Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

пятница, 11 июля 2014 г.

Про співпрацю служби у справах дітей з правоохоронними, медичними, освітніми та іншими організаціями і установами району щодо вчасного виявлення та надання всебічної допомоги сім’ям і дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах





Комсомольська районна у м. Херсоні рада
Виконавчий комітет
РІШЕння
 11 липня 2014 року                                                                                            № ________


Про співпрацю служби
у справах дітей з правоохоронними,
медичними, освітніми та іншими
організаціями і установами району
щодо вчасного виявлення та надання
всебічної допомоги сім’ям і дітям, які
опинилися в складних життєвих обставинах


Заслухавши інформацію завідувача служби у справах дітей Зубенко В.Е. «Про співпрацю служби  у справах дітей з правоохоронними, медичними, освітніми та іншими організаціями і установами району щодо вчасного виявлення та надання всебічної допомоги сім’ям і дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах, відзначено, що службою у справах дітей проведено скоординовану роботу щодо соціального захисту дітей вказаної категорії.
На обліку служби у справах дітей станом на 01.07.2014 року перебувало 85  дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з них: 3 - схильних до систематичного самовільного залишення місць постійного проживання, 8 – проживають у сім'ях, у яких батьки або особи, які їх заміняють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
Налагоджено співпрацю з сектором кримінальної міліції у справах дітей, кримінально-виконавчою інспекцією, слідчим ізолятором м. Херсона, Комишанською селищною радою, районним управлінням юстиції у м. Херсоні, загальноосвітніми школами, дитячими поліклініками району,  головами органів самоорганізації населення.
Станом на 01.07.2014 року проведено 37 рейдів, в результаті чого 22 дитини поставлено на облік служби у справах дітей, як таку що опинилась у складних життєвих обставинах, проведено 68 обстежень матеріально-побутових та санітарно-гігієнічних умов проживання дітей.
Службою у справах дітей постійно подаються пропозиції щодо притягнення до відповідальності батьків за невиконання своїх обов’язків згідно вимог статті 184 КпАП України. Станом на 01.07.2014 року надано 44 пропозиції.


З метою підвищення ефективності захисту прав і законних інтересів дітей даної категорії, вдосконалення системи взаємодії органів і структур, на які законодавством покладено здійснення заходів з охорони прав дітей службою у справах дітей організовано і проведено 2 координаційні ради, на яких розглядались вказані питання.

На підставі вищевикладеного,  виконавчий комітет

                                            ВИРІШИВ :

1. Інформацію «Про співпрацю служби  у справах дітей з правоохоронними, медичними, освітніми та іншими організаціями і установами району щодо вчасного виявлення та надання всебічної допомоги сім’ям і дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах» прийняти до відома.
2. Роботу служби у справах дітей виконкому признати задовільною.
3. Службі у справах дітей (Зубенко В.Е.):
3.1.   Координувати спільні зусилля установ, організацій, громадськості з посилення уваги до проблем дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, захисту їх прав та законних інтересів.
                                                                                    Постійно
3.2.   Ужити додаткових заходів по проведенню профілактичної роботи з дітьми та їх батьками, системно проводити роз’яснювальну роботу щодо попередження безпритульності та бездоглядності серед дітей.
.                                                                                        Протягом ІІ півріччя 2014 року                 
3.3. Забезпечити належне ведення Єдиного електронного банку даних дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.
                                                                                      Протягом ІІ півріччя 2014 року                          
3.4. Висвітлювати в засобах масової інформації питання щодо належного виховання батьками своїх дітей, відповідальності за їх життя та здоров’я.
                                                                             Постійно
3.5.  Про хід виконання  даного рішення інформувати виконавчий комітет у липні 2015 року.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами  виконкому Рижкову В.О.



Голова районної у місті ради                                      Л. Я. Третяк

Керуючий справами виконкому                        В.О. Рижкова





Довідка
про співпрацю служби у справах дітей з правоохоронними, медичними, освітніми та іншими організаціями і установами району
щодо вчасного виявлення та надання всебічної допомоги
сім’ям і дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах

Важливу роль у соціалізації дитини, її гармонійному розвитку відіграє родина. Сучасні сім'ї різноманітні, і від того, в якій родині живе дитина, залежить, яким змістом наповнюється процес формування її особистості.  
Є сім’ї, які через ті чи інші причини повністю або частково втратили свої виховні функції. Це спричинює несприятливі умови для виховання дітей і діти потрапляють у складні життєві обставини. Та саме діти цієї категорії перебувають під особливою увагою служби у справах дітей, яка займається безпосереднім веденням справ дітей, які опинились в складних життєвих обставинах у разі виявлення фактів щодо:
 - проживання в сім’ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, а саме: коли вони без поважних причин не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає або може вплинути на її фізичний розвиток, не створюють умов для отримання нею освіти;
 - скоєння фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства над дитиною, жорстоке поводження з нею або загроза його вчинення;
 -  залучення дитини до найгірших форм дитячої праці;
 - систематичного самовільного залишення дитиною місця постійного проживання;
 - перебування сім’ї дитини під соціальним супроводом у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у зв’язку із:
 - тривалої хвороби, встановленої інвалідності (у тому числі дитини), вроджених вадам фізичного та психічного розвитку, малозабезпеченості, безробіття одного з членів сім’ї, що негативно впливає на виконання батьківських обов’язків, призводить до неналежного утримання дитини та догляду за нею;
 - способу життя одного із батьків (обох батьків), внаслідок якого він (вони) частково або повністю не має(ють) здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та брати участь у суспільному житті, виконувати батьківські обов’язки;
 - трудової міграції батьків.
 Так, на обліку служби у справах дітей станом на 01.07.2014 року перебуває 85  дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з них:    3 - схильних до систематичного самовільного залишення місць постійного проживання, 82 – проживають у сім'ях, у яких батьки або особи, які їх заміняють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
             Вживаються заходи щодо попередження дитячої бездоглядності та безпритульності, попередження насильства в сім’ї, значно зменшилась кількість дітей, що бродяжать (у 2013 році – 5 дітей, у 2014 – 3 дитини). У поточному році не було поставлено на облік дітей, що зазнали фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства.
    Службою у справах дітей удосконалюється робота по виявленню та обліку дітей цієї категорії. Налагоджено співпрацю з сектором кримінальної міліції у справах дітей, кримінально-виконавчою інспекцією, слідчим ізолятором м. Херсона, Комишанською селищною радою, районним управлінням юстиції у м. Херсоні, загальноосвітніми школами, дитячими поліклініками району,  головами органів самоорганізації населення.
Значний внесок до роботи з даною категорією дітей додає співпраця зі спеціалістами управління молоді та спорту міськвиконкому та міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Протягом 2014 року направлено 3 повідомлення до управління молоді та спорту щодо насилля в сімї (факт насилля не підтвердився), спільно з міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено 22 спільних рейди за місцем проживання дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.
 Для досягнення організації належного ведення державної статистики щодо дітей, які опинились в складних життєвих обставинах та додержання конфіденційності інформації, в службі працює Єдина інформаційно-аналітична система «Діти».
Кожна дитина, звернувшись до служби, обов’язково отримує доступну інформацію в формі рекомендацій, роз’яснень, як вирішити виниклу проблему. Адже позитивний результат досягається тільки тоді, коли сім’я по справжньому оцінює ситуацію і розуміє важливість вирішення проблеми, так як будь-яка не вирішена проблема збільшується масою інших.
          З метою виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, запобігання негативним проявам в підлітковому середовищі, спеціалістами служби у справах дітей спільно з працівниками сектору кримінальної міліції у справах дітей проводяться профілактичні рейди „Діти вулиці”, „Підліток”, „Сім’я”, „Нічне місто”, „Канікули” в місцях масового відпочинку молоді та за місцем проживання дітей. Станом на 01.07.2014 року проведено 37 рейдів, в результаті чого 21 дитину поставлено на облік служби у справах дітей, як таку що опинилась у складних життєвих обставинах, проведено 68
обстеження матеріально-побутових та санітарно-гігієнічних умов проживання дітей.
30.05.2014 року за участю спеціалістів служби у справах дітей та співробітників сектору кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області проведено рейд «Останній дзвоник» з метою запобігання продажу неповнолітнім спиртних напоїв та тютюнових виробів. В результаті виявлено 2 дітей, які перебували в стані алкогольного сп’яніння, батьків яких притягнуто до відповідальності згідно чинного законодавства та 1 факт продажу тютюнових виробів  неповнолітній особі (ст. 156 КпАП України).
           На виконання рішення Херсонської міської ради від 30.08.2013 року  № 1113 „Про обмеження перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, та закладах громадського харчування міста Херсона у нічний час» 11.04.2014 року та 06.06.2014 року за участю спеціалістів служби у справах дітей та співробітників сектору кримінальної міліції у справах дітей Комсомольського РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області, прокуратури Комсомольського району міста Херсона, проведено нічні рейди по комп’ютерним клубам, дискотекам та іншим місцям відпочинку району з метою обмеження перебування дітей (осіб, які не досягли 16 віку) у закладах, в яких провадиться діяльність у сфері розваг, та закладах громадського харчування в нічний час без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, з 22.00 до 06.00; додержання суб’єктами господарювання встановлених вимог законодавства щодо обмежень продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів. Під час яких 2 неповнолітніх притягнуто до відповідальності згідно вимог ст. 178 КПаП України, 1 особу притягнуто до відповідальності згідно вимог ст. 180 КПаП України.
З метою забезпечення повноцінному розвитку та виховання дітей, працівниками служби проводиться індивідуальна робота у формі бесід з батьками щодо належного виконання батьківських обов’язків. У разі ухилення батьків від виконання своїх обов’язків, вони попереджаються про відповідальність. Станом на 07.01.2014 року отримали попередження 88 батьків. Службою у справах дітей постійно подаються пропозиції щодо притягнення до відповідальності батьків за невиконання своїх обов’язків згідно вимог статті 184 КпАП України. Станом на 11.06.2014 року надано 42 пропозиції. Також,  якщо зазначені заходи не мають позитивного впливу батьки запрошуються на засідання комісії з питань захисту прав дитини для прийняття рішення щодо подальшої долі дітей.
У разі виникнення безпосередньої загрози життю та здоров’ю дитини спеціалісти служби вживають заходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини”,
Щоквартально відбуваються наради лікарів-педіатрів дитячих поліклінік району зі спеціалістами служби у справах дітей з метою соціального захисту дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.
              З метою підвищення ефективності захисту прав і законних інтересів дітей даної категорії, вдосконалення системи взаємодії органів і структур, на які законодавством покладено здійснення заходів з охорони прав дітей службою у справах дітей організовано і проведено 2 координаційні ради, на яких розглядалися вказані питання.
Профілактична робота з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, є одним з пріоритетних напрямів діяльності служби у справах дітей. В зазначеному напрямку роботи одним з найголовніших чинників є раннє виявлення дітей, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення проблем та надання відповідної якісної допомоги.


Завідувач служби у справах дітей                      В. Зубенко

Комментариев нет:

Отправить комментарий