Гаряча лінія:

"Гаряча лінія" :
1) робочі дні: 8.00-17.00 год. - тел. 22-32-73
17.00-8.00
год. - тел. 22-65-85
2) вихідні та святкові дні: тел. 22-65-85


Графік роботи:
понеділок-четвер: 8.00-17.00 год.
п’ятниця: 8.00-15.45 год.
обідня перерва: 12.15-13.00 год.

четверг, 10 июля 2014 г.

Інформація про здійснення діяльності прокуратурою Комсомольського району м. Херсона спрямовану на неухильне додержання та правильне застосування законодавства України щодо сприяння захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, зміцненню законності та правопорядку в районі, поновлення прав громадян та інтересів держави, що в свою чергу відповідає принципам функціонування демократичної держави.



Упродовж першого півріччя 2014 року прокуратурою Комсомольського району м. Херсона здійснювалась діяльність, спрямована на неухильне додержання та правильне застосування законодавства України щодо сприяння захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави, зміцненню законності та правопорядку в районі, поновлення прав громадян та інтересів держави, що в свою чергу відповідає принципам функціонування демократичної держави. 
         Зокрема, станом на 01.07.2014 до правоохоронних органів Комсомольського району м. Херсона надійшло 8580 заяви та повідомлення про можливе вчинення злочинів.
До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 2408 відомостей про вчинення кримінальних правопорушень, з них 189 особливо тяжких злочинів, 309 – тяжких, 940 – середньої тяжкості та 970 – невеликої тяжкості.
Загальна кількість осіб, які вчинили кримінальні правопорушення становить 205, значна їх частина, це працездатні особи, які не працювали і не  навчались – 82, окремою категорією іде раніше засуджені -65, у  стані алкогольного сп’яніння -31, наркоманами – 1, жінки -65, неповнолітні -15 та іноземні громадяни -1, групою осіб -6.
Прокуратурою району за вказаний період внесено 24 документи реагування за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 33 працівників міліції, скасовано 148 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень та надано 354 вказівки. 
Крім того, впоточному році у сфері правозахисної діяльності з метою реального усунення порушень законів внесено 78 подань, скасовано 24незаконних нормативно-правових актів, за допущені порушення закону за документами прокурорського реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто 29посадових осіб, у тому числі - 4 органів державного контролю, відшкодовано за актами реагування 564 тис. грн., у тому числі 5 тис. грн. до бюджету.        
Протягом першого півріччя 2014 року прокуратурою району приділялась значна увага дотриманню законодавства про оплату праці. Зокрема прокуратурою району у сфері праці за актами прокурорського реагування відшкодовано на користь працівників підприємств-боржників заборгованість з виплати заробітної плати у сумі562 тис. грн., розглянуто із вжиттям заходів реагування4документів реагування.
Прокурором Комсомольського району м. Херсона до суду в інтересах громадян похилого віку та інвалідів подано 3позови про стягнення заборгованості по заробітній платі на загальну суму 15 тис. грн., які задоволено судом, на даний час відшкодовано кошти в повному обсязі на вказану суму.   
 Крім того, протягом першого півріччя 2014 року в сфері економічних відносин за наслідками перевірок вимог законів щодо здійснення державних закупівель, бюджетного законодавства, внесено 7 документів реагування, які розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення виявлених порушень, до дисциплінарної відповідальності  за актами прокурорського реагування притягнуто 3 посадові особи.
Також, не залишилось поза увагою прокурора району здійснення представницьких функцій, зокрема протягом поточного  року прокурором заявлено 25  позовів на загальну суму 253 тис. грн.
На теперішній час задоволено 12  позовів  на суму  45 тис. грн., з яких:  в інтересах держави - 9на загальну суму  30 тис. грн., громадян – 3на суму  15 тис. грн.
Значна увага прокуратурою району приділялась правозахисній діяльності у сфері охорони дитинства.
Всього упродовж поточного року за наслідками проведених перевірок щодо захисту прав і свобод дітей прокуратурою Комсомольського району м. Херсона внесено 18 подань, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної  відповідальності притягнуто9 посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, в тому числі 2 посадові особу органів контролю,за актами прокурорського реагування відшкодовано6тис.грн., поновлено права 630 дітей.
Крім того, протягом поточного періоду 2014 року прокуратурою району на виконання вимог ст.. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», ст.. 45 ЦПК України, п.5.5 галузевого наказу Генерального прокурора України № 16 гн « Про організацію діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод  дітей» забезпечено участь прокурора (здійснено вступ) (у 2013 році -12) з них: у 7 справах про позбавлення батьківських прав (2013 році – 8), у 2 справах про усиновлення дітей українцями (у 2013 році -2), 1 справав іноземне усиновлення (у 2013 році-2), 4 справах з інших питань (житло, визначення місця проживання дитини).


Не залишилось поза увагою прокуратури району питання у сфері земельних правовідносин.
Так, упродовж 2014 року прокуратурою району проведено перевірки з питань додержання вимог земельного законодавства на території району при використанні земельних ресурсів, вилученні земель, наданні їх у власність та користування, продажу, зміни цільового призначення, за їх результатами на усунення виявлених порушень прокуратурою району внесено 2 подання,яке розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності 1 особу, в порядку адміністративного судочинства.
Крім того, прокуратурою району постійно здійснюється нагляд у сфері дотримання вимог законодавства про адміністративні правопорушення, зокрема, упродовж поточного періоду 2014 року прокурорськими перевірками охоплено Комсомольський РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області, ВДВС Комсомольського РУЮ в м.Херсоні, Комсомольський районний суд в м.Херсоні та адміністративні комісії при виконавчих комітетах Комишанської селищної ради і Комсомольської районної у м.Херсоні ради.
За результатами перевірок у вказаній сфері внесено 38подань, 2 апеляційні скарги на незаконні рішення, скасовано 24незаконних актів, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб, за актами реагування відшкодовано 5 тис. грн.
Забезпечуючи виконання конституційної функції щодо підтримання державного обвинувачення в судах, прокуратура району спрямовує свою діяльність на додержання конституційних прав громадян під час судового розгляду кримінальних справ, невідворотність покарання за вчинення злочинів, поновлення порушених прав та законних інтересів громадян і держави.
Так, протягом 2014 року забезпечено участь у судовому розгляді 296кримінальних проваджень, з них у підготовчому судовому засіданні – 90, з ухваленням вироків –109, 1 - у розгляді судом клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру, 1 у розгляді судом клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.
Державні обвинувачі не залишаються сторонніми спостерігачами, займають послідовну та принципову позицію у реагуванні на призначення судами покарань, які не відповідають тяжкості скоєних злочинів.
Прокуратурою району вжито організаційних і практичних заходів, спрямованих на удосконалення роботи з розгляду звернень громадян.
        Так, впродовж поточного року до прокуратури району до прокуратури Комсомольського району м.Херсона надійшло 363 звернень громадян (у 2013 році - 380), з яких вирішено –259(у 2013 році – 249), направлено в інші відомства – 107 (у 2013 році – 121), задоволено – 4 (у 2013 році – 13), прийнято звернень на особистому прийомі 121 (у 2013 році – 67), з них прокурором – 14, (у 2013 році -16), а також 1запит на інформацію.
Прокурором району особисто здійснено 1 виїзний прийоми громадян, під час яких прийнято 6 громадян, в  Комишанській селищній раді.
Стан боротьби зі злочинністюта зміцнення законності на території Комсомольського району м. Херсона перебуває на постійному контролі прокуратури району.
Зазначена інформація надається до відома.    

Прокурор
Комсомольського району м. Херсона                                                Г.Маренчук

Комментариев нет:

Отправить комментарий