розпорядженнями голови облдержадміністрації, міського голови, голови районної у місті ради, рішеннями сесій та виконавчого комітету районної у місті ради, наказами начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, начальника управління праці та соціального захисту населення Комсомольської районної у м.Херсоні ради, положенням про відділ.
2.      Основні завдання.
      Забезпечення на території району в межах повноважень дотримання законодавства про працю, охорону праці,  зайнятості населення.
3.Відділ відповідно до покладених на нього завдань:
 Бере участь у розробці програми зайнятості населення району та заходів, спрямованих на реалізацію державної політики розвитку трудового потенціалу, подає їх на затвердження районній у місті ради.
 Організовує виконання програми зайнятості населення району та заходів, спрямованих на реалізацію державної політики розвитку трудового потенціалу.
 Вивчає можливість проведення підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності оплачуваних громадських робіт для осіб, зареєстрованих як безробітні, а також учнівської та студентської молоді у вільний від занять час.
 Аналізує стан справ з укладанням колективних договорів на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності.
 Забезпечує у межах своїх повноважень дотримання законодавства з питань колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.
 Здійснює реєстрацію, облік, зберігання колективних договорів і угод, змін та доповнень до них.
 Здійснює контроль за забезпеченням соціального захисту працівників, у тому числі і зайнятих на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці, на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності.
 Контролює підприємства, установи, організації усіх форм власності щодо забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту, лікувально-профілактичним харчуванням, молоком, миючими засобами, надання працівникам пільг та компенсацій, передбачених законодавством.
 Здійснює контроль за якісним проведенням атестації робочих місць із шкідливими та небезпечними умовами праці на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності.
 Веде облік нещасних випадків невиробничого характеру, за результатами розслідування яких складаються акти за формою НТ.
 Здійснює контроль за поданням відповідно до чинного законодавства підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності відомостей про наявність вільних робочих місць (посад), інформує населення про потребу в працівниках.
 В порядку, встановленому законодавством, здійснює на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності бронювання робочих місць, призначених для працевлаштування осіб, які відповідно до закону потребують соціального захисту і не спроможні конкурувати на ринку праці.
 За необхідністю готує проекти рішень про створення на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності спеціальних робочих місць для осіб з обмеженою працездатністю, сприяє професійній підготовці цих осіб, погодженню ліквідації таких робочих місць. Здійснює моніторинг у сфері праці, зайнятості.
 Здійснює розгляд звернень громадян, підприємств, установ та організацій з питань, що належать до компетенції відділу, вживає відповідних заходів щодо усунення причин, які викликають скарги.
 Роз’яснює громадянам положення нормативно-правових актів з питань, що належать до компетенції відділу.
 Організовує та виконує накази начальника та заступника начальника управління праці та соціального захисту населення в установлені терміни.
  
 4. Права.
 Одержувати в установленому порядку від структурних підрозділів виконкому районної у місті ради, підприємств, установ та організацій усіх форм власності інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання покладених на відділ завдань.
 Подавати органам державного нагляду за охороною праці пропозиції про притягнення до відповідальності працівників підприємств, установ та організацій, що мають шкідливі та небезпечні умови праці, які не дотримуються вимог нормативно-правових актів про охорону праці.
 Залучати спеціалістів інших структурних підрозділів виконкому районної у місті ради, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, об’єднань громадян (за погодженням з їх керівниками) до розгляду питань, що належать до компетенції відділу.
 Перевіряти підприємства, установи та організації усіх форм власності з питань, що належать до компетенції відділу.
 Вносити у разі потреби пропозиції щодо покращення роботи відділу.
  
 5. Структура.
          Відділ має  4 штатні одиниці (далі- шт..од.) в тому числі:
-  заступник начальника управління праці та
   соціального захисту населення, завідувач відділу     – 1 шт. од.;
-  головний спеціаліст                                                       – 1 шт. од.;
-  провідний спеціаліст                                                     2 шт. од.;

         Всі спеціалісти відділу призначаються на посаду начальником управління праці та соціального захисту населення на конкурсній основі або як зараховані до кадрового резерву, чи пройшли стажування.
           

Посадова інструкція

              заступника начальника управління праці та соціального захисту населення,
                                                   завідувача відділу праці
1.Загальні положення
Забезпечує реалізацію державної політики з питань, що відносяться до компетенції  управління праці  та соціального захисту населення, відділу праці. .
 Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувач відділу праці районної у місті ради призначається на посаду у відповідності з законом України "Про службу в органах місцевого самоврядування", звільняється з посади відповідно до чинного законодавства.

На посаду заступника начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувача відділу праці районної у місті ради приймається особа, яка має вищу освіту, за освітньо-кваліфікаційним рівнем – магістр, спеціаліст. Стаж роботи на державній службі або в органах місцевого самоврядування на посадах головного спеціаліста не менше 3 років, володіє державною мовою.
Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувач відділу праці районної у місті ради безпосередньо  підпорядковується  начальнику управління праці  та соціального захисту населення районної у місті ради.
Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувач відділу праці заміщує  на час  відсутності  у зв’язку з відпусткою, хворобою та іншими причинами  начальника управління праці та соціального захисту населення районної у місті ради.
Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувач відділу праці у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства соціальної політики України, розпорядженнями голови облдержадміністрації, міського голови, голови районної у місті ради, рішеннями сесій та виконавчого комітету районної у місті ради, наказами Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, начальника управління праці та соціального захисту населення, положенням про відділ праці та іншими нормативними документами.
2.Завдання  та обов’язки :
Розробляє плани роботи відділу на рік, місяць. Забезпечує організацію і виконання перспективних і поточних  планів роботи.
Визначає завдання і розподіляє обов’язки між працівниками відділу.
Аналізує результати роботи кожного працівника і вносить пропозиції начальнику управління праці та соціального захисту населення про підвищення ділової кваліфікації спеціалістів відділу, про їх нагородження, заохочення, відзнаку, покарання.
Контролює дотримання співробітниками відділу правил внутрішнього трудового розпорядку.
Організовує та контролює підготовку проектів рішень на сесії районної у місті ради, засідання виконкому районної у місті ради, розпоряджень голови районної у місті ради з питань, що відносяться до компетенції відділу.
Організовує виконання рішень сесій та виконкому районної у місті ради, розпоряджень голови облдержадміністрації, міського голови, голови районної у місті ради, наказів Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, начальника управління праці та соціального захисту населення, що відносяться до компетенції відділу.
Організовує, контролює підготовку і подання на затвердження районної у місті ради програми зайнятості населення району.
Організовує виконання програми зайнятості населення району.
Контролює роботу спеціаліста відділу, який займається питаннями зайнятості.
Контролює роботу спеціаліста відділу, який займається моніторингом у сфері праці, зайнятості.
Контролює роботу провідного спеціаліста відділу, який здійснює контроль за забезпеченням соціального захисту працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та небезпечними умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, а також за якістю проведення атестації робочих місць, за умовами праці та надання працівникам відповідно до законодавства пільг та компенсацій за роботу в шкідливих умовах.
Контролює роботу головного спеціаліста,  який  займається  реєстрацією колективних договорів і угод, здійснює контроль за їх виконанням.
Організовує та контролює своєчасний та якісний розгляд спеціалістами відділу листів, заяв, звернень від органів виконавчої влади вищого рівня, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, громадян з питань, що стосуються роботи відділу.
Вживає заходів щодо вдосконалення організації роботи відділу.
Організовує та контролює розробку методичних матеріалів, пов’язаних з роботою відділу.
Проводить наради, навчання спеціалістів відділу. Постійно удосконалює свій професійний рівень.
Надає необхідну методичну допомогу спеціалістам відділу у виконанні завдань, доручень.
Організовує роботу з підготовки звітності, що стосується питань відділу.
Організовує та контролює своєчасну та якісну підготовку інформації на контрольні документи. Бере участь у роботі комісій виконкому районної у місті ради.
Проводить іншу роботу, пов’язану із застосуванням законодавства про працю згідно делегованих повноважень.
  1. Права
Представляти інтереси управління праці та соціального захисту населення, що належать до його компетенції, в інших органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності.
Одержувати в установленому порядку від структурних підрозділів виконкому районної у місті ради, підприємств, установ та організацій усіх форм власності  інформацію, документи та інші матеріали, необхідні для виконання завдань.
Перевіряти підприємства, установи та організації усіх форм власності з питань, що належать до компетенції відділу.
Подавати органам державного нагляду за охороною праці пропозиції про притягнення до відповідальності працівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності, що мають шкідливі та небезпечні умови праці, які не дотримують вимог нормативно-правових актів про охорону праці.
Брати участь у формуванні резерву кадрів та вирішенні кадрових питань.
Брати участь у нарадах, навчаннях, семінарах, конференціях.
Вносити пропозиції щодо вдосконалення роботи відділу та управління про нагородження, заохочення, відзнаку, покарання підлеглих.
Покладання на заступника начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувача відділу праці районної у місті ради обов’язків, що не стосуються роботи відділу, управління та служби в органах місцевого самоврядування, не допускається.
4.                  Відповідальність
Показниками оцінки роботи є якість і своєчасність виконання  посадових  завдань, обов’язків, етика поведінки та дотримання обмежень передбачених  законодавством  про службу  в органах місцевого самоврядування.
Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, завідувач відділу праці районної у місті ради несе відповідальність за  неякісне та несвоєчасне виконання посадових завдань та обов’язків.



Начальник управління праці
та соціального захисту населення
районної у місті ради                                                                                                  Н. Г. Погорєлова


ПОГОДЖЕНО:
Заступник голови районної у місті ради                                                                    Л.П.Назаренко  

Комментариев нет:

Отправить комментарий